ProRail

Persbericht

09-12-2004

Op zeven locaties hekwerken tegen spoorlopen geplaatst

Volgende week rond ProRail op zeven locaties in Noord-Holland de plaatsing van hekken langs het spoor af. Door het plaatsen van de hekwerken wil ProRail het aantal gevallen van âspoorlopenâ tegengaan, om zo de veiligheid langs het spoor te verbeteren en het aantal treinvertragingen terug te dringen.

Op de zeven locaties waren tot nu toe regelmatig meldingen van âspoorlopersâ: kinderen die bij het spoor spelen, mensen die een sluiproute nemen langs het spoor of mensen die hun hond uitlaten bij het spoor. Spoorlopen zorgt voor levensgevaarlijke situaties. Bovendien is het verboden; mensen die het treinverkeer (en zichzelf) in gevaar brengen kunnen worden bestraft.

De hekken zijn op de volgende locaties geplaatst:


* Den Helder: langs het park Quelderduyn;
* Aan de noordzijde van station Wormerveer;
* Tussen station Wormerveer en station Koog-Zaandijk: bij de wijk Rooswijk (o.a. bij de kinderspeelplaats);

* Tussen station Wormerveer en station Koog-Zaandijk: bij de wijk Rooswijk ter hoogte van de onderdoorgang bij het spoor;
* Ten zuiden van station Koog-Zaandijk, bij de onderdoorgang met de A8;

* Vanaf station Zaandam tot aan de Hemtunnel;
* In de directe omgeving van station Purmerend.

Het plaatsen van de hekken is een onderdeel van de aanpak van ProRail om het aantal storingen âdoor derdenâ terug te dringen. Ongeveer 10 procent van alle storingen in het treinverkeer wordt hierdoor veroorzaakt. Onder âderdenstoringenâ vallen spoorlopers, maar ook aanrijdingen, vandalisme en zelfdodingen. Andere maatregelen die ProRail neemt zijn het plaatsen van cameraâs, voorlichting op basisscholen, in het voortgezet onderwijs en aan omwonenden en de inzet van toezichthouders.

Achtergrond

Wanneer een machinist iemand op of vlakbij het spoor ziet, remt hij abrupt. Toch heeft een trein met een snelheid van 130 km/u een remweg van minstens 600 meter. Totdat de storing (veroorzaakt door âeen derdeâ) is verdwenen, moeten alle treinen in beide richtingen stapvoets rijden en dit zorgt voor vertragingen. ProRail werkt er samen met NS, gemeentes en spoorwegpolitie aan om dit soort vertragingen terug te dringen.