HBAG Bloemen


10-12-2004
Exporteurs USA
Betreft: Hervatting export snijbloemen Viburnum naar de VS

Het is gelukt om de Amerikaanse PD te overtuigen, om de Viburnum export naar de USA weer te kunnen opstarten.

Van de Nederlandse PD hebben wij het volgende bericht ontvangen.

Nadat de VS in mei 2002 verregaande fytosanitaire maatregelen afkondigde in verband met het aantreffen van de schimmel Leptosphaeria lonicerae, is in overleg met de Sector de export van snijbloemen van Viburnum opulus stopgezet. Dit nadat de PD officieel bezwaar had aangetekend tegen de maatregelen.

Op verschillende momenten en manieren is gepoogd om de Amerikaanse autoriteiten te overtuigen dat het betrokken organisme:

A. Niet bekend is voor te komen op Viburnum opulus B. Niet als plant parasitair te boek staat.

Ik breng in herinnering het bezoek van John McKemy in Juni 2003 en het bezoek van Rick Dunckle c.s. in Juni van dit jaar, waarbij uitgebreid stil is gestaan bij de kwestie.

Eind November 2004 is, na consultatie met de Sector, een voorstel tot hervatting van de export van snijbloemen naar de VS verzonden.

Vorige week lieten de autoriteiten van de VS doorschemeren de in Mei 2002 afgekondigde maatregelen n.a.w. te zullen intrekken.

Vanochtend ontvingen wij het definitieve bericht dat vanaf maandag 13 december de export van Viburnum opulus snijbloemen kan plaatsvinden, onder vermelding van het volgende:


1. Er is geen fytosanitair certificaat vereist. Dit betekent tegelijkertijd dat er ook geen exportinspectie behoeft te worden uitgevoerd.

2. Snijbloemen worden bij aankomst in de VS geïnspecteerd.
3. Op Leptosphaeria lonicerae zal niet meer worden afgekeurd.
4. Mocht het organisme worden aangetroffen, zal wel een monster ter diagnose worden opgestuurd, maar de zending zal niet worden vastgelegd.

5. Mocht het organisme worden aangetroffen, zal tevens een monster naar het Diagnostisch Centrum van de PD worden verzonden.
6. Op factuur of ander transportdocument moet het nummer van de kweker worden vermeld.

In het voorjaar van 2005 zal deze export worden geëvalueerd.