BOREA

Gemeenten eerder vrij bij inkoop van reïntegratie

Borea pleit voor zakelijke samenwerking

Tilburg, 8 december 2004 - De aanbestedingsverplichting voor gemeenten bij de inkoop van reïntegratie kan wat Borea betreft eerder losgelaten worden. Hiertoe hoeft niet op de SUWI evaluatie eind 2006 gewacht te worden, maar deze kan al per 1 januari 2006 ingaan. Borea, de brancheorganisatie voor private reïntegratiebedrijven, constateert dat er nog veel te verbeteren is in de huidige aanbestedingsprocedures. Het is vooral noodzakelijk dat gemeenten en reïntegratiebedrijven tot goede samenwerking komen bij de uitvoering van reïntegratietrajecten. 'Daar heb je geen verplichting bij nodig, sterker nog, deze werkt nu misschien wel belemmerend. 'Of de reïntegratiebranche niet bang is, dat bedrijven hierdoor omzet gaan verliezen? Ella Vogelaar, voorzitter Borea: 'Nu besteden gemeenten slechts 15% van hun totale reïntegratiebudget van 1,6 miljard euro bij private reïntegratiebedrijven 1).Bij goede dienstverlening hoeven die bedrijven niet bang te zijn, dat ze die omzet kwijt raken. '

Met de invoering van de WWB is vastgesteld dat gemeenten verplicht zijn 70% van hun reïntegratieactiviteiten extern aan te besteden. Zo zouden opdrachtgevers in staat moeten zijn informatie over kwaliteit, prijs en resultaten uit de markt te halen en dat reïntegratiebedrijf te kiezen, dat de beste offerte levert, waarbij klanten duurzaam en effectief worden gereïntegreerd tegen een gunstige prijs. Er is echter bij zowel opdrachtgevers zelf als bij reïntegratiebedrijven veel onvrede met de wijze waarop de aanbestedingsverplichting momenteel wordt ingevuld.

De aanbestedingsverplichting heeft er toe geleid dat er en voor gemeenten en voor reïntegratiebedrijven een enorme administratieve lastendruk is ontstaan. Zo stelt het Trendrapport Reïntegratie 2004 1) dat de staatssecretaris op 6 december jl. aan de 2e Kamer heeft aangeboden dat het correct toepassen van de aanbestedingsregels in de praktijk veel aandacht krijgt en ten koste gaat van de gerichtheid op de klant.

Bij opdrachtgevers ontbreekt vaak een duidelijk zicht op de omvang en kenmerken van de doelgroep, waardoor het moeilijk is om voldoende maatwerk te vragen en te leveren.

De looptijden van contracten (meestal 1 jaar) zijn doorgaans te kort voor het opbouwen van een goede samenwerkingsrelatie. De ruimte voor innovatie, waarbij opdrachtgever en opdrachtnemer samen investeren is onvoldoende.

De volledige resultaatfinanciering in contracten heeft tot effect dat het aanbieden van specifieke trajecten, waaronder scholing, gelet op de financiële risico's sterk is afgenomen met alle negatieve effecten op de kwaliteit van reïntegratietrajecten.

Verdere verzakelijking in opdrachtgevers - opdrachtnemersrelatie Borea constateert dat ook vanuit gemeentelijke kring sterk wordt aangedrongen op het zo snel mogelijk afschaffen van de verplichte aanbesteding. Ten principale lijkt dat in lijn met de verantwoordelijkheidsverdeling tussen rijk en gemeenten, zoals vastgelegd in de WWB. Borea pleit er voor, dat gemeenten en reïntegratiebedrijven vooral aan de slag gaan met het verbeteren van de onderlinge samenwerking. Borea pleit voor:
Een eenduidig begrippenkader, zodat transparantie en benchmarking op resultaat kan ontstaan.

Het sturen op administratieve lastenverlichting.

Meerjarige overeenkomsten, natuurlijk op basis van prestatie.

Gezamenlijke investeringen in innovatie: duale trajecten, EVC, Workfirst en samenwerking met branches.

Het ontwikkelen van cliëntprofielen: Als gemeenten een beter beeld hebben van hun cliëntenbestand kan er gerichter worden aanbesteed en zijn reïntegratiebedrijven beter in staat om maatwerk te leveren.

Van prijsvechtermarkt naar duurzame reïntegratie Door de wijze van aanbesteden en de introductie van scherpe vormen van outputfinanciering dreigt de reïntegratiemarkt verder af te zakken naar een ordinaire prijsvechtermarkt. Waar het accent nu ligt op kortdurende trajecten en snelle uitstroom tegen een zo laag mogelijke prijs is Borea van mening dat een dergelijke eenzijdige prijsconcurrentie ten koste gaat van de kwaliteit van dienstverlening. De cliënt wordt uiteindelijk de dupe. Borea acht het noodzakelijk dat reïntegratie in het perspectief van de ontwikkeling naar duurzame participatie wordt geplaatst. Het gaat er daarbij niet alleen om dat mensen zo snel mogelijk uit de uitkering zijn, zoals in de huidige wijze van aanbesteden wordt beoogd. Maar vooral ook om de inzetbaarheid van (potentiële) werknemers op langere termijn, waarbij werknemers over die competenties beschikken die de kenniseconomie van morgen vraagt. Ten slotte leidt alleen duurzame reïntegratie tot daadwerkelijke schadelastbeperking.


1) Meer informatie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Carmen de Jonge, Manager Borea 0900 - 2844545.
Bronnen:
Het onderzoek 'De besteding door gemeenten van het werkdeel van de WWB in 2004' uitgevoerd door TNO Arbeid is op te vragen bij Borea.

Het Trendrapport Reïntegratiemarkt 2004 is door de Staatssecretaris van SZW op 6 december 2004 aangeboden aan de Tweede Kamer.


09 dec 04 16:13