Provincie Zeeland

Subsidies uit Beleidskader Sociale Zorg toegekend

Binnen het Beleidskader Sociale Zorg verlenen Gedeputeerde Staten (GS) ruim 1 miljoen euro subsidie aan projecten op het gebied van zorg en sociaal beleid. Het gaat om de tweede subsidieronde van 2004. Het geld wordt verdeeld over 24 aanvragers en de subsidiebedragen lopen uiteen van 5.000 tot 158.500.

Beleidskader Sociale Zorg

De ambities van de Provincie Zeeland op sociaal gebied hebben als doel een volwaardige deelname van iedereen aan de samenleving. Het verwezenlijken van deze ambities kan de provincie niet alleen. Ook andere partijen kunnen dat veelal niet alleen. Daarvoor is onderlinge samenwerking nodig. Het Beleidskader Sociale Zorg helpt deze noodzakelijke samenwerking op gang door subsidiemogelijkheden voor projecten en activiteiten die een bijdrage leveren aan de elf geformuleerde ambities.

Drie soorten subsidies

Per 1 januari 2004 geldt het vernieuwde Beleidskader Sociale Zorg. Binnen dit beleidskader kunnen drie soorten subsidies verleend worden: activiteitensubsidies, exploitatiesubsidies en projectsubsidies. Alle subsidies moeten passen binnen de doelstellingen van één van de elf programmas van het beleidskader. Daarnaast geldt voor projecten een aantal specifieke beleidsregels, zoals: voldoende cofinanciering door derden, indien van toepassing overname van financiering na afloop van de projectperiode door derden én een gedegen projectplan en begroting.

Tweede subsidieronde

Het Beleidskader Sociale Zorg kent twee subsidierondes per jaar. Aanvragen voor deze tweede subsidieronde moesten voor 1 oktober 2004 binnen zijn. In totaal zijn deze ronde 116 aanvragen ingediend. Van de aanvragen zijn er 66 niet betrokken in de integrale besluitvorming van GS, maar afzonderlijk behandeld omdat het bedragen van maximaal 5.000,- betreft. Vier aanvragen betreffen projecten, waarover tussentijds al een besluit is genomen. Over het al dan niet toekennen van subsidie en de hoogte van het toe te kennen bedrag van de 46 andere aanvragen heeft GS nu een besluit genomen. Aanvragen voor de eerste ronde van volgend jaar kunnen ingediend worden tot 1 april 2005.

Toegekende subsidies

Een greep uit het aantal projecten dat een subsidie ontvangt:

Onder-dak, noodopvang aan uitgeprocedeerde asielzoekers Onder-Dak biedt kleinschalige (nood)opvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers die omdat ze zijn uitgeprocedeerd buiten alle bestaande voorzieningen vallen. Het project en tevens stichting Onder-Dak is verbonden aan de Stichting INLIA Zeeland. INLIA Zeeland bevordert de inzet van lokale geloofsgemeenschappen in Zeeland voor de belangen van vluchtelingen en asielzoekers. INLIA Zeeland en Onder-Dak zorgen onder meer voor de instandhouding en exploitatie van vaste opvangvoorzieningen in Zuidwest Nederland, leggen en onderhouden contacten met gemeentelijke en provinciale overheden en zorgen voor (tijdelijke) huisvesting van vluchtelingen en asielzoekers. Onder-Dak ontvangt een subsidie van 101.300 euro voor het jaar 2005.

Buurtbedrijvigheid in Middelburg
Met het project Buurtbedrijvigheid organiseert en verleent de gemeente Middelburg goederen en diensten die de leefbaarheid in buurten op peil brengen of houden. In het kader van reïntegratie en sociale activering worden deze activiteiten uitgevoerd door cliënten van de sociale dienst en andere kwetsbaren uit de maatschappij. Zo kunnen de wensen over en behoeften aan voorzieningen van wijkbewoners uitgevoerd worden door onder meer bijstandsgerechtigden die ook woonachtig zijn in de wijk. De ambitie van het project is een toename van voorzieningen in de wijk en 5 stageplaatsen, waarvan 2 in het kader van sociale activering en 3 in het kader van reïntegratie. De gemeenten Middelburg ontvangt voor het project een subsidie van 12.500 euro.

Woonzorgcomplex in Renesse
Zeeuwland zorgt met dit project voor voorzieningen in het in aanbouw zijnde woonzorgcomplex Lindelaan/ Oude Moolweg in Renesse. Het doel van dit project is om uiteindelijk 41 (zorg)woningen geschikt te maken voor senioren met en zonder een verzorgingshuisindicatie. In het in aanbouw zijnde woonzorgcomplex worden domoticavoorzieningen aangebracht die het langer zelfstandig wonen mede mogelijk maken. Verhuizen naar een verzorginghuis elders wordt hiermee voorkomen. Het project is met 41 (zorg) woningen kleinschalig te noemen. Ook draagt het bij aan een betere spreiding van zorgwoningen in Zeeland omdat er op dit moment geen woonzorgcomplex of verzorgingshuis in Renesse is. Het project ontvangt een subsidie van 50.000 euro voor domoticavoorzieningen.

Kernteams in de gemeente Hulst

De gemeente Hulst wil met het project kernteams inwoners betrekken bij de ontwikkeling van hun woonkernen. Het project moet, door het opzetten van teams die voor één of een aantal kernen alle vragen op het gebied van wonen, zorg en welzijn beantwoorden, een integrale aanpak van deze themas opleveren. De ambitie van het project is om 4 kernteams op te richten, met ieder een eigen toekomstplan waarvan een aantal doelen zijn behaald. Het uitvoeren van deze toekomstplannen moet vervolgens de leefbaarheid van de dorpen vergroten. Het project ontvangt een subsidie van 34.400 euro.

Gedeelde zorg voor gezinnen met een verhoogd risico op kindermishandeling

GGD Zeeland diende een aanvraag in voor het project gedeelde zorg. De GGD wil een systeem van gedeelde zorg ontwikkelen, uitvoeren, evalueren en implementeren voor gezinnen met kinderen in de leeftijd van 0 tot 19 jaar in de gemeente Goes. Het project draagt bij aan het maken van een sluitende keten van zorgstructuren rond basisvoorzieningen voor de jeugd, en dan met name het onderwijs, aansluitend op de jeugdzorg. Gezinnen met een verhoogd risico worden ondersteund, de signalering van kindermishandeling wordt verbeterd en het vermoeden van kindermishandeling bespreekbaar gemaakt. Het uiteindelijke doel van het project is het realiseren van primaire preventieactiviteiten die bijdragen aan het voorkomen of verminderen van (de gevolgen van) huiselijk geweld en daarmee een verbetering van het welzijn van een kwetsbare groep, de kinderen en jongeren, verbetert. De provincie vindt het project zo belangrijk dat zij hiervoor een subsidie van 20.725,70 euro gereserveerd heeft.

ThuiszorgOnline

Stichting Werkt voor Ouderen ontwikkelde ThuiszorgOnline om optimale zorg te kunnen leveren in een vertrouwde thuisomgeving via een telecare methode waarbij zorgverlener en zorgaanvrager direct met elkaar in contact komen. Hierdoor kunnen cliënten zo lang mogelijk zelfstandig blijven functioneren in hun eigen woning. Bovendien kunnen medewerkers in de zorg efficiënter werken. Het project ontvangt een subsidie van 50.000 euro.

13 december 2004, I.E. Vette, tel. 0118-631225, 129/04