Universiteit van Amsterdam

De Zuidas: een Europese uitdaging

Amsterdamlezing


dinsdag 14 december 20.00 uur

Onder de titel De Zuidas: een Europese uitdaging gaat architect Pi de Bruijn, als stedenbouwkundige en supervisor betrokken bij de Zuidas, in op vragen als: hoe gaat de Zuidas er over vijfentwintig jaar uitzien, wie bepalen het beeld en wat zijn de middelen om dat te bereiken. Aan de zuidelijke rand van Amsterdam, tussen de stadsdelen Zuid (Berlage) en Buitenveldert (Van Eesteren), ligt de Zuidas. Decennialang vormde dit gebied, met zijn grootschalige infrastructuur en extensief gebruikte ruimte, een fysieke barrière tussen beide stadsdelen. De strategische ligging vlakbij het centrum van Amsterdam en bij de luchthaven Schiphol, de uitstekende bereikbaarheid, de komst van de HSL en de aanwezige ruimte geven dit gebied een optimaal ontwikkelingspotentieel als nieuw stedelijk centrummilieu. Om dit perifere gebied te ontwikkelen tot zo n nieuw stedelijk centrummilieu, is een aantal ingrijpende maatregelen nodig op infrastructureel, stedenbouwkundig, architectonisch, politiek en economisch gebied. Het ontwikkelingstraject van ruim dertig jaar en de verscheidenheid aan betrokken partijen maken de Zuidas tot een complexe ontwikkelingsopgave.

Pi de Bruijn (1942) was als bouwmeester, architect en adviseur lange tijd betrokken bij de huisvesting van de Universiteit van Amsterdam. In Amsterdam is De Bruijn op diverse locaties actief, onder meer als supervisor van de Zuidas. Tot de bekende werken van De Bruijn, die sinds 1993 als hoogleraar verbonden is aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft, behoren de uitbreiding en renovatie van het Concertgebouw en de nieuwbouw van het winkelcentrum Kalvertoren. De Bruijn is momenteel werkzaam als architect en partner in de Architekten Cie., Amsterdam.

In de nieuwe reeks Amsterdamlezingen, getiteld De maakbare stad, gaan achtereenvolgens Piet de Rooij, Pi de Bruijn, Paul Scheffer, Dirk Sijmons, Maarten Hajer en Duco Stadig in op de grote projecten die de stad de afgelopen decennia een nieuwe maatschappelijke en culturele vitaliteit moesten schenken, maar die heel anders liepen dan iedereen verwachtte. Aanleiding voor de nieuwe reeks lezingen is de benoeming van Paul Scheffer tot hoogleraar Grootstedelijke problematiek aan de UvA (de Wibautleerstoel).


Locatie: Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam.

Toegang: ¬ 4,50 per lezing (¬ 2,50 voor UvA-studenten en ¬ 3,50 voor UvA-medewerkers), passe-partout: ¬ 20,-- (¬ 10,- voor UvA-studenten ¬ 15,- voor UvA-medewerkers).

Reserveren via internet: www.uva.nl/adamreeks. Toegangskaart of passe-partout liggen een halfuur voor aanvang van de lezing klaar aan de balie van de aula.

Meer informatie kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.