Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Bits of Freedom / Vereniging Open-source Nederland / Vrijschrift

11/12/2004: Maatschappelijke organisaties en bedrijven tegen megacontract Microsoft

Amsterdam - Een groot aantal maatschappelijke organisaties en bedrijven hebben in een open brief aan Minister-president Balkenende en de Ministers De Graaf en Brinkhorst hun bezorgdheid geuit over de exclusieve onderhandelingen van de overheid met Microsoft over een megacontract ter waarde van 147 miljoen euro.

De organisaties, waaronder de Consumentenbond, Internet Society Nederland, Nederland Kennisland, Novell Nederland en de Apache Software Foundation, reageren op perspublicaties waaruit blijkt dat de Rijksoverheid en enkele gemeenten op het punt staan een contract af te sluiten voor 245.000 desktops en server software met Microsoft. De organisaties zetten vraagtekens bij het ontbreken van een openbare aanbesteding voor een dergelijk groot contract.

De organisaties maken zich zorgen over de negatieve effecten die een dergelijk contract heeft op de softwaremarkt en het innovatieklimaat in Nederland. Tevens is een dergelijk contract in strijd met door het Kabinet vastgesteld beleid ten aanzien van het gebruik van open standaarden en open source bij de overheid en het streven de overheid minder afhankelijk te maken van een enkele software leverancier. Bovendien is Microsoft door de Europese Commissie nu juist veroordeeld wegens de gebrekkige interoperabiliteit van haar server software.

De Tweede Kamer heeft zich in 2002 unaniem uitgesproken voor de motie Vendrik waarin de regering werd gevraagd concentraties in de softwaremarkt tegen te gaan, ervoor te zorgen dat in 2006 alle door de publieke sector gebruikte software aan open standaarden voldoet. De onderhandelingen met Microsoft staan haaks op deze doelstellingen en leiden ertoe dat de komende vijf jaar de deur op slot gaat bij de overheid ten aanzien van de toepassing van open standaarden, vrije software en open source software.

De open brief is te vinden op http://www.bof.nl/microsoft en is als bijlage aan dit persbericht toegevoegd.


---

Contact

---

Bits of Freedom
Maurice Wessling
maurice@bof.nl
tel. 06-54242980

Vereniging Open-source Nederland
Arjen Kamphuis
arjen@kmphs.com
tel. 06-25504249

Vrijschrift
Jeroen Dekkers
jeroen@vrijschrift.org
tel. 06-24842549


---

Bijlage: De brief

---

Amsterdam, 10 december 2004

Onderwerp: Rijksoverheid contract met Microsoft

Zeer geachte heer Balkenende, de Graaf, Brinkhorst,

De Automatiseringsgids van vrijdag 3 december meldde dat de Rijksoverheid en enkele gemeenten een exclusief contract ter waarde van 147 miljoen euro en een looptijd van vijf jaar willen sluiten met Microsoft. In de totstandkoming is geen sprake van een openbare aanbesteding.

Ondergetekende organisaties maken zich zorgen over dit voornemen en willen u wijzen op de negatieve effecten die een dergelijk contract heeft op de softwaremarkt en het innovatieklimaat in Nederland. Tevens is een dergelijk contract in strijd met door het Kabinet vastgesteld beleid ten aanzien van het gebruik van open standaarden en open source bij de overheid en het streven de overheid minder afhankelijk te maken van een enkele software leverancier. Bovendien is Microsoft door de Europese Commissie nu juist veroordeeld wegens de gebrekkige interoperabiliteit van haar server software.

Op 20 november 2002 sprak de Tweede Kamer zich unaniem uit voor de motie Vendrik waarin de Regering werd gevraagd concentraties in de softwaremarkt tegen te gaan, ervoor te zorgen dat in 2006 alle door de publieke sector gebruikte software aan open standaarden voldoet en "actief de verspreiding en ontwikkeling van software met een open broncode (open source software) in de publieke sector te stimuleren en hiervoor concrete en ambitieuze doelstellingen te formuleren".

De ministeries van BZK en EZ hebben het programma Open Standaarden en Open Source Software (OSOSS) opgezet om overheidsorganisaties in brede zin te stimuleren om open standaarden te gebruiken in hun ICT-toepassingen. Voorts heeft het Programma Inkoop Taakstelling (PIT) een ICT-inkoopstrategie voor de Rijksoverheid opgesteld waarin de volgende uitgangspunten zijn opgenomen: waarborgen van interoperabiliteit en het vermijden en waar nodig doorbreken van vendor lock-in.

Ondergetekende organisaties zijn van mening dat het afsluiten van een dergelijk contract met Microsoft ertoe zal leiden dat de komende vijf jaar de deur op slot gaat bij de Rijksoverheid ten aanzien van de toepassing van open standaarden, vrije software en open source software. De nu gevoerde contractonderhandelingen staan haaks op de motie Vendrik en ondermijnen de positieve resultaten van het OSOSS programma. Bovendien worden de zorgvuldig geformuleerde doelstellingen van het PIT hiermee gepasseerd.

Ondergetekende organisaties roepen het Kabinet op het gebruik van open standaarden, vrije software en open source software binnen de overheid serieus en ambitieus ter hand te nemen. Inmiddels zijn er voldoende initiatieven binnen de overheid die aantonen dat dergelijke software vele voordelen kan bieden op het gebied van interoperabiliteit, veiligheid en kosten.

Naar de mening van ondergetekenden is een contract van een dergelijke omvang geen kwestie van interne bedrijfsvoering die los kan staan van politieke keuzes en voorgenomen beleid.

De overheid zal, om vendor lock-in te voorkomen, naar nieuwe, slimme wegen moeten omzien om besparingen te realiseren. De ervaringen met het gebruik van open standaarden, vrije software en open source software binnen de overheid bieden daarvoor betere uitgangspunten dan onderhandelingen met een monopolist. Het voorgenomen contract maakt voor de komende jaren nieuwe en andere oplossingen onmogelijk. Dat is niet alleen ongewenst maar ook onnodig.

Hoogachtend,

Apache Software Foundation
http://www.apache.org

Bits of Freedom
http://www.bof.nl

Burger@overheid
http://www.burger.overheid.nl

Consumentenbond
http://www.consumentenbond.nl

Dijkmat BV
http://www.dijkmat.nl

GNOME-nl
http://nl.gnome.org

Gridforum Nederland
http://www.gridforum.nl

Internet Society Nederland
http://www.isoc.nl

KDE Nederland
http://www.kde.nl

Nederland Kennisland
http://www.kennisland.nl

Nederlandse Linux Gebruikers Groep
http://www.nllgg.nl

Nederlandse UNIX User Group
http://www.nluug.nl

Nederlandstalige OpenOffice.org project
http://nl.openoffice.org

Novell Nederland
http://www.novell.nl

Open Office
http://www.openoffice.nl

Stichting NLnet
http://www.nlnet.nl

Stichting Perl Promotie Nederland
http://www.sppn.nl

Squirrel Consultancy
http://www.squirrel.nl

TOSti Tilburg
http://www.tostitilburg.nl

PerlSupport.NL
http://www.perlsupport.nl

Pronexus
http://www.pronexus.nl

Red Hat Benelux
http://www.redhat.com

Vereniging Open-source Nederland
http://www.vosn.nl

Vrijschrift
http://www.vrijschrift.nl