Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

LS

Bijgaand een brief van de ANWB aan de voorzitter en leden van de Tweede Kamer over de problematiek van het grijs kenteken.

Geachte Voorzitter en leden,

Binnenkort bespreekt u het nieuwe belastingplan. Graag vragen wij daarbij uw aandacht voor het volgende punt waarop wij veelvuldig, en met grote emotie worden aangesproken door onze achterban.

Een onderdeel van het belastingplan wordt gevormd door de wijziging van de motorrijtuigen belasting. Het gaat daarbij met name om de regeling voor particulieren die een grijs kenteken bezitten, en met name de gevolgen voor degenen die nu een voertuig met grijs kenteken in hun bezit hebben. De Tweede Kamer heeft na langdurig debat op 11 november j.l. uiteindelijk besloten geen overgangsregeling voor particulieren op te nemen in het Belastingplan 2005.

Particulieren die reeds in het bezit zijn van een voertuig met grijs kenteken worden door de wetgeving geconfronteerd met een enorme en bovendien onverwachte lastenstijging waar de gebruikers geen invloed op hebben. Deze lastenverzwaring kan oplopen tot 600%.Voer Bezitters van een voertuig met een grijs kenteken hebben hun keuze destijds bepaald op grond van een wettelijke regeling die ook voor hen toegankelijk was. De auto is aangeschaft op basis van een zeker economisch handelingsperspectief. Op basis van de toen beschikbare informatie kon men niet voorzien dat men te maken zou krijgen met een dergelijke lastenverzwaring. Het ministerie van Financiën is daarbij naar onze mening in gebreke gebleven bij het duidelijk én tijdig communiceren over het voornemen om de grijs kentekenregeling te wijzigen. De argumentatie die de staatssecretaris aandraagt voor het feit dat burgers hadden kunnen weten van het beëindigen van deze regeling vinden wij niet in overeenstemming met de zorgvuldigheid die van de overheid mag worden verwacht. Daarnaast leefden voertuigeigenaren in de terechte veronderstelling dat zij rechtmatig gebruik maakten van een bestaande regeling. Nu worden zij als donderslag bij heldere hemel met de lastenverzwaring geconfronteerd.

De meeste voertuigeigenaren hebben bovendien geen handelingsperspectief omdat verkopen van het voertuig alleen kan met een onacceptabel waardeverlies. De particuliere markt voor deze voertuigen is ingezakt omdat er geen financieel voordeel meer is. Verkoop aan bedrijven is nagenoeg onmogelijk vanwege het ontbreken van de mogelijkheid om de BTW te verrekenen. Bovendien is het voor veel bedrijven economisch interessanter om een nieuw voertuig aan te schaffen. Welke keuze huidige bezitters ook maken, zij worden altijd geconfronteerd met forse financiële consequenties.

Op voorgaande gronden vindt de ANWB het onacceptabel dat een overgangsregeling voor deze groep ontbreekt.Een groot aantal mensen wordt met dit probleem geconfronteerd. Een dergelijke wetswijziging zou volgens de ANWB daarom normaal gesproken gevolgd moeten worden door een goede overgangsregeling. Ook bij voorgaande aanpassingen van wetgeving zijn overgangsregelingen voor de toenmalige bezitters van voertuigen getroffen. Door een overgangsregeling worden betrokkenen in de gelegenheid gesteld een oplossing te vinden voor de ontstane situatie. Een overgangsregeling zou in deze kwestie moeten inhouden dat de huidige bezitters van een voertuig met grijs kenteken tot het moment van verkoop gebruik kunnen blijven maken van het huidige tariefstelsel voor grijs gekentekende voertuigen. Op deze wijze ontstaat een overzichtelijke uitsterfregeling die recht doet aan de positie waarin huidige bezitters zich bevinden.

Wij wenden ons tot u als leden van de Eerste Kamer vanwege uw specifieke verantwoordelijkheid in wetgevingstrajecten. Wij doen een beroep op u om het voorliggende wetsvoorstel te beoordelen op ongewenste effecten zoals hierboven beschreven. Het kan toch niet zo zijn, dat burgers als gevolg van een wetswijziging op een dergelijke manier in de problemen worden gebracht. Naar onze mening is de Tweede Kamer in gebreke gebleven door geen gehoor te geven aan het enorme aantal reacties van getroffen burgers. Wij vragen de Eerste Kamer daarom ook om de kwaliteit van de besluitvorming rond de wijziging in de regeling rond het grijs kenteken in uw beoordeling mee te nemen. Wij vertrouwen erop, dat u op grond daarvan het besluit, om geen overgangsregeling op te nemen in het belastingplan, zult heroverwegen.

Mocht u naar aanleiding hiervan behoefte hebben aan een nadere toelichting, zijn wij altijd bereid deze te geven.

|Met vriendelijke groet,                                     |
|                                                            |
|mr. G.H.N.L. van Woerkom                                    |
|Hoofddirecteur                                              |
Persdienst ANWB
070 314 62 39 (Annelies Tichelaar)
070 314 62 88 (Markus van Tol)
070 314 62 54 (Ad Vonk)
070 314 78 03 (fax)