SP Tilburg


Tilburg, 10 december 2004

Gedoe rond 'actief in de wijk' in kaart gebracht

Vorige week stuurde de SP fractie een brief naar wethouder Hamming met de vraag om nu eindelijk eens duidelijk op papier te zetten waar het eigenlijk heen moet met 'Actief in de Wijk', de nieuwe manier van werken met wijkcentra. Daarover is tot nog toe, ondanks tal van informatiebijeenkomsten, vooral veel onduidelijkheid. Het college werkt nu aan zo'n notitie die begin januari in deraadscommissieMaatschappijbesprokenzalworden.Hieronderdebriefwisseling.

Aan wethouder Hamming

Aan de voorzitter en leden van commissie Maatschappij Tilburg, 3 december 2004
Geachte wethouder, beste collega's,
Eerder deze week vond er weer een bijeenkomst plaats over "Actief in de Wijk". Daar werd duidelijk dat er nog maar erg weinig duidelijk is en dat het hele zaakje weer verder vooruitgeschoven wordt, dit keer tot de zomer, voorlopig. De laatste vraag die door de bezoekende wijkbestuurders werd gesteld was tekenend: "Wanneer komt er nou eens een bijeenkomst waarop wij gewoon antwoord krijgen op onze vragen?". Al met al lijkt het ons inmiddels een moeizaam dossier worden. Het sleept, wordt steeds uitgesteld en doorgeschoven, eigenlijk is voor niemand helemaal duidelijk wat nou precies de bedoeling gaat zijn en hoe een en ander dan georganiseerd moet worden, laat staan hoe de zaak gaat uitpakken. Er zijn verschillende commissievergaderingen aan besteed, er zijn wat uitgangspunten aangenomen in de raad, en verder worden er regelmatig 'informele' bijeenkomst belegd. Toch hebben wij niet de indruk dat dit de goede kant opgaat. Het gerommel met die vier euro, de positie en rol van de Twern, wijkbesturen die soms wel en soms niet klaar zijn voor het vragen van offertes, tijdschema's die anders zijn voor de ene wijk dan voor de andere, wijkbesturen die rollend over straat gaan, overzichtelijk is het allemaal niet meer. Daarom zouden wij de wethouder willen vragen het hele verhaal even in de koelkast te zetten, met een overduidelijke notitie naar de commissie Maatschappij te komen zodat eenieder zich kan bezinnen op de precieze bedoelingen en plannen om dan eventueel een nieuwe start te maken. Wij vrezen namelijk dat dit op de manier zoals het nu gaat een gebed zonder end gaat worden waarvan de meesten op het einde zullen denken 'was dit nou wat we bedoeld hadden?'. Wij horen graag een reactie van de wethouder. Aan de voorzitter van de commissie Maatschappij zouden we willen voorstellen deze brief voor een commissievergadering te agenderen zodat de commissie zich hierover uit kan spreken. Met vriendelijke groet,
Bart van de Camp

Johan van den Hout

SP fractie

Reactie van de gemeente:
Hierbij bevestigen wij de goede ontvangst van jullie brief van 3 december 2004. Naar verwachting zal het college naar aanleiding van deze brief op 21 december een "Jaarverslag implementatie van de nota Actief in de wijk 2004" vaststellen. Dit jaarverslag kan dan betrokken worden bij de bespreking van jullie brief in de commissie maatschappij. In overleg met de griffie wordt geprobeerd het collegebesluit tijdig te versturen voor de commissievergadering van 10 januari.

www.tilburg.sp.nl

---- --