Gemeente Apeldoorn

Apeldoorn wil aantal milieuklachten terugbrengen

Handhavingsprogramma gemeente transparanter

De gemeente Apeldoorn wil in 2005 het gewenste naleefgedrag van de regelgeving bij instellingen en bedrijven verbeteren en daarmee het aantal milieuklachten terugbrengen. Om dit te realiseren hanteert de gemeente een nieuwe methodiek voor het opstellen van het milieuhandhavingsprogramma. De veranderingen zitten met name in de wijze waarop de prioriteitstelling van de toezichtstaken bij bedrijven, instellingen en organisaties worden gesteld en het vertalen daarvan naar een handhavingsprogramma. De nieuwe aanpak moet leiden tot een transparant en gedegen handhavingsbeleid.

Milieurisico (op gebied van veiligheid, leefbaarheid en duurzaamheid) en naleving zijn de uitgangspunten die de gemeente hanteert bij het opstellen van het handhavingsprogramma. Per branche maakt de gemeente een analyse van mogelijke milieuproblemen die veroorzaakt kunnen worden, de effecten van het niet naleven van de regels (risicos) en de kansen op (mogelijke) overtredingen (naleefgedrag). Op basis van de resultaten uit deze analyse worden de diverse bedrijfsbranches onderverdeeld in vier categorieën. Bedrijven die hoog scoren op de prioriteitenlijst worden relatief vaker bezocht. De methodiek die de gemeente hanteert en de resultaten van de analyse die jaarlijks wordt gehouden, liggen zowel voor burgers en bedrijven, instellingen en organisaties ter inzage op het Stadhuis.

Aan deze vier categorieën heeft de gemeente handhavingsdoelstellingen gekoppeld gericht op het naleefgedrag. Bijvoorbeeld een naleefgedrag van 60% bij bedrijven die vallen in zwaarste categorie. Dit betekent niet dat 60% van de bedrijven in deze categorie moeten voldoen aan de geldende wetgeving, maar dat in 40% van de gevallen een hercontrole noodzakelijk is omdat bij de bedrijfscontrole wordt vastgesteld dat niet volledig wordt voldaan aan de geldende milieuregels. De gemeente gaat de doelstellingen periodiek monitoren op de voortgang en de bereikte resultaten.

Aanleiding voor het invoeren van de nieuwe methodiek zijn de gezamenlijke afspraken van gemeenten, provincies en waterschappen met het ministerie van VROM om de kwaliteit van de handhaving in Nederland te verbeteren. Dit proces moet per 1 januari 2005 zijn uitgevoerd.

Voor het laatst bijgewerkt op: 8-dec-2004 03:14