TV-spot foie gras geweigerd door rtl en sbs
Persbericht - 13 december 2004
Stichting Wakker Dier is verbaasd en boos over de weigering van de
commerciële omroepen om de nieuwe TV-spot van Wakker Dier over foie
gras uit te zenden. Het niet willen tonen van de dwangvoedering, een
dagelijkse praktijk bij de productie van foie gras, vat Wakker Dier op
als commerciële censuur ten gunste van kijkcijfers en
adverteerdersbelangen. De geweigerde spot laat voor educatieve
doeleinden slechts de dagelijkse praktijk zien van de dwangvoedering
van miljoenen eenden en ganzen. Het tonen van deze beelden is relevant
omdat nog altijd jaarlijks meer dan honderd restaurants en meer dan
honderdduizend mensen via de menukaart en consumptie
mede-verantwoordelijk zijn voor de productie van foie gras. Nog dit
jaar zijn er schokkende undercoveropnamen gemaakt van deze praktijk.
Wakker Dier wil met de TV-spots, die vanaf vandaag wél op de publieke
netten zal worden uitgezonden, horeca en restaurantbezoekers bereiken.
De productie van foie gras is in Nederland verboden. Omdat de WTO
importbeperkingen verbiedt is het leven van de eenden en ganzen
afhankelijk van de maatschappelijke verantwoordelijkheid die
consumenten en restaurateurs nemen. De spot is bewust niet gruwelijker
gemaakt dan nodig en vertoond ook geen bloed of politiek gevoelige
onderwerpen. Wakker Dier vreest dat de spot is geweigerd omdat de
beelden volgens de omroepen niet leuk genoeg zijn om naar te kijken,
in de hang naar de hoogste kijkcijfers.
De productie van foie gras is vanwege het dierenleed in Nederland,
evenals in veel andere landen, verboden. De WTO verbiedt
importbeperkingen die betrekking hebben op dierenwelzijnsredenen en
daarom mag Nederland de import niet verbieden. De eenden en ganzen
worden met trechters en buizen meermalen per dag pneumatisch
gedwangvoederd om in enkele weken tijd de levers letterlijk te
verzieken zodat die vijf tot tien keer zo groot worden dan normaal.
Hierdoor ontstaat de extreem vette ziekgemaakte lever die in luxe
restaurants als delicatesse wordt geserveerd. Eerder concludeerden
wetenschappers van de Europese Commissie al dat de dwangvoedering
gepaard gaat met onacceptabel dierenleed.
Stichting Wakker Dier voert sinds drie jaar actie tegen de verkoop van
de dieronvriendelijke foie gras (ganzen- of eendenleverpaté). Met
succes: de Makro, Lucas Klamer, Super de Boer, Edah en Konmar stopten
inmiddels met de verkoop van foie gras. Ook de Rabobank wil geen foie
gras bedrijven meer financieren. Naar aanleiding van
voorlichtingsacties voor restaurants stopten al veel restaurants met
het serveren van foie gras en veel restaurantbezoekers zeiden toe de
foute leverpaté nooit meer te eten. Recent haalde het restaurant Le
Cirque van Joop van den Ende de foie gras van de kaart. In 2002 bracht
horecaorganisatie G7 (waaronder 175 toprestaurants) het advies uit aan
haar leden om de foie gras van de kaart te halen. Dit vanwege de
dieronvriendelijkheid en de maatschappelijke verontwaardiging. Het
advies volgde na gesprekken tussen Wakker Dier en de restaurantsector.
De nieuwe spot alsmede de meest recente beelden van de foie gras
productie in Frankrijk (april 2004) zijn te zien op de Wakker Dier
site onder het menuutje bio-industrie, kopje rapporten.
Stichting Wakker Dier