Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

wet maatschappelijke ondersteuning

Tweede Kamer legt fundament voor betere WMO

CG-Raad verheugd over inzet Tweede Kamer

Donderdag 9 december heeft de Vaste Kamercommissie voor VWS voor de eerste keer met staatssecretaris Ross gedebatteerd over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO).

De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) is verheugd over de inzet van de kamerleden bij dit debat. Zij hadden zich uitstekend voorbereid. Ook de lessen van de invoering van de Wvg speelden bij de inbreng van de kamerleden een grote rol. De WMO is voor hen een belangrijk onderwerp waar zij veel en zorgvuldig aandacht aan geven. De Tweede Kamer is zich bewust van het grote belang voor alle mensen die aangewezen zijn op de WMO.

Door de aanwezigheid van 160 leden uit de achterban van de CG-Raad en de FvO was de sfeer in de Tweede Kamer indrukwekkend. Het benadrukte het gevoel dat het debat essentieel was, dat er grote zorg over de toekomst bestaat: politiek moet er nu iets gebeuren.

Het manifest van de CG-Raad, de FVO, het CSO, de vakbeweging, Sjakuus, de NPCF en de andere organisaties heeft zijn werk gedaan. Het vormde de inhoudelijke agenda van de gedachtewisseling.

Resultaten en toezeggingen


* Er komt een onderzoek naar de manier waarop individuele aanspraken op zorgvoorzieningen in de wet gewaarborgd kunnen worden. Dit wordt door kamerleden als het belangrijkste pijnpunt gezien. Een pijnpunt dat ze echt willen oplossen.


* De informatie van gemeenten moet transparant en vergelijkbaar worden, dit wordt in de wet geregeld.


* Het principe van het Persoons Gebonden Budget komt in de wet. De wijze waarop wordt nader uitgewerkt.


* De relatie met de Wet Werk en Bijstand wordt verder onderzocht.


* De versterking van de regierol van gemeenten ten aanzien van wonen en zorg wordt nader uitgewerkt.


* Er blijft een onafhankelijk toezicht op zorgvoorzieningen in de WMO, vergelijkbaar met het AWBZ-toezicht.


* Er komt in januari een nota over de financiële aspecten: hoogte doeluitkering, verdelingsproblemen, financiële aanpassingen, omgaan met eigen bijdragen enz.


* Er komt een aparte nota over mantelzorg.


* Doventolken gaan niet op in de WMO. Hoe het verder moet, wordt nader bekeken.


* Er komt nadere informatie over het tegengaan van cumulatieproblemen.


* De verhouding tussen gemeenten en provincies wordt in de wet geregeld.


* Cliëntenparticipatie wordt essentieel gevonden en in de wet opgenomen.


* Er komt duidelijkheid over definities. De staatsecretaris gaat het boek Internationale classificatie menselijk functioneren aanschaffen en bestuderen.

Overtuig uzelf

Neem kennis van het ongecorrigeerde verslag van de vergadering van 9 december. Dit is een uiterst belangrijk document. Controleer of onze samenvatting klopt en vergelijk dan het resultaat met het manifest. Trek dan uw eigen conclusies over de inzet van de kamerleden en het resultaat dat zij voor gebruikers, vrijwilligers en mantelzorgers geboekt hebben. U weet dan hoe op 9 december onze democratie gewerkt heeft.

Klik hier voor het ongecorrigeerde verslag van de commissievergadering (Het wordt waarschijnlijk maandag 13 december op de site van de Tweede Kamer geplaatst).

Aan de slag

De uitkomsten zijn voor de CG-Raad reden en voldoende basis om ons in te gaan zetten voor een WMO waarin alle toezeggingen op een goede manier worden verwerkt. Het gaat erom goede condities te scheppen voor een vruchtbare lokale belangenbehartiging, een goede vormgeving van verordeningen, adequate collectieve en individuele voorzieningen en daadkracht bij gemeenten.

(Geplaatst: 10 december 2004)
---