VER. VAN OPENBARE BIBLIOTHEKEN
http://www.debibliotheken.nl

Jongerensites winnen Bibliotheek Innovatieprijs 2004

De openbare bibliotheken van Groningen en Amstelveen zijn met hun bijzondere jongerenwebsites de winnaars geworden van de Bibliotheek Innovatieprijs 2004. De landelijke prijs voor vernieuwende bibliotheekprojecten had dit jaar als thema Educatie. Het gaat om de Voelbibliotheek van Amstelveen en Artogather van Biblionet Groningen. De bibliotheken wonnen elk 10.000 euro om hun websites verder uit te bouwen.

In de Voelbibliotheek van Amstelveen kunnen scholieren uit het voortgezet onderwijs terecht als ze op zoek zijn naar mooie boeken of een werkstuk maken. De scholen leveren de inhoud aan van de website die op korte, duidelijke en prettige wijze informatie verschaft. 'Een mooi vormgegeven project, actueel, goed doordacht en het hobbyisme meer dan ontstegen, dat zich bovendien richt op de moeilijkste doelgroep die er is: jongeren', aldus de jury over http://voel.bibliotheek-amstelveen.nl.
Artogather in Groningen is bedoeld voor VMBO-scholieren en heeft de kunst als invalshoek. Op www.ictinnovatiecentrum.nl/artogather komen ze via een adventure game spelenderwijs veel te weten over dit onderwerp. Ook hier was de jury zeer te spreken over de vormgeving. In Artogather werkt Biblionet Groningen, de organisatie waar alle Groningse bibliotheken onder vallen, samen met het Groninger Museum en het Noorderpoort College. 'Artogather is innovatief door het verbinden van organisaties met aanvullende kwaliteiten. Het is naar buiten gericht, het brengt instellingen en mensen bij elkaar. Artogather verlegt de grenzen van de bibliotheek en is technisch heel vernieuwend', vond de jury.

De bijna 500 bibliotheken in Nederland werken veelvuldig samen, maar zetten ook plaatselijk en regionaal nieuwe diensten op. De Bibliotheek Innovatieprijs, ingesteld in 2002, beloont geslaagde initiatieven die als model kunnen dienen voor landelijke toepassing en heeft elk jaar een ander thema. Op het gebied van educatie, het thema van dit jaar, zijn bibliotheken onder meer actief in de vorm van samenwerking met brede scholen, bevordering van zelfstudie voor volwassenen, vroeg- en voorschoolse educatie, cultuureducatie, inburgeringscursussen en vele programma's voor het basis- en voortgezet onderwijs. Dat leidde tot vele inzendingen voor de prijs. Innovatie is geen randverschijnsel in de openbare bibliotheek, maar wordt op vele plaatsen volop toegepast, stelde de jury dan ook.

De Bibliotheek Innovatieprijs bestaat uit een bedrag van 20.000 euro dat deze keer over twee winnaars werd verdeeld. Ze kregen hun prijs op 9 december in Utrecht overhandigd op de Algemene Ledenvergadering van de Vereniging van Openbare Bibliotheken. De jury van de Bibliotheek Innovatieprijs 2004 werd voorgezeten door Bob Hofman, eigenaar van het bedrijf ICT&Education en bestond verder uit Anne Rube, algemeen directeur van de gezamenlijke uitgeverijen
Meulenhoff/Vassallucci/Arena, Laura Fresco, studente aan de UvA en lid van de Nationale Jeugdraad, Monique Hagen, schrijfster van jeugdboeken en bekend van het jeugd-tv-programma Klokhuis en Kader Abdolah, schrijver en columnist.
De andere genomineerde projecten waren Kidscorners van Bibliotheek Utrecht, Biebweb van Bibliotheek Leiden en de Digibus van Bibliotheek Almere.
In 2002 was het thema Cultuur en ging de prijs naar het project Gelderland in Beeld van Bibliotheek Arnhem. Vorig jaar was het de Bibliotheek Drachten die als meest succesvolle inzender uit de bus kwam met de Beleefbibliotheek.


---


-----