Ingezonden persbericht


Alzheimer geneesmiddel helpt ook parkinsonpatiënten met dementie

Arnhem, 10 december 2004 - Het sinds 1997 geregistreerde en wereldwijd veel gebruikte geneesmiddel tegen de ziekte van Alzheimer, rivastigmine (merknaam Exelon®), kan aanzienlijke voordelen bieden bij Parkinson gerelateerde dementie, aldus onderzoek dat op 9 december jl. in het New England Journal of Medicine is gepubliceerd.1

Het onderzoek onder de naam EXPRESS (EXelon in PaRkinson's disEaSe dementia Study), is met 541 proefpersonen het eerste grootschalige klinische onderzoek naar de werkzaamheid en veiligheid van een behandeling tegen dementie bij Parkinson patiënten.1 Patiënten die rivastigmine gebruikten, vertoonden statistisch significante positieve effecten op uiteenlopende verschijnselen, zoals geheugenverlies, concentratie- en gedragsproblemen. Ze waren ook beter in staat tot dagelijkse activiteiten als televisiekijken of praten over huidige gebeurtenissen.

Praktische gevolgen
'De bevindingen van het EXPRESS-onderzoek zouden belangrijke gevolgen kunnen hebben voor de klinische praktijk,' aldus professor dr Erik Wolters, van het medisch centrum van de Vrije Universiteit in Amsterdam en één van de internationale onderzoekers. 'Bij de ziekte van Parkinson (PD) is van oudsher voornamelijk aandacht geweest voor de behandeling van motorische problemen. Bij de behandeling van Parkinson dementie stonden we tot nu toe machteloos. Rivastigmine blijkt veel voorkomende verschijnselen bij Parkinson-gerelateerde dementie te verbeteren. Juist deze verschijnselen vormen vaak de indicatie voor verpleeghuisopname. Voor het eerst hebben we nu een geneesmiddel in handen dat de patiënt en zijn omgeving minstens 1 jaar respijt biedt, waardoor de patiënt langer thuis kan blijven wonen. Dat is een belangrijke vooruitgang', aldus Wolters.

'Aangezien de parkinsonpatiënt steeds afhankelijker wordt, is het hartverscheurend om getuige te zijn van het feit dat degene voor wie je zorgt op deze manier achteruitgaat. Resultaten als deze geven nieuwe hoop aan families die de zorg hebben voor een geliefde met dementie en kunnen de kwaliteit van leven van het hele gezin verbeteren,' zo concludeert Peter Hoogendoorn, voorzitter van de Parkinson Patiënten Vereniging.

Resultaten EXPRESS-onderzoek
Gedurende een onderzoeksperiode van 24 weken werden patiënten willekeurig ingedeeld voor een dagelijkse dosis van 3-12 mg rivastigmine of placebo. De onderzoekers gebruikten twee beoordelingsschalen die regelmatig worden toegepast bij klinische onderzoeken van patiënten met dementie: de ADAS-cog om het cognitieve functioneren van patiënten te beoordelen en de ADCS-CGIC om het algehele functioneren van de patiënten te beoordelen. Patiënten gedurende 24 weken behandeld met rivastigmine vertoonden op de ADAS-cog score een gemiddelde verbetering met 2,1 punt versus een verslechtering met 0,7 punt voor de placebogroep (p
Parkinson dementie en het geneesmiddel
Dementie is een van de meest gevreesde complicaties door parkinsonpatiënten.2 Naast cognitieve functiestoornissen komen ook neuropsychiatrische verschijnselen als depressie, hallucinaties, angstgevoelens en apathie voor.3 Wereldwijd lijden 6,3 miljoen mensen aan PD4, waarvan zo'n 51.000 in Nederland.5 Dementie treedt op bij ongeveer 40% van de patiënten met PD en dit percentage neemt toe naarmate de ziekte voortschijdt.6

Bij Parkinson dementie is er een tekort aan de neurotransmitter acetylcholine in de hersenen. Rivastigmine remt de enzymatische afbraak van deze neurotransmitter door zowel het enzym acetylcholinesterase (AChE) als butyrylcholinesterase (BuChE) te remmen. Het is het enige geneesmiddel in de klasse van de cholinesteraseremmers die deze gecombineerde werking heeft. Rivastigmine helpt patiënten hun alledaagse leven zo zelfstandig mogelijk te leiden en onafhankelijk te functioneren.7,8

Over Novartis
Novartis Pharma is wereldleider in de gezondheidszorg met de nadruk op farmaceutische producten, consumer health, generieke geneesmiddelen, oogverzorging en diergezondheid. Het hoofdkantoor van Novartis is gevestigd in Bazel, Zwitserland. Novartis telt 78.500 werknemers in meer dan 140 landen over de hele wereld. In de Arnhemse vestiging aan de Velperweg, werken ruim 230 mensen. Zij houden zich bezig met geneesmiddelenonderzoek en met marketing en sales van receptgeneesmiddelen. Novartis Pharma wil met innovatieve geneesmiddelen en diensten een bijdrage leveren aan de verbetering van de gezondheidszorg. Voor meer informatie zie ook: http://www.novartis.com en www.novartis.nl.

Referenties

1. Emre M, Aarsland D, Albanese A et al. Rivastigmine for the dementia associated with Parkinson's Disease. N Engl J Med 2004;351:29-38.
2. National Parkinson Foundation Web site: http://www.parkinson.org.
3. Aarsland D, Andersen K, Larsen JP et al. Risk of dementia in Parkinson's disease: a community-based, prospective study. Neurology 2001; 56:730-6.
4. Parkinson's Disease Fact Sheet, European Parkinson's Disease Association. www.epda.eu.com
5 Nationaal Kompas Volksgezondheid, RIVM 2004: www.nationaalkompas.nl
6. Cummings JL. Intellectual impairment in Parkinson's disease: clinical, pathological and biochemical correlates. J Geriatr Psychiatry Neurol 1988;1:24-36.
7. Corey-Bloom J, Anand R, Veach J. A randomized trial evaluating the efficacy and safety of ENA713 (rivastigmine tartrate), a new acetylcholinesterase inhibitor, in patients with mild to moderately severe Alzheimer's disease. Int J Geriatr Psychopharmacol 1998;1:55-65.
8. Rösler M, Anand R, Cicin-Sain A et al. Efficacy and safety of rivastigmine in patients with Alzheimer's disease: international randomized controlled trial. Br Med J 1999;318:633-40.

# # #

Contact

Mw dr Fransje Bijnen, Hinfelaar PR Consultancy, tel (035) 5431535 / 06 55746525, fax (035) 5431577, e-mail: f.bijnen@hprc.nl Prof. dr E. Ch. Wolters is beschikbaar voor interviews.


---- --