Ingezonden persbericht
Utrecht, 6 december 2004
STERKE SOCIALE VERBANDEN ONTSTAAN NIET VANZELF
Het kabinet onderschat de cultuuromslag die nodig is om te komen tot een lokale samenleving met sterke sociale verbanden. Zo'n samenleving komt er niet vanzelf. Daar moet in geïnvesteerd worden. Er is expertise nodig in de wijken om burgers te ondersteunen. Bijvoorbeeld kennis hebben van de netwerken en van de samenstelling en gevoeligheden van de buurten. Professionele welzijnsorganisaties die zich dichtbij de burgers bevinden, zijn meer dan ooit nodig.
De Tweede Kamer debatteert donderdag 9 december over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) die de lichtere vormen van hulp en ondersteuning door gemeenten laat organiseren. Het doel per 1 januari 2006: één loket, minder regels, meer samenhang en meer initiatief bij gemeenten.
Het kabinet gaat het stelsel van zorg en welzijn de komende jaren aanpassen. Zij wil zorg en ondersteuning dichtbij mensen regelen. De Welzijnswet, de Wvg en delen van de AWBZ gaan op in de nieuwe Wmo. De wet heeft grote gevolgen voor de ruim 1300 organisaties in de branche Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening, vertegenwoordigd door de MOgroep. De organisaties leveren een grote variëteit aan diensten zoals buurtbegeleiding van jongeren, sport en spel in de buurt, maatschappelijk werk, ouderenadvisering, activiteiten in wijkcentra, schuldhulpverlening en sociaal raadsliedenwerk.
De MOgroep onderschrijft de uitgangspunten van de kabinetsplannen voor de Wmo maar stelt eisen. Een samenleving met sterke sociale verbanden ontstaat niet vanzelf. Professionele organisaties die het welzijn van de burgers bevorderen zijn hiervoor nodig. Het totale beschikbare volume (zowel lokaal als landelijk) moet toereikend zijn en worden aangepast aan de verwachte groeiende vraag.
Veel gemeenten doen nu hun burgers te kort. Uit een recent onderzoek van de MOgroep blijkt dat welzijnsorganisaties in 2004 gemiddeld 9,2% en in 2005 11,8% inleveren. Deze dreigende kaalslag van de belangrijke functies van de Wmo moet worden stopgezet. Het mag niet zo zijn dat in 2006 een aanzienlijk lager bedrag beschikbaar komt uit het gemeentefonds dan de door het kabinet geschatte 3 miljard.
De MOgroep pleit voor een zorgvuldig invoeringstraject met name wat betreft de financieringsafspraken tussen gemeenten en welzijnsorganisaties.
Het kabinet wil in de Wmo marktwerking bevorderen. De MOgroep is geen voorstander van het aanbesteden van diensten waarvoor een fijnmazig lokaal netwerk nodig is. Het ligt niet voor de hand om deze diensten te werven in een andere stad of provincie of zelfs in Europa. Ook moet onnodige bureaucratie worden voorkomen.
---
Perscontacten:
Gemma Lenders, 030 - 298 34 42 of 06 - 53 32 37 59.
Meer informatie over de Wmo: www.mogroep.nl
Het persbericht is als word-document in de bijlage toegevoegd.