European Commission

IP/04/1453

Brussel, 9 december 2004

Europees nabuurschapsbeleid: de eerste actieplannen

Moldavië, Oekraïne, Marokko, Tunesië, Jordanië, Israël en de Palestijnse Autoriteit zijn de eerste buurlanden van de EU die actieplannen aannemen die concrete uitvoering zullen geven aan het nieuwe aanbod van de Europese Unie in het kader van het Europees nabuurschapsbeleid. Deze eerste plannen, die vandaag door de Europese Commissie zijn goedgekeurd, zijn het resultaat van onderhandelingen met ieder land afzonderlijk, en het plan is telkens toegesneden op de specifieke belangen van het betrokken land. De actieplannen zullen bijdragen tot het versterken van de democratie, het goed bestuur, de rechtsstaat en de mensenrechten, en tot de modernisering van de economie. De concrete voordelen ervan zijn onder meer de mogelijkheid om aan sommige EU-programma's deel te nemen en een aandeel in de interne markt. Bovendien biedt de EU meer gerichte hulp om grensoverschrijdende problemen zoals migratie en illegale handel aan te pakken, alsook betere onderlinge verbindingen en aansluitingen op de energie- en vervoersnetten in de EU.

"Mijn doel is een cirkel van bevriende landen rond de grenzen van onze uitgebreide EU te trekken" verklaarde mevrouw Benita Ferrero-Waldner, Commissielid voor buitenlandse betrekkingen en het Europees nabuurschapsbeleid. "Wij hebben samen met onze buren op maat gesneden plannen uitgewerkt die voldoen aan de behoeften en verlangens van iedere partner. Ons voorstel - ruimere samenwerking, meer financiële bijstand en de kans om te profiteren van nauwere betrekkingen met Europa - zal reële voordelen voor beide partijen opleveren op een hele reeks gebieden gaande van onderwijs tot milieu en van vervoer tot terrorismebestrijding".

De actieplannen weerspiegelen de vastberadenheid van de EU om te verhinderen dat nieuwe scheidingslijnen rond de uitgebreide Unie ontstaan en om de stabiliteit en welvaart van de EU op andere landen over te dragen. De plannen zullen tot de volgende resultaten leiden:
* bijstand bij de aanpassing van wetgeving of voorschriften aan de EU-wetgeving teneinde de toegang tot de interne markt van de EU te verbeteren,

* deelname aan een aantal EU-programma's, onder meer inzake onderwijs, research, milieu en audiovisuele media,
* versterking van de samenwerking betreffende grensbeheer, migratie, mensenhandel, georganiseerde misdaad, witwassen van geld en financiële en economische misdaad,

* aanhalen van de banden met de EU op het gebied van energie, vervoer en informatietechnologie,

* versterken van dialoog en samenwerking op het gebied van terrorismebestrijding, non-proliferatie van massavernietigingswapens en maatregelen voor regionale conflictbeslechting.

Het actieplan vormt voor ieder land een programma voor samenwerking met de EU in de komende drie tot vijf jaar. De plannen vormen geen vervanging van de bestaande associatie- of samenwerkingsovereenkomst met de verschillende partners maar bouwen erop voort. Zij maken het mogelijk de prioriteiten duidelijker te omschrijven en de financiële bijstand sterker te koppelen aan het bereiken van overeengekomen doelstellingen.Het beginsel dat de plannen op maat worden gesneden houdt in dat elke partner zelf zal kiezen in welke mate hij zijn politieke en economische banden met de EU wenst aan te halen. Hoe verder een partner zich concreet engageert om uitvoering te geven aan de gemeenschappelijke waarden, des te meer zal de EU bereid zijn de banden te versterken.

De actieplannen worden thans voor goedkeuring bij de Raad ingediend en voor akkoord aan de desbetreffende associatie- of samenwerkingsraad voorgelegd.

De Commissie heeft het actieplan voor Oekraïne goedgekeurd als uiting van haar solide engagement voor dat land. De Commissie beveelt de Raad aan dit plan aan de samenwerkingsraad EU-Oekraïne voor te leggen zodra de ontwikkelingen, met inbegrip van het organiseren van vrije en eerlijke presidentsverkiezingen, het mogelijk maken over te gaan tot de uitvoering ervan.

http://www.europa.eu.int/comm/world/enp/index_en.htm