VVD



Nieuws

9 dec 2004 - Initiatiefwetsvoorstel VVD inzake
scheiding zonder rechterlijke tussenkomst

VVD: Initiatiefwetsvoorstel inzake scheiding zonder rechterlijke tussenkomst en voortgezet ouderschap ná scheiding in verdere procedure gebracht

Ruud Luchtenveld: eigen verantwoordelijkheid en gelijkwaardigheid bij het uitoefenen van het ouderlijk gezag, ook ná de scheiding

De VVD-Tweede-Kamerfractie heeft op woensdag 8 december het op 1 juli 2004 ingediende initiatiefwetsvoorstel inzake scheiding en voortgezet ouderschap ná scheiding in verdere behandeling gebracht. Op basis van het advies van de Raad van State is dit enigszins aangepast aan de griffie van de Tweede Kamer gezonden. De Kamercommissie voor Justitie bepaalt op 15 december a.s. de verdere procedure.

VVD-woordvoerder Luchtenveld keerde zich eerder tegen het voorstel van de minister van Justitie om scheiden zonder tussenkomst van de rechter geheel onmogelijk te maken. ,,Als je samen kunt trouwen, dan moet je ook samen kunnen scheiden'', redeneert Luchtenveld. Bij het aangaan van een relatie vindt geen overheidstoets plaats. Als echtgenoten het (via een bemiddelaar) eens worden over de ontbinding van hun relatie is een rechterlijke toetsing niet nodig.

De VVD wil voorts de gelijkwaardige uitoefening van het ouderlijk gezag ná een echtscheiding tot uitgangspunt nemen. Luchtenveld: "Het enkele feit dat ouders gescheiden zijn ontslaat hen niet van alle rechten én plichten omtrent de opvoeding en verzorging van hun kind(eren). Ook ná de scheiding houden beide ouders het gezag en blijven beiden verantwoordelijk voor de opvoeding en verzorging van hun minderjarige kind(eren). Ouders moeten in het kader van de ontbinding van het huwelijk concrete afspraken maken die worden vastgelegd in een ouderschapsplan. Gelijkwaardigheid van beide ouders in daarbij uitgangspunt."

Het wetsvoorstel voorziet verder in een betere en effectievere naleving van de afspraken die in verband met de ontbinding van het huwelijk worden gemaakt. Nu komt het nog veel te vaak voor dat één ouder, vaak de vader, een zeer lange periode zijn kind niet of amper ziet. Dit initiatiefwetsvoorstel beoogt hier verandering in aan te brengen.

9 december 2004