Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: Interview met Rolf Ekéus

Onderwerp: Interview met Rolf Ekéus
Uitzenddatum: Do. 9 december 2004, 20.30u

In Netwerk vanavond een interview met Rolf Ekéus. Hij was van 1991 tot 1998 voorzitter van UNSCOM, de organisatie die destijds de wapeninspecties en ontwapening van Irak uitvoerde. Met hem een gesprek over de eerste Nederlander die verdacht wordt van genocide, Frans van Anraat.

Chemical Weapons Convention
UNSCOM stond met voorzitter Ekéus aan de wieg van het afschaffen van het Iraakse nucleaire, chemische en biologische wapenprogramma. In de jaren tachtig, de tijd dat het Iraakse regime gifgas inzette, was hij voorzitter van de Chemical Weapons Convention, een organisatie die streefde naar het afschaffen â of in ieder geval limiteren â van het aantal chemische wapens.

Op de hoogte
Ekéus was dus goed op de hoogte van het Irakese wapenprogramma. Gelooft hij dat Van Anraat niet wist wat hij naar Bagdad verscheepte? Kent hij hem uit die periode? En wat vindt hij ervan dat de man is opgepakt en terecht moet staan?

Thiodygycol
Van Anraat is de eerste Nederlander die wordt aangeklaagd wegens medeplichtige aan genocide. Hij leverde tussen 1984 en 1988 duizenden tonnen Thiodygycol (TDG) aan Irak. Volgens de Verenigde Naties is Van Anraat een van de grootste tussenhandelaren in de grondstoffen van mosterdgas en zenuwgassen.

Koerden
Sadam Hoessein zette deze gassen in tijdens de oorlog met Iran (1980-1988) en tegen de Koerdische bevolking in het noorden van Irak. Het bekendste voorbeeld daarvan zijn de chemische aanvallen op Halabja.

Handelsreiziger in de dood
Netwerk zond op 6 november 2003 een interview uit met Van Anraat. Lees meer over de enige 'most wanted'-man van Nederland of bekijk het interview.