Gemeente Den Haag

december 2004
Gezamenlijke aanpak zieke (10 december)

Gemeenten, deskundigen en onderzoekers gaan gezamenlijk een plan van aanpak opstellen om de bloedingsziekte die de kastanjes treft, te bestrijden.
De ziekte die momenteel de kastanjebomen treft in Nederland en daarbuiten, stond centraal op een congres dat vandaag in Houten plaatsvond. Daar waren de ISB (Intergemeentelijke Studiegroep Boomverzorging), de werkgroep Aesculaap, vertegenwoordigers van de G4 (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag Utrecht) en middelgrote gemeenten bijeen.

Omvang
Uit recent onderzoek blijkt dat in de Haarlemmermeer 90-95% van de bomen is aangetast, in Friesland tussen de 50 en 75% en in de gemeente Den Haag 35% van de kastanjebomen getroffen is door de ziekte. Vandaag zijn preventieve maatregelen vastgesteld om de onbekende ziekte, die zich razendsnel verspreidt onder de kastanjebomen in Nederland, tegen te gaan.

Onderzoek en preventieve maatregelen
In Houten is besloten nu gezamenlijk aan te sturen op onderzoek in één richting. Daarbij wordt ervan uit gegaan dat de ziekte veroorzaakt wordt door een schimmel.
Leden van de ISB, vertegenwoordigers van gemeenten, Alterra (Universiteit Wageningen), de Bomenstichting, Tuin en Landschap en onderwijsinstellingen zijn het daarover eens.
Naar voorbeeld van de gemeente Den Haag wordt aangeraden om nu geen kastanjebomen aan te planten, afgevallen bladeren direct te verwijderen en de schors van dode bomen onmiddellijk te verbranden.Het snoeien van kastanjebomen wordt afgeraden.
Belangrijk is ook om te zorgen voor een algemene groeiplaatsverbetering waardoor de nog gezonde bomen in een zo goed mogelijk conditie blijven.

Samenwerking
Wethouder Stolte van Den Haag die mede namens de wethouders van Amsterdam, Utrecht en Rotterdam spreekt, beoordeelt de uitkomst van de conferentie als positief. "Alleen met verregaande samenwerking en voldoende financiële middelen kunnen we het tij keren." Als het plan van aanpak gereed is, zal dit worden aangeboden aan Minister Veerman.