Rijksvoorlichtingsdienst

Persbericht

STOFFELIJK OVERSCHOT PRINS BERNHARD OP AFFUIT NAAR DELFT

De kist met het stoffelijk overschot van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard wordt zaterdag 11 december per affuit met kanon van het type 7-Veld vervoerd van paleis Noordeinde in Den Haag naar de Nieuwe Kerk in Delft. De 7-Veld is een snelvuurkanon dat begin vorige eeuw werd ingevoerd bij de Artillerie. Boven de loop van het geschut is een katafalk aangebracht waarop de kist wordt geplaatst, afgedekt met de Nederlandse vlag. Het geschut is gekoppeld aan een munitiewagen. Het geheel wordt getrokken door zes Gelderse en Groningse paarden uit de Koninklijke Stallen te Den Haag.

Een affuit is het onderstel van een kanon. De affuit en de schietbuis vormen samen het kanon. Het kanon gekoppeld aan de voorwagen vormt samen met de paarden een stuk.

De affuit waarop de kist wordt verplaatst is het onderstel van een zogenoemde 7-Veld. De 7-Veld is een snelvuurkanon van het kaliber 7.5 cm en afkomstig van de firma Krupp uit Essen. Deze werd in de jaren 1904-1908 ingevoerd bij het bereden deel van het Wapen der Artillerie. De 7- Veld werd voortgetrokken door zes paarden. Pas vanaf 1933 worden de paarden bij de 7-Veld geleidelijk vervangen door gemotoriseerd transport. Het was de standaard vuurmond van de veld- en rijdende artillerie van 1905 tot 1940. In mei 1940 beschikte het Nederlandse Leger over 310 van deze stukken geschut. Een groot aantal ervan werd in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers buitgemaakt.

De 7-Veld waarop de Prins wordt vervoerd is gebouwd in 1906. Het stuk is grotendeels van ijzer; alleen de wielen zijn van hout, met een rubberen loopvlak. Het kanon is in mei 1940 gebruikt tijdens de gevechten op de Grebbeberg. Op de loop staan twee teksten: Je Maintiendrai, en: Het Vaderlandt Ghetrouwe Blijf Ick tot in den Doot. Het Koninklijk Staldepartement heeft het geschut in bruikleen van de 11 Afdeling Rijdende Artillerie te Oldebroek en de munitiewagen van het Legermuseum te Delft.

Op de dag van uitvaart wordt het geheel getrokken door zes paarden in postiljonaanspanning. De paarden zijn bespannen met de galatuigen met kroon. De postiljons - twee koetsiers van de Stallen - gekleed in rode galabuisjes, berijden het paard linksvoor en linksachter. Naast de paarden lopen zes koetsiers, aan weerszijden drie, mee. De 7-Veld wordt geflankeerd door acht officieren van het Korps Rijdende Artillerie, aan weerszijden vier, in ceremonieel tenue.

6 december 2004 / 15.43 uur
RIJKSVOORLICHTINGSDIENST