Ingezonden persbericht
P E R S B E R I C H T
Amsterdam, 17 november 2004
Internationaal symposium over mensenrechten en sociale beweging in Iran
Iran Future organiseert op 10 & 11 december 2004 een Internationaal symposium met als thema mensenrechten en sociale beweging in Iran. Het doel van dit symposium is de aandacht van de Nederlanders, de Nederlandse politieke partijen en de Nederlandse regering als voorzitter van de EU voor de mensenrechtensituatie in Iran te vragen om uiteindelijk de EU te bewegen een strengere houding inzake Iran aan te nemen. Daarnaast krijgen de aanwezigen volop de gelegenheid om met de sprekers te discussiëren en de Iraanse cultuur op te snuiven.
Na de laatste verkiezingszege voor de conservatieven, gaat Iran weer een ander tijdperk in. Toen een paar jaar geleden de hervormers de macht in de Majles overnamen, hadden sommige mensen de hoop dat er langzame veranderingen gerealiseerd konden worden. Het feest voor de hervormers was compleet, toen Khatami de conservatieve presidentskandidaat wist te verslaan. Nu, zes jaar na dato, neemt de politiek in Iran weer een andere wending aan.
Iran Future wil met het organiseren van een grootschalig symposium waaraan een aantal bekende Iraanse persoonlijkheden uit Iran deelnemen de situatie van vrouwen, mensenrechten en persvrijheid vanuit verschillende hoeken ter discussie stellen. Tijdens het symposium zullen contacten tot stand gebracht worden tussen geïnteresseerde Nederlandse organisaties en een aantal van de bekendste mensenrechtenactivisten, vrouwenactivisten en journalisten uit Iran. Ook zullen Nederlandse politici uitgenodigd worden om aan het symposium deel te nemen.
Tijdens dit symposium worden drie thema's uitgebreid besproken: Mensenrechten, Vrouwen, Media en Persvrijheid. Verschillende sprekers uit Iran waaronder Shamsolvaezin, Tavallaei (media en persvrijheid); Molaei, Lahidji (mensenrechten); Razavi Faghih, Khosravi (studenten beweging) en Langerodi en Tohidi (vrouwen beweging) zullen lezingen over deze thema's houden en volop met de zaal discussiëren. Ook zullen er drie workshops over deze thema's gehouden worden. De sessies worden door Paul Aarts (Universiteit van Amsterdam), Jan Keulen (Universiteit van Groningen) en Halleh Ghorashi (Vrije Universiteit) voorgezeten.
Naast politiek en maatschappelijk debat, is er ook aandacht voor cultuur. Zo kunnen de aanwezigen genieten van Iraanse live muziek, en kijken naar kunstzinnige dans en film.
Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door HIVOS, NCDO, IKV en afdeling Politicologie van UvA.
Voor belangstellenden is er aanvullende informatie te vinden op www.iranfuture.nl.