Gemeente Utrecht
Burgemeester stelt Rampenbestrijdingplan voor het Stationgebied vast
Burgemeester Brouwer-Korf heeft het Rampenbestrijdingplan voor het Stationsgebied vastgesteld. In het plan staan afspraken over de bestrijding van rampen en de wijze waarop de publieke en private partijen optreden en samenwerken. De samenwerkende partijen zijn onder meer Gemeente Utrecht, Brandweer, Politie, GHOR, Openbaar Ministerie, provincie Utrecht, Hoogheemraadschap, Corio, NS, ProRail, Jaarbeurs en de busmaatschappijen. Het Rampenbestrijdingsplan zelf is vanwege de vertrouwelijke informatie geen openbaar stuk; bewoners en ondernemers in het Stationsgebied informeert de gemeente via een nieuwsbrief.
Groot en druk gebied
Het Stationsgebied is een complex terrein waarop een calamiteit niet ondenkbaar is. In het gebied wordt gewerkt, gewoond en gewinkeld, er zijn vaak veel mensen, veel verkeersbewegingen en er is vervoer van gevaarlijke stoffen. Door deze complexiteit is een specifieke aanpak van de rampenbestrijding noodzakelijk. Het opstellen van een Rampenbestrijdingsplan Stationsgebied was een wettelijke verplichting.
Uitwerking scenario's
In het Rampenbestrijdingsplan zijn 12 situaties geanalyseerd. Voor ieder deelgebied - Jaarbeurs, Centraal Station en Hoog Catharijne - zijn vier scenario's van calamiteiten met mogelijke effecten benoemd. Denk bijvoorbeeld aan een botsing van passagierstreinen, instorting van gebouwen, explosies, een lekkende wagon met giftige lading, voetbalrellen en paniek tijdens een concert. Er is ook rekening gehouden met terroristische acties. Per scenario staan taken, bevoegdheden en processen beschreven van de verschillende overheden, hulpdiensten en (private) organisaties die bij de bestrijding van de calamiteit zijn betrokken. Als het Rampenbestrijdingsplan in werking treedt, handelen alle betrokkenen volgens de inhoud en de strekking van dit plan. De bijdrage van de private partijen bij de rampenbestrijding is daarbij essentieel.
Maatregelen bij een crisis
Het Rampenbestrijdingsplan Stationsgebied is een nadere uitwerking van het Gemeentelijk Rampenplan. In dit Rampenplan zijn voor de hele stad de deelprocessen met betrekking tot bron- en effectbestrijding; geneeskundige hulpverlening; rechtsorde en verkeer; en bevolkingszorg beschreven. In aanvulling daarop zijn - specifiek zijn voor het Stationsgebied - oplossingen benoemd voor te voorziene knelpunten en afspraken vastgelegd over samenhang van maatregelen en samenwerking tussen de betrokken partijen.
Enkele voorbeelden:
* Bij een crisis zet de politie een gebied van circa 500 meter rondom Centraal Station. Dit is het gebied tussen Wittevrouwensingel en Merwedekanaal, Spinozaweg en Noordse Park. Binnen een tweede ring (met als grens onder meer Marnixlaan, Waterlinieweg, 't Goylaan en Beneluxlaan) laat de politie alleen bestemmingsverkeer toe.
* Er worden locaties vrijgemaakt als opstelplaats voor de brandweer en behandeling van gewonden.
* Alleen de gemeente geeft voorlichting aan pers tot op bestuurlijk niveau is besloten dat ook private partijen een deel van de woordvoering over de crisis verzorgen. De inhoud van de voorlichting aan publiek wordt door de overheid bepaald.
* Om te voorkomen dat treinen passagiers toevoeren naar het crisisgebied, gelden de omliggende stations als eindhalte voor spoorvervoer.
Herontwikkeling Stationsgebied
Burgemeester Brouwer vindt een goede zaak dat het Rampenbestrijdingplan gereed is en dat alle partijen hebben meegewerkt aan de totstandkoming ervan. Als de herontwikkeling van het Stationsgebied begint, is er een grotere kans op calamiteiten, terwijl de bereikbaarheid van het gebiedtijdelijkslechterkanzijn.InhetRampenbestrijdingsplanisdaaromeenaantalspecifiekemaatregelenopgenomen,diedesituatieinhetStationsgebiedtijdensdeherontwikkelingzoveiligmogelijkmoetenhouden.ZoinformeerthetBureauBereikbaarheidbijcalamiteitendehulpdienstenoverdeaanrijdroutesnaarenbinnenhetStationsgebied.Engevendemeldkamersvandeprivatepartijeninformatieoverdeingangenenvluchtroutesbinnendegebouwenloopt.
Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sari Klatter, bestuurscommunicatie, 030-286 14 09.