Ingezonden persbericht


Persbericht
9 december 2004

10 december 2004 debat door Instituut voor Geschiedenisdidactiek 'De toekomst van het geschiedenisonderwijs'

Het ontbreken van historisch besef in brede lagen van de bevolking zou volgens sommigen voor een deel de hedendaagse verwarring over onze morele, culturele en politieke identiteit kunnen verklaren. Vandaar dat historisch besef, geschiedenis en geschiedenisonderwijs momenteel in het middelpunt van de belangstelling staan. Over het belang en de toekomst van goed geschiedenisonderwijs organiseert het Instituut voor Geschiedenisdidactiek (IVGD) op vrijdag 10 december 2004 een debat met als titel 'Zinvol? Leerbaar? Haalbaar? De toekomst van het geschiedenisonderwijs'.

Regelmatig valt in de media te beluisteren dat het geschiedenisonderwijs moet worden versterkt, maar het vormgeven van goed geschiedenisonderwijs is geen sinecure. Enerzijds zijn de richtlijnen van de overheid algemeen en weinig concreet, anderzijds wordt van geschiedenisdocenten zelf heel wat gevraagd. Zo gaat geschiedenisdidactiek niet alleen uit van belangrijke competenties van de docent, zoals het bijbrengen van historisch besef, het uitleggen van abstracte begrippen, het vertellen van verhalen en het leren opbouwen van historische redenering, maar ook dat de docent gebruik maakt van alle mogelijke middelen, zoals teksten, afbeeldingen, audiovisueel materiaal, ict, musea en omgevingsonderwijs.

In het debat 'Zinvol? Leerbaar? Haalbaar? De toekomst van het geschiedenisonderwijs' dat wordt georganiseerd door de IVGD, onderdeel van het Amsterdams Instituut voor Onderwijs en Opvoeding (AIOO), staat de vraag naar wenselijke doelen van het geschiedenisonderwijs centraal. Ook wordt er gekeken naar mogelijkheden om deze doelen te verwezenlijken. Dick de Wolff, directeur Educatieve Faculteit Amsterdam (EFA), leidt de middag in, waarna drie sprekers zullen ingaan op het thema. De eerste spreker, Wijnand Mijnhardt, hoogleraar geschiedenis na de middeleeuwen aan de Rijksuniversiteit Utrecht, spreekt over de zinloosheid van een nationale canon. De tweede spreker, Maria Grever, hoogleraar Theorie en Methoden van de maatschappijgeschiedenis aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, houdt een voordracht over wat we doen met de canon. De derde spreker, Peter Wester, voorzitter van de Vereniging van docenten Geschiedenis en Staatsinrichting in Nederland, spreekt over het perspectief van de leraar en leraaropleider. Vervolgens is er ruimte voor discussie o.l.v. Gert Jan van Setten, manager opleidingen VO/BVE bij de EFA. De middag wordt afgesloten door Arie Wilschut, hoofd van het IVGD en medeauteur van het boek 'Geschiedenisdidactiek. Handboek voor de vakdocent'. Hij zal een toelichting geven op het boek en het eerste exemplaar overhandigen.

Het debat en de boekpresentatie vinden plaats op 10 december 2004, van 14.00-16.30 uur (vanaf 13.30 uur is er ontvangst met koffie) in het Auditorium (9e verdieping), gebouw Kohnstammhuis, Wibautstraat 2-4 te Amsterdam

U kunt deze bijeenkomst gratis bijwonen door u aan te melden via www.ivgd.nl/aanmelding.htm. Voor meer informatie over het debat kunt u contact opnemen met Arie Wilschut (020-599 5738).

'Geschiedenisdidactiek. Handboek voor de vakdocent' is een praktijkgericht handboek waarin de concrete lespraktijk centraal staat. Het geeft een overzicht van alle didactische methodes voor het vak Geschiedenis en is bestemd voor geschiedenisdocenten in opleiding en de reeds in het onderwijs werkzame docent. De auteurs drs. Arie Wilschut, drs. Dick van Straaten en drs. Marcel van Riessen zijn verbonden aan het Instituut voor Geschiedenisdidactiek (IVGD) te Amsterdam en delen een jarenlange ervaring in het geschiedenisonderwijs en het opleiden van geschiedenisleraren. 2004, 1e druk, 384 pp. Prijs: E 39,50. ISBN 90 6283 3993

Het Instituut voor Geschiedenisdidactiek (IVGD) stelt zich ten doel wetenschappelijk onderzoek uit te voeren en te coördineren op het terrein van de geschiedenisdidactiek, de resultaten daarvan zo veel mogelijk praktisch toepasbaar te maken, en didactische methoden, technieken en hulpmiddelen te ontwikkelen ten behoeve van geschiedenisonderwijs en -educatie in de ruimste zin. Het IVGD maakt deel uit van het Amsterdams Instituut voor Onderwijs en Opvoeding (AIOO) waarin de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam activiteiten op het gebied van educatief wetenschappelijk onderzoek en onderwijs hebben gebundeld.

Noot voor de pers: Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met HvA Persvoorlichting, Jiska Schoneveld (020-570 2569), e-mail: j.schoneveld@hva.nl.


---- --