Congres-en Studiecentrum VNG

Regionale bijeenkomsten

De toekomst van wonen, welzijn en zorg
met andere ogen


8 december Hotel Van der Valk, Assen

9 december Congrescentrum Engels, Rotterdam
13 december Dorint Hotel, Eindhoven

15 december Passengers Terminal, Amsterdam
16 december Congrescentrum Orpheus, Apeldoorn

De komende jaren komt er veel op de gemeente af. De inhoud van de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) wordt steeds duidelijker. Deze regionale bijeenkomsten zijn opgezet om u op de hoogte te brengen van het laatste nieuws en om de mogelijkheden met betrekking tot het persoonsgebonden budget te verkennen; wonen komt aan de orde evenals de spelregels van het College bouw ziekenhuisvoorzieningen; de MEE-organisaties presenteren zich als nieuwe partner voor gemeenten en tot slot krijgt u tips om uw beleidsvrijheid maximaal te benutten.
Deze keer geen presentaties uit gemeentekring, maar de visie, wensen, tips en ervaringen van andere partijen. Dus wonen, welzijn en zorg met andere ogen.
De bijeenkomsten zijn bedoeld voor:

* wethouders wonen, welzijn en zorg;

* ambtenaren wonen, welzijn en zorg;

* raadsleden.

Achtergrond
De inhoud van de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) wordt steeds duidelijker.
Het Kamerdebat over de contourennota vindt in oktober of november plaats, waarna het wetgevingstraject kan beginnen en de voorbereiding op de implementatie. MEE-organisaties (de vroegere SPDen) bereiden zich ook op een verandering voor: hun werk wordt volgens plan over een paar jaar een gemeentelijke verantwoordelijkheid. Velen beschouwen het persoonsgebonden budget (PGB) als het middel om vraagsturing mogelijk te maken. Wat kunnen gemeenten leren van de ervaringen met het PGB in AWBZ en Wvg? Het IWZ, het Innovatieprogramma Wonen met Zorg van het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn (NIZW) en de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV), loopt eind van dit jaar af. Hun jarenlange ervaringen en tips delen zij graag. Welzijn en zorg kunnen niet zonder wonen. De ministeries van VROM en VWS hebben samen een actieplan gepresenteerd. Hoe is de stand van zaken? Bij nieuwbouw- en verbouwprojecten van intramurale
instellingen worden gemeenten geconfronteerd met spelregels die hen vreemd zijn en waar ze soms vraagtekens bij zetten. Het College bouw ziekenhuisvoorzieningen weet daar alles van.

Wat kunt u verwachten?

1. De laatste stand van zaken rond de beoogde Wet maatschappelijke ondersteuning en het actieplan Investeren voor de toekomst. Vertegenwoordigers van de ministeries van VWS en VROM lichten de kabinetsplannen toe.

2. Inzicht in werkwijze en plannen van de huidige regionale MEE-organisaties. De vroegere SPDen hebben nog maar kort geleden de AWBZ-functies afgestoten en hun naam gewijzigd, en nu komt er al weer een verandering aan. Directeuren vertellen wat zij doen, wat zij gemeenten te bieden hebben en hoe zij de relatie met het lokale loket zien.

3. Welke regels en spelregels hanteert het College bouw ziekenhuisvoorzieningen? En dan niet zozeer voor ziekenhuizen, maar voor zorginstellingen als het gaat om verbouw, nieuwbouw, deconcentratie, omgekeerde integratie etc.? En hoe handelt het College sanering als het
gaat om de grondopbrengst? Hoe vrij zijn gemeenten om de vaak ingrijpende voorstellen af te wijzen? De eerste deelsessie is hieraan gewijd.

4. Ervaringen met het persoonsgebonden budget in de Wvg en de AWBZ. Wat kunnen gemeenten hiervan leren als het gaat om de WMO? In een eerste verkenning worden de pros en contras besproken, want het laatste woord is hier nog niet over gezegd. Deze tweede deelsessie staat onder leiding van SGBO, Onderzoeks- en Adviesbureau van de VNG.

5. Ervaringen en tips, opgedaan tijdens het IWZ-programma van de laatste jaren. Hoe kunnen gemeenten eigen beleid maken, los van de plannen van anderen of zelfs tegen die plannen in? Hoe kunnen zij bij het ontwikkelen van plannen goed luisteren naar de wensen van hun eigen bevolking? In de derde deelsessie komen ook vele voorbeelden aan de orde.

Programma

13.00 - 13.20 uur Ontvangst

13.20 - 13.30 uur Welkom door de dagvoorzitter
13.30 - 14.0 uur Duopresentatie van de laatste ontwikkelingen rond de Wet maatschappelijke
ondersteuning en het actieplan Investeren voor de toekomst door vertegenwoordigers van VWS en VROM; aansluitend discussie
14.00 - 15.30 uur Presentatie van de visie op de toekomst door MEE-directeuren; aansluitend discussie

14.30 - 15.30 uur Eerste ronde deelsessies (NB: twee van de drie kiezen)

1. De regels en spelregels van het College bouw ziekenhuisvoorzieningen en het College sanering Het hoofd van de sector verzorgingshuizen en oud-gemeenteraadslid, zal zijn kennis met u delen en vragen beantwoorden
2. Ervaringen met het PGB in Wvg en AWBZ met het oog op de WMO Onder leiding van SGBO vindt een eerste verkenning en gedachtewisseling plaats

3. Ervaringen van het IWZ rond het eigen gemeentelijk beleid en de rol van de eigen bevolking daarbij
De projectleider van het IWZ-programma geeft zijn visie en leidt de discussie


15.30 - 15.50 uur Pauze

15.50 - 16.50 uur Tweede ronde deelsessies

16.50 uur Informele afsluiting met een hapje en een drankje

Datum en locatie

8 december 2004 Hotel van der Valk, Assen

9 december 2004 Congrescentrum Engels, Rotterdam
13 december 2004 Dorint Hotel, Eindhoven

15 december 2004 Passengers Terminal, Amsterdam
16 december 2004 Congrescentrum Orpheus, Apeldoorn

Alle bijeenkomsten duren van 13.00 tot 17.00 uur.

Doelgroep
De bijeenkomsten zijn bestemd voor wethouders en ambtenaren wonen, welzijn en zorg en voor leden van de gemeenteraad.

Kosten
Er zijn geen kosten verbonden aan deelname.

Inschrijving
Indien u zich voor deze informatiebijeenkomst wilt inschrijven kunt u dit doen bovenaan deze pagina. Een week voor de informatiebijeenkomst ontvangt u van ons een schriftelijke bevestiging van uw deelname. Registratie i.v.m. WBP aangemeld bij het CBP 24-7-2002 meldingsnummer m-1026707.

Voor inlichtingen
Congres- en Studiecentrum VNG
Postbus 30435

2500 GK DEN HAAG
Tel. 070- 3738469
Fax: 070- 3738743
E-mail: cs@vng.nl