Ingezonden persbericht


Horeca Edam Volendam introduceert regels: gastvrijheid voorop!

VOLENDAM, 14 december 2004 -- "Edam en Volendam moeten gezellig en veilig blijven," zegt Jack van den Eeckhout, voorzitter van de afdeling Edam Volendam van Koninklijk Horeca Nederland. "Daarom introduceren we vanaf 14 december standaard huisregels in de horeca. Het is belangrijk dat gasten zich realiseren wat wel en vooral wat niet kan in cafés en discotheken. Onze gastvrijheid staat voorop, maar dat kan alleen als iedereen met elkaar rekening houdt." Vandaag neemt burgemeester van Beek het eerste Er zijn regels.-schildje in ontvangst. Dit zal plaatsvinden om 16.30 uur bij Hotel Spaander, Haven 15-19, Volendam.

De actie Er zijn regels. sluit aan op de landelijke campagne de Horeca, gastheer van de samenleving. Voor ondernemers hoort bij gastvrijheid als vanzelfsprekend hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Maar met deze regels wordt duidelijk gemaakt, dat ook van bezoekers van horecagelegenheden een stuk verantwoordelijkheid verwacht wordt. Het schildje en de flyers met de huis- en gedragregels laten de bezoekers duidelijk zien waar de grenzen liggen. De horecaondernemer geeft met de regels aan welk gedrag hij van gasten wel of niet in zijn bedrijf toestaat. Dit doet hij vanuit zijn verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de gasten en het personeel.

De meeste regels zullen door de gasten als vanzelfsprekend worden ervaren. "Toch is het belangrijk om ze toch nog maar eens te vermelden," vertelt Jack van den Eeckhout, voorzitter van de afdeling Edam Volendam van Koninklijk Horeca Nederland. "Zeker wanneer de ondernemer ook sancties verbindt aan het overtreden van de regels, zoals het weigeren van de toegang. Met deze afspraken staat de horeca garant voor kwaliteit en neemt ze haar verantwoordelijkheid om de overlast voor zowel de gasten als de omgeving tot een minimum te beperken." Nieuw is ook het ontzeggingenbeleid, waarbij je, als je een zaak wordt uitgezet, ook bij andere horecabedrijven voor bepaalde tijd (3, 6 of 12 maanden) geweigerd kan worden.

"Het is van groot belang dat men beseft dat er altijd iemand verantwoordelijk is voor anderen," legt burgemeester van Beek van de gemeente Edam Volendam uit. "Ik vind het een prima zaak dat horecaondernemers hun verantwoordelijkheid kennen en gasten wijzen op de regels die er zijn. Niet alleen binnen, maar ook buiten een horecabedrijf."

Vertegenwoordigers van de media zijn van harte uitgenodigd vanmiddag om 16.30 uur bij de uitreiking van het eerste Er zijn regels.-schildje aan burgemeester van Beek aanwezig te zijn. Dit vindt om 16.30 uur plaats bij Hotel Spaander, Haven 15-19 in Volendam (telefoon 0299 - 36 35 95).

Noot voor de redactie -