Socialistische Partij

SP, GL en studenten bepleiten andere financiering Hoger Onderwijs


09-12-2004 * De SP heeft samen met GroenLinks en studentenorganisaties LSVb en ISO een manifest opgesteld met een aantal minimumeisen voor de plannen van staatssecretaris Rutte om het Hoger Onderwijs anders te financieren. De SP wijst de voorstellen van staatssecretaris Rutte voor leerrechtbeperking, hoger collegegeld en financiële concurrentie tussen instellingen af. Het leenstelsel dat Rutte voor staat, legt financiële risico's alleen bij de armste studenten. In het manifest pleiten de studentenvakbonden en linkse partijen voor betere behartiging van rechten van studenten.

Studeren moet uitdagender worden, het intellectuele gehalte moet omhoog en `dwarsheid' moet gestimuleerd worden, vindt Rutte. "Daar ben ik het helemaal mee eens, vooral het dwarse van wetenschappers spreekt mij als lid van een linkse partij aan, maar ik zie niet in waarom studenten daarvoor beperking van hun recht op studeren en een hoger collegegeld moeten krijgen", aldus SP-onderwijswoordvoerder Fenna Vergeer.

Naast de al geplande experimenten met selectie van eerstejaarsstudenten en collegegelddifferentiatie, wil Rutte nu ook experimenteren met een zogenaamd open bestel. Een open bestel houdt in dat ook commerciële instellingen in aanmerking komen voor een bijdrage van de overheid. Vergeer: "De ervaringen bij de HBO-fraude laten zien, dat we die kant beslist niet op moeten. Het gevaar dat de overheidsbijdrage misbruikt wordt voor activiteiten met een winstoogmerk, is levensgroot."

Verdere invoering van marktwerking in het onderwijs zal nog meer leiden tot uitgaven voor reclame en marketing. De SP vraagt volgende week een Kameruitspraak over het verbieden van reclame en sponsoring door onderwijsinstellingen. "Voorlichting is prima, bij voorkeur door objectieve vergelijkingen zoals in de Keuzegids, maar de PR-afdelingen van de Hoger Onderwijsinstellingen kosten nu al te veel geld dat beter in het onderwijs zelf gestoken kan worden. Het is ernstig, dat de staatssecretaris niet eens weet hoeveel er aan reclame wordt uitgegeven. Dat moet openbaar worden."

Rutte noemt zijn voorstel voor een nieuw leenstelsel sociaal, omdat studenten meer kunnen gaan lenen en inkomensafhankelijker dan in het oude leenstelsel kunnen afbetalen. Vergeer: "Dat valt nog te bezien, aangezien meer kunnen lenen feitelijk meer schulden betekent, en de aflossingsbedragen fors zijn."

De aflossingsbedragen zijn hoog, omdat er naast rente ook een risico-opslag betaald moet worden om het verlies te compenseren van studenten die hun schuld niet kunnen aflossen.

De SP is voorstander van afschaffen van het collegegeld en de invoering van een studietax die voor alle studenten geldt - niet alleen voor de armere studenten die moeten lenen. Uit onderzoek van het ministerie zelf is gebleken dat jongeren uit lagere sociale klassen een hekel hebben aan lenen, juist hard studeren en daarnaast hard werken.

"Als je studenten minder wil laten werken, dan moet je een betere aanvullende beurs bieden en een studietax invoeren. Maar daar is de VVD"er Rutte niet voor, want dan zijn armere studenten beter af en moeten bemiddelde studenten meer gaan betalen," aldus Vergeer.