Unicef

Embargo tot 9 december, 00:01 uur

Persbericht

Unicef-jaarrapport: 'Overheidsbeleid vaak schadelijk voor kinderen'

ARMOEDE, AIDS EN OORLOG BEROVEN 1 MILJARD KINDEREN VAN JEUGD

Den Haag, 9 december 2004 -Eén miljard kinderen wordt van hun jeugd beroofd door armoede, aids en oorlog. Dat is bijna de helft van alle kinderen wereldwijd (2,2 miljard). Dat meldt Unicef vandaag in haar jaarrapport 'The State of the World's Children 2005'. Het rapport neemt jaarlijks de levensomstandigheden van 's werelds kinderen onder de loep. Armoede, aids en oorlog zijn niet de enige factoren, maar hebben wel de meest funeste gevolgen voor de ontwikkeling van kinderen. Bovendien komen ze alle drie voort uit vaak weloverwogen overheidsbeleid, dat schadelijk is voor kinderen. 'Armoede komt niet zomaar uit het niets, oorlog overkomt ons niet en aids verspreidt zich niet vanzelf; het komt voort uit onze keuzes', aldus Unicef-directeur Carol Bellamy. Evenals vorig jaar is Sierra Leone het beroerdste land voor kinderen om op te groeien, gevolgd door Niger en Angola.

Het jaarrapport presenteert een nieuwe wijze om armoede onder kinderen te meten. De methode inventariseert de toegang tot zeven basisvoorzieningen: gezondheid, voeding, onderwijs, drinkwater, hygiëne, onderdak en informatie. Die blijken veel bepalender voor het welzijn van kinderen dan de klassieke consumptie- of inkomensindicatoren. Ongeveer 700 miljoen kinderen in ontwikkelingslanden hebben geen toegang tot minstens twee van deze zeven vitale voorzieningen.

Op het gebied van gewapende conflicten staat het rapport stil bij een aantal trends. Zo zijn oorlogen de laatste 15 jaar steeds vaker lokale conflicten, binnen landsgrenzen. Van de 59 gewapende conflicten sinds 1990 vallen er 55 in die categorie. Kinderen vormen bijna de helft van alle burgerslachtoffers in die conflicten. Maar ook indirect maakt oorlogsgeweld veel kinderslachtoffers. Het rapport laat zien dat als gevolg van de verslechterde economische en sociale omstandigheden de kindersterfte tijdens en na oorlogen dramatisch stijgt. Duurt een oorlog vijf jaar dan stijgt de kindersterfte met 13%. Bovendien zijn kinderen ook vaak doelwit van oorlogsgeweld. Als beoogde rekruten, verkenners, hulpjes of seksslavinnen in regerings- of rebellenlegers, als slachtoffer van verkrachtingen - een dikwijls bewust gehanteerd oorlogswapen - of simpelweg op school, zoals in het Russische Beslan of op Atjeh.

Steeds meer aidswezen
Een groeiend aantal kinderen wordt slachtoffer van de aidsepidemie. Wereldwijd zijn zo'n 2,1 miljoen kinderen onder de 15 besmet met het aidsvirus. Alleen in al 2003 kwamen er 630.000 besmette kinderen bij - ongeveer 1700 per dag. Kinderen hoeven zelf echter geen aids te hebben om hun leven er door geruïneerd te zien, zo stelt het Unicef-rapport vast. Als één of beide ouders aan aids overlijden komen kinderen in een uiterst kwetsbare positie terecht. Eind 2003 telde de wereld 15 miljoen van deze aidswezen. Naar verwachting zijn dat er 18 miljoen in 2010. Vier van de vijf aidswezen leven in Afrika onder de Sahara.

De 'State of the World's Children 2005' bevat als elk jaar een ranglijst van vooruitgang per land wat betreft levensomstandigheden van kinderen. De staart van de lijst wordt gevormd door achtereenvolgens Sierra Leone, Niger en Angola. Bij de laatste tien op de ranglijst staat slechts 1 niet-Afrikaanse land: Afghanistan, op de vierde plaats. De ranglijst is gebaseerd op de kindersterftecijfers van alle landen wereldwijd. Kindersterfte wordt gezien als de meest betrouwbare indicator van zowel de gedane investeringen in kinderwelzijn als de resultaten van die investeringen.

De 'State of the World's Children 2005' benadrukt dat het verbeteren van de levensomstandigheden van een miljard kinderen een kwestie van kiezen is. Beleidsmakers wereldwijd dienen de rechten van kinderen de hoogste prioriteit te geven. Regeringen van geïndustrialiseerde en ontwikkelingslanden behoren het welzijn van kinderen als toetssteen te gebruiken voor hun budgettair beleid. Daarbij hebben deze regeringen de hulp nodig van particulieren, bedrijven en tal van andere segmenten in de samenleving om kinderrechten te bevorderen en te beschermen.




Unicef