Gemeente Eindhoven

Persbericht: Eindhoven, 6 december 2004

Vijfde bomruiming in Meerhoven van dit jaar

Op het grensgebied tussen Eindhoven en Veldhoven worden op dinsdag 14 december aanstaande drie niet ontplofte vliegtuigbommen (blindgangers) uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt. Daartoe zullen twee wegen tijdelijk worden afgesloten, wat enige overlast tot gevolg kan hebben.

Tot de ruiming op 14 december liggen de bommen veilig afgedekt. Er is geen direct gevaar voor ontploffing. Toch moeten de bommen worden geruimd, opdat ter plaatse gebouwd kan worden. De eerste bom die onschadelijk wordt gemaakt, is een Engelse vijfhonderdponder met een chemische vertraging. Deze vertraging zorgde ervoor dat de bom niet onmiddellijk bij neerkomst ontplofte, maar 6 tot 48 uur daarna. Een tijdbom dus. De bom zal later op de dag in een speciale springput, niet ver van waar de bommen liggen, gecontroleerd tot ontploffing worden gebracht.
De tweede en de derde bom die worden geruimd, zijn Amerikaanse vijfhonderdponders GP (general purpose). Nadat deze bommen onschadelijk zijn gemaakt, worden ze vervoerd naar Gilze-Rijen. Daar worden ze tijdelijk op defensieterrein in een bunker opgeslagen. Later worden ze samen met de bommen die op 23 november onschadelijk gemaakt op zee door de marine vernietigd op een daartoe aangewezen plek.

Binnen het gebied dat uit veiligheidsoverwegingen moet worden ontruimd, bevinden zich geen woningen of bedrijven. Wel zijn tennisvelden in de directe omgeving tijdens de ruiming onbereikbaar. Verder worden tijdens de ruiming de Strijpsebaan en de weg tussen Veldhoven en bedrijvencentrum Flight Forum in Eindhoven afgesloten.

Mogelijk meer bommen
Het onderzoek naar achtergebleven explosieven uit de Tweede Wereldoorlog concentreert zich momenteel op het gebied waar een door de Duitsers gebruikte startbaan lag. De geallieerden hebben deze omgeving meermalen bestookt. De kans dat in de toekomst nog meer blindgangers worden gevonden in de directe omgeving van Meerhoven, is dus groot. Ontruimingen van (delen van) Meerhoven zijn daarbij niet uitgesloten.

© 2004 Gemeente Eindhoven