Vereniging Milieudefensie
Aankondiging voor de pers
(nieuw bericht: staatssecretaris Van Geel aanwezig bij actie)
Milieudefensie overhandigt Van Geel oproepen tegen klimaatverandering
Wereldkaart van zeezout op strand Noordwijk
Amsterdam, 13 december 2004 --- Zo'n 30 actievoerders van Milieudefensie maken op dinsdag 14 december een gigantische wereldkaart van zeezout op het strand bij Noordwijk aan Zee. Staatssecretaris Van Geel (Milieu) vergadert daar met internationale energieministers en zal aanwezig zijn bij de actie. De boodschap van de actie luidt: 'Don't let the world drown. Stop climate change where it started!' Oftewel: de rijke landen - die het probleem hebben veroorzaakt - moeten nu ook klimaatverandering zoveel mogelijk tegengaan. De wereldkaart wordt aan het eind van de dag door het opkomende tij meegenomen, als waarschuwing voor het stijgen van de zeespiegel door klimaatverandering.
Staatssecretaris Van Geel vertrekt dinsdag vanaf Noordwijk naar de internationale klimaattop in Buenos Aires (Argentinië). Van 6 -17 december vindt daar de tiende ronde plaats van internationale klimaatonderhandelingen, 'COP-10'. Omdat Rusland onlangs het klimaatverdrag van Kyoto heeft geratificeerd, kan er eindelijk worden onderhandeld over verdergaande stappen om de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.
Wie: Ongeveer 30 actievoerders van Milieudefensie
Wat: Wereldkaart van zeezout (20x30 meter), spandoek met tekst: 'Don't let the world drown. Stop climate change where it started!'
Waar: Op het strand voor de Hotels van Oranje (Wilhelmina Boulevard 20-31 in Noordwijk aan Zee)
Wanneer: Dinsdag 14 december van 12.00 -16.00 uur (de wereldkaart zal naar verwachting tussen 15.00 - 17.00 door de vloed overspoeld worden)
* Staatssecretaris Van Geel is buiten bij de actie aanwezig van 14.15 - 14.30 uur.
Milieudefensie overhandigt de staatssecretaris op het strand van Noordwijk een boekje met een selectie van persoonlijke boodschappen die ruim drieduizend burgers hebben opgestuurd die zich zorgen maken over de gevolgen van klimaatverandering.
Milieudefensie wil dat Van Geel als vertegenwoordiger van de EU leiderschap toont door de uitstoot van broeikasgas drastisch terug te brengen. Dat is heel goed mogelijk door minder én schonere energie te gebruiken en de subsidies op fossiele brandstoffen zoals olie, kolen en gas af te schaffen. Ook moet Europa proberen meer landen te betrekken bij de vervolgafspraken voor het klimaatverdrag van Kyoto. Met name de Verenigde Staten en Australië als belangrijke westerse vervuilers en ontwikkelingslanden kunnen een belangrijke bijdrage leveren in het terugdringen van broeikasgassen.