Nederlandse Vereniging van journalisten

Voorstellen CAO RTL Nederland 2005
(10 december 2005)


1 Looptijd
a. Voor de CAO stellen wij een looptijd voor van 1 januari 2005 t/m 31 december 2005.


2. Loonontwikkeling en pensioen
a. Een structurele loonsverhoging die daadwerkelijk behoud van koopkracht realiseert. Naast de inflatiecijfers over 2004 (oktober 2004: 1,4%) dienen hierbij o.a. de kostenstijgingen ziektekosten te worden meegenomen. Een deel van de loonsverhoging kan worden geëffectueerd via een structurele verhoging van de eindejaarsuitkering. (zie onder b.)

b. Wij stellen voor de bonusregeling conform artikel 14 CAO te vervangen door een structurele verhoging van de eindejaarsuitkering naar een niveau van 8,33%, een volwaardige 13e maand voor werknemers werkzaam bij RTL Nederland.

c. Wij willen van gedachten wisselen over de invulling van het sociale akkoord dat we hebben afgesloten met het kabinet en vooral de afspraken over de pensioenen en levensloop. En wel omdat er wijzigingen zijn in de fiscale mogelijkheden van het prepensioen. En omdat er een overgangsregeling voor medewerkers afgesproken dient te worden tussen de 45 jaar en 55 jaar voor wat betreft de opbouw van de Top regeling (uittreden vanaf 60 jaar). Ten aanzien van de levensloop is het van belang om de mogelijkheden met elkaar te verkennen.

d. Loongebouw: Elke RTL-afdeling dient jaarlijks een personeelsplan op te stellen waaruit blijkt hoeveel medewerkers per afdeling/redactie in de verschillende loonschalen werkzaam zijn. Hoeveel medewerkers zijn er bevorderd; hoeveel zitten aan het eind van de schaal en hoeveel zijn er bovenschalig. Voorafgaand aan de onderhandelingen CAO 2005 ontvangen wij graag een dergelijk overzicht.


3. Sociaal beleid/ Personeelsbeleid
a. Een studiekostenregeling zou onderdeel uit moeten gaan maken van de CAO.

b. Wij stellen voor om te komen tot een loopbaanbeleid en een leeftijdsbewust personeelsbeleid voor RTL Nederland

c. Wij willen de kinderopvangregeling onder de loep nemen, zodat de medewerkers gecompenseerd worden voor de negatieve effecten van de nieuwe wettelijke maatregelen. Aandachtspunten zijn daarbij voorts de extra kosten, die samenhangen met opvang op flexibele tijden en de vergoeding van naschoolse opvang.

d. Wij zouden willen weten of het Cafetaria systeem inmiddels volledig operationeel is.

e. We willen met u van gedachten wisselen over een uitbreiding van het opnemen van een sabbatical.

f. Tijdelijke Contractenproblematiek: Conform de in 2004 afgesproken intentieverklaring willen we vastleggen in de RTL-CAO dat bij structureel werk (doorlopende programmering, RTL-nieuws, inmiddels ook RTL Z) na een jaar een vast contract wordt aangeboden. Voor niet structureel werk dient de regeling in artikel 6 lid 4 CAO (exitvergoeding van twee of drie maandsalarissen) gehandhaafd te worden.


4. Algemene punten

a. Wij willen vernemen wat de stand van zaken is betreffende de harmonisatie van de arbeidsvoorwaarden van RTL Nederland en IP. Wat betekent dit voor de arbeidsvoorwaarden van beide bedrijven? De eventueel hieruit voortvloeiende negatieve effecten voor de medewerkers (zoals het afschaffen van de krantenabonnementen en de aanpassing kilometerregeling) dienen besproken te worden en zonodig aangepast of gecompenseerd te worden.

b. Wij willen het graag met u hebben over een nadere invulling van het begrip nevenactiviteiten.

c. Nader willen we met u bespreken de wijze waarop de parttimers worden ingeroosterd indien dit samenvalt met vrije dagen.

d. Ten aanzien van de Verzelfstandiging HMH/Blue Circle: Bij de totstandkoming van de CAO 2004 maakten wij afspraken over een aparte CAO voor het productiebedrijf HMH na verzelfstandiging. Inmiddels heeft weliswaar een aandelenoverdracht plaatsgehad, maar niet in de toen door partijen bedoelde zin. RTL Group Beheer B.V., onder de bestuurlijke verantwoordelijkheid van F. van Westerloo is immers enig aandeelhouder in Freemantle Media Operations B.V., die op haar beurt alle aandelen Blue Circle B.V. bezit. Nu de door partijen bedoelde verzelfstandiging niet is gerealiseerd, zouden wij de Blue Circle onder de CAO van RTL willen laten vallen, zoals dat ook gebruikelijk is voor alle andere dochterondernemingen van RTL Group Beheer B.V.