CNV PUBLIEKE ZAAK

CNV: Vrije markt niet loslaten op rampenbestrijding

De vakbond CNV Publieke Zaak voelt helemaal niets voor het plan van minister Hans Hoogervorst (VWS) marktwerking toe te staan in de ambulancezorg en bij de brandweer. Bestuurder Willem Jelle Berg noemt dit voorstel een 'politiek vluggertje' dat niet in het belang is van de rampenbestrijding.

Hoogervorst wil in het wetsvoorstel Amulancezorg marktwerking toestaan. Per politie/hulpverleningsregio komt één private RAV (Regionaal Ambulance Vervoer). De minister stelt een programma van eisen op waaraan de RAV moet voldoen. De minister kiest vervolgens welke aanbieder de vergunning (voor vier jaar) krijgt. De Meldkamer zal worden aangestuurd door de RAV.

Kritisch
CNV Publieke Zaak onderschrijft de kritiek van de Vereniging Nederlandse Gemeenten en een groot aantal organisaties die betrokken zijn bij de bestrijding van rampen en ongevallen (Veiligheidskoepel). Deze organisaties menen dat de wet gemeenten belemmert in het moeten optreden bij rampen en zware ongevallen.

Bestuurder Willem Jelle Berg van CNV Publieke Zaak vindt rampenbestrijding bij uitstek een overheidstaak. 'Brandweer- en ambulancetaken moet je niet uitbesteden aan de vrije markt. Het gaat hier om een publieke taak. Dit vinden wij een principieel uitgangspunt dat je niet moet loslaten.' Hij wijst ook op de enorme investeringen in het nieuwe veiligheidscommunicatiesysteem C2000. 'Een zo'n grote investering moet je niet ineens willen delen met marktpartijen. Alle investeringen in de veiligheidsregio's moeten juist een versterking van de samenwerking tussen ambulance, brandweer en politie opleveren. De meldkamer is bij die samenwerking van groot belang.'

Meer informatie: Bestuurder Willem Jelle Berg, 06 20 410 430


10 dec 04 13:43