Gemeente Brunssum

Laatste wijziging 8 december 2004 Publicaties - 8 december 2004
nieuw! Bomenkap in Schutterspark waarom nieuw! Raadsvergadering op 14 december 2004
nieuw! Identificatieplicht vanaf 1 januari 2005 nieuw! Nieuwe cliëntenraad Brunssum geïnstalleerd
Brunssums project voorkomt schooluitval nieuw! Pas-65 verdwijnt Hondenpoep hoort niet op straat! Brunssum gaat strenger handhaven
nieuw! Nieuwe openings- en sluitingstijden milieuparken nieuw! Nieuwe cliëntenraad Brunssum geïnstalleerd
Scheiden van afval? Goed voor uw beurs! nieuw! Eindejaarsuitkering voor minima van 65 jaar en ouder
Inleveren asbest Informatiepunt voor huursubsidie Papier ophalen Voor hulp bij welzijn, wonen en zorg: WWZ Kompas nieuw! Vergadering commissie Ruimtelijke Kwaliteit nieuw! Parkeerverbod Vroedschapstraat en Stadhouderstraat Hou rekening met het Bouwstoffenbesluit nieuw! Laad- en losplaats op Aristotelesstraat

Nieuwe cliëntenraad Brunssum geïnstalleerd

De gemeenten Brunssum en Onderbanken hebben een nieuwe cliëntenraad. Op woensdag 1 december 2004 is de raad geïnstalleerd, in bijzijn van de wethouder Goof Janssen van Brunssum. De nieuwe cliëntenraad vervangt de oude raad die in januari 2004 opstapte.

De cliëntenraad is een onafhankelijk adviesorgaan dat de gemeente adviseert over de uitvoering van de nieuwe bijstandswet Wet werk en bijstand en het gemeentelijk minima- en armoedebeleid. De gemeente Brunssum beschikt sinds 1999 over een cliëntenraad. In januari 2004 trad de toenmalige raad af. De gemeenten Brunssum en Onderbanken, die sinds april 2003 samenwerken in één gezamenlijke afdeling Sociale Zaken, zijn in mei 2004 begonnen met de werving van een nieuwe cliëntenraad. Na een aantal informatiebijeenkomsten en een tweedaagse training bleven uiteindelijk 15 kandidaten over.

Samenstelling
De nieuwe cliëntenraad is op dinsdag 30 november officieel benoemd door het college van Burgemeester en Wethouders van Brunssum en kwam op woensdag 1 december voor het eerst officieel bij elkaar. Bij die gelegenheid werden de nieuwe leden toegesproken door wethouder Goof Janssen die hen veel succes toewenste bij de werkzaamheden.

In de nieuwe cliëntenraad hebben de volgende personen zitting: Thea Blanken, Margo Consten, Rino van Hugten, Hennie Jansen, Gerardus Luyten, Ans Miedema, Aline Muezers, Carla van de Pas, Theo Peeters, Mara Rietbroek, Antoinet Schuijren, Kasia Skorupka, Loes Trip, Ralph Wagemans, en Léon van Zeeventer.

De cliëntenraad is als volgt bereikbaar:

Telefonisch:
Maandagmiddag van 12.30 uur tot 17.00 uur
Woensdagochtend van 09.00 uur tot 12.00 uur
Telefoon: (045) 564 02 04

Persoonlijk:
Wilt u de cliëntenraad persoonlijk spreken, maak dan een afspraak tijdens bovenvermelde uren.

Schriftelijk:
Secretariaat
Cliëntenraad Brunssum en Onderbanken
Lindeplein 5a
6444 AT Brunssum

De nieuwe cliëntenraad van Brunssum, met op de voorgrond wethouder Janssen (vanwege ziekte ontbreekt een aantal leden op de foto).
---

Eindejaarsuitkering voor minima van 65 jaar en ouder

De gemeente Brunssum geeft minima van 65 jaar en ouder een eindejaarsuitkering. Het gaat om een tegemoetkoming in de onkosten in verband met de feestdagen. De vergoeding bedraagt 324 euro voor alleenstaanden en 462 euro voor gezinnen.

Voor de eindejaarsuitkering komt iedereen in aanmerking die op 31 oktober 2004 in Brunssum woonde, op die datum 65 jaar of ouder was, en die minstens 6 maanden voor die datum een minimuminkomen had tot maximaal 105 procent van het geldende sociale minimum.

Hoe hoog dit is, hangt af van uw persoonlijke omstandigheden. Bijgaand overzicht vermeldt de meest voorkomende netto maandbedragen (het betreft de bijstandsnorm plus 5%). Is uw inkomen lager dan, of gelijk aan deze bedragen, dan komt u mogelijk voor de eindejaarsuitkering in aanmerking:

Alleenstaande van 65 jaar of
ouder 863,25 alleenstaande ouder van 65 jaar of
ouder 1.092,90
gehuwden: beide echtgenoten 65 jaar of ouder
1.219,91
gehuwden: één echtgenoot jonger dan 65 jaar
1.219,91

Hoe kunt u een aanvraag indienen? Mensen die denken in aanmerking te komen voor de uitkering, kunnen een aanvraagformulier afhalen. Dit is verkrijgbaar aan de balie van de afdeling Sociale Zaken. Openingstijden balie Sociale Zaken: maandag t/m vrijdag van 8.30
- 12.30 uur en woensdagmiddag van 13.30 tot 17.00 uur. Uw aanvraagformulier moet uiterlijk 1 maart 2005 in ons bezit zijn. Daarna ontvangt u schriftelijk bericht op uw verzoek. Voor klanten van de afdeling Sociale Zaken geldt een andere procedure.

Ontvangt u een uitkering van de afdeling Sociale Zaken? Als u een uitkering van de afdeling Sociale Zaken ontvangt, zijn wij op de hoogte van de persoonlijke situatie. U hoeft daarom geen afzonderlijke aanvraag in te dienen. Medio december beoordeelt de afdeling zelf wie voor de extra vergoeding in aanmerking komt.

Wanneer vindt uitbetaling plaats? De uitbetaling is afhankelijk van het moment waarop u uw aanvraag indient. Hou rekening met een termijn van acht weken om uw aanvraag te verwerken en, bij een positieve beslissing, het geld over te maken. Cliënten van Sociale Zaken kunnen het geld eind december 2004 of in januari 2005 op hun rekening verwachten.

Inlichtingen?
Voor vragen kunt u terecht bij mevrouw H. Kremer (527 84 65), mevrouw H. Köhnen (527 84 63) of mevrouw M. Oldenburger (527 84 61). U kunt bellen op maandag, dinsdag en woensdag tussen 9.30 uur en 10.30 uur.
---

Parkeerverbod Vroedschapstraat en Stadhouderstraat

Burgemeester en Wethouders van Brunssum hebben besloten om in een deel van de Vroedschapstraat en de Stadhouderstraat een parkeerverbod in te stellen.

Het gaat om de volgende weggedeeltes:

Vroedschapstraat aan de zuidzijde, in het wegvak gelegen tussen de Leenheerstraat en de Poorterstraat, en aan de westzijde, in het wegvak gelegen tussen De Clercstraat en de Merkelbeekerstraat. In de Stadhouderstraat aan de noordzijde in het wegvak gelegen tussen de Europalaan en de Regentessestraat.

Het college van Burgemeester en Wethouders wil komen tot een parkeerverbod op deze locaties omdat gebleken is dat geparkeerde autos de doorgang voor verkeer belemmeren, met name voor grotere voertuigen. Door deze maatregel wordt de vrije doorgang voor het verkeer gewaarborgd.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de gemeente Brunssum, telefoon (045) 527 86 23 of 527 85 80.

Bezwaar
Burgers die het niet eens zijn met de beslissing van het college kunnen bezwaar maken. Dat dient te gebeuren binnen zes weken na de bekendmaking (8 december 2004). Hoe u verder bezwaar kunt maken, kunt u lezen in de folder 'Beroep en bezwaar tegen een beslissing van de overheid', die verkrijgbaar is bij de balie van het Bestuurscentrum.
---

Nieuwe openings- en sluitingstijden milieuparken

Van maandag 29 november 2004 tot en met zaterdag 5 maart 2005 gaan de milieuparken eerder dicht vanwege de winterperiode.

De openingstijden in de winter zijn als volgt:


- Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17.00 uur

- Zaterdag van 08.00 tot 16.00 uur

Vergeet niet bij uw bezoek aan het milieupark uw afvalpas, in combinatie met een geldig legitimatiebewijs, mee te nemen. Deze blijft ook voor het jaar 2005 geldig.

---

Raadsvergadering op 14 december 2004 De gemeenteraad komt voor een vergadering bijeen op dinsdag 14 december 2004 om 18.30 uur in de raadzaal van het Bestuurscentrum. Deze vergadering zal door de Lokale Omroep (LOO) rechtstreeks op televisie worden uitgezonden op kanaal 50+ (704,25 Mhz). Belangstellenden zijn ook van harte welkom op de tribune in de raadzaal.

De agenda en bijbehorende vergaderstukken liggen voor publiek ter inzage bij de balie in de hal van het Bestuurscentrum, in de bibliotheek en in d'r Brikke-oave.

Op de agenda onder meer de volgende onderwerpen:

Regionaal Waterplan

De raad wordt gevraagd kennis te nemen van het Regionaal Waterplan Parkstad Limburg + Nuth. Dit Waterplan bestaat uit acht gemeentelijke waterplannen die met elkaar zijn verweven in een overkoepelend plan voor de gehele regio Parkstad Limburg (en Nuth). In het Regionaal Waterplan wordt gekozen voor een samenhangende benadering van een groot aantal onderwerpen die te maken hebben met waterbeheer: natuur, waterhuishouding, riolering, et cetera. Tevens wordt de raad gevraagd in te stemmen met het Gemeentelijke Rioleringsplan. Op basis van dit plan kan het bestuur van Brunssum besluiten nemen over de doelen en middelen voor aanleg en beheer van de riolering op de lange termijn.

Lokaal gezondheidsbeleid 2005-2007
De raad wordt gevraagd akkoord te gaan met de nota Lokaal Gezondheidsbeleid 2005-2007. In deze nota geeft de gemeente aan op welke manier invulling wordt gegeven aan een gemeentelijke gezondheidsbeleid voor de periode 2005 tot en met 2007, met name voor de lokale themas gezonde leefwijzen, jeugdgezondheidszorg en leefomgeving.
Integrale handhaving
Handhaving door de gemeentelijke overheid speelt zich op vele beleidsterreinen af: bouw- en woningtoezicht (worden bouw- en sloopvergunningen nageleefd?), leerplicht (vindt verzuim plaats door leerplichtigen?), milieutoezicht (worden milieuvergunningen nageleefd?), verkeersregelgeving, diverse sociale wetgeving, gebruik van gemeente-eigendom, et cetera. De gemeente wil komen tot een integrale handhavingsaanpak. Daartoe dient een nota te worden opgesteld die de uitgangspunten en doelstellingen bevat voor handhaving, zodat planmatig, met vaststelling van prioriteiten, een bestuurlijk gewenste aanpak gerealiseerd kan worden. De raad wordt gevraagd het college van B&W opdracht te geven tot het opstellen van een dergelijke nota.

Integrale veiligheid
Het college stelt aan de raad voor om volgend jaar in Brunssum te starten met een ambitieus veiligheidsprogramma. In samenwerking met bewoners, politie en tal van maatschappelijke instanties wil de gemeente een groot aantal knelpunten op het gebied van veiligheid aanpakken. Speciale aandacht daarbij gaat uit naar jeugd en veiligheid en naar een veilige woon- en leefomgeving. De raad wordt gevraagd in te stemmen met de nota Integrale Veiligheid, en met de start van het veiligheidsproject in Brunssum-West.

Afvalstoffenverordening
De raad wordt gevraagd de Afvalstoffenverordening vast te stellen. In deze verordening is beschreven op welke wijze afval in de gemeente Brunssum aangeboden en ingezameld mag/moet worden.

Jaarverslag 2003 van de afdeling Milieu, gemeente Brunssum De raad wordt gevraagd kennis te nemen van het jaarverslag 2003 van de afdeling Milieu van de gemeente Brunssum. In dit jaarverslag wordt melding gemaakt van de uitvoering van onder meer handhaving en vergunningverlening op het gebied van milieu.

Wijziging besluit 22 Inkomensbeleid In december 2003 stelde de raad de nota Inkomensbeleid Brunssum en Onderbanken vast. Als gevolg daarvan worden aanvragen voor bijzondere bijstand in de ziektekosten afgewezen wanneer een gedeelte van de kosten door een aanvullende ziektekostenverzekering worden vergoed, of wanneer het gaat om aanvragen om vergoeding van de eigen bijdragen van de aanvullende ziektekostenverzekering. Over dit besluit van de raad is onduidelijkheid ontstaan, dit naar aanleiding van bezwaarschriften tegen afgewezen aanvragen. Om die reden wordt de raad gevraagd om een besluit te nemen waarmee het in december 2003 vastgestelde beleid wordt bekrachtigd.

Voorstel regeling minima
De koopkracht van met name minima, chronisch zieken, gehandicapten en ouderen is de laatste tijd met sprongen achteruit gegaan door een aantal maatregelen. De raad wordt gevraagd in te stemmen met een regeling voor een aantal doelgroepen met een minimuminkomen. De regeling houdt in dat deze doelgroepen over de jaren 2004 en 2005 een extra financiële vergoeding krijgen uitgekeerd. Het gaat om de doelgroepen chronisch zieken en gehandicapten, ouders met schoolgaande kinderen in de leeftijd van 12 tot en met 17 jaar, en mensen van 65 jaar en ouder.

Bestemmingsreserve Sociale Zaken
De afdeling Sociale Zaken maakt melding van een verwacht overschot op het budget van een miljoen euro. Om tegenvallers in de toekomst op te kunnen vangen (bijvoorbeeld een verkorte WW-uitkering, of wijzigingen in de WAO), wordt de raad voorgesteld akkoord te gaan met het instellen van een bestemmingsreserve waarin het overschot gestort wordt.

Verordening Cliëntenparticipatie
Per 1 januari 2004 trad de Wet werk en bijstand (WWB) in werking. Deze wet vervangt onder meer de Algemene bijstandswet. Uitgangspunt van de nieuwe wet is de verantwoordelijkheid van de burger om in zijn eigen bestaan te voorzien waarbij hij, waar nodig, ondersteund wordt door de gemeente. Voor de uitvoering van de wet op lokaal niveau dient de gemeenteraad een vijftal verordeningen vast te stellen. Vier verordeningen zijn inmiddels vastgesteld, de vijfde verordening de Verordening Cliëntenparticipatie- wordt nu aan de raad ter vaststelling aangeboden.

GGD-product Risicoleerlingzorg
In het najaar ging het project Buurt Jeugd Netwerk Oost van start. Dit project wil voorkomen dat kinderen (in de leeftijd tot 12 jaar) in achterstandssituaties terechtkomen door gedragsproblemen of door problemen thuis. In het project bieden hulpverlenende instanties, samen met peuterspeelzalen, scholen, politie en gemeente, goede hulp en ondersteuning aan kinderen en gezinnen waar problemen worden gesignaleerd, zodat persoonlijke en maatschappelijke ontsporing op latere leeftijd wordt voorkomen. De raad wordt nu gevraagd akkoord te gaan met het laten toetreden van de GGD tot dit project en daarvoor het GGD-product Risicoleerlingzorg af te nemen.

Aanvraag spoedvoorziening
Basisschool De Boemerang heeft bij de gemeente een aanvraag ingediend voor vergoeding van kosten als gevolg van vandalisme. De gemeenteraad wordt gevraagd in te stemmen met de vergoeding van 1.539,05 euro.

Kadernota Openbare Gezondheidszorg Zuid-Limburg De GGD Oostelijk Zuid-Limburg, de GGD Zuidelijk Zuid-Limburg, het Streekgewest Westelijke Mijnstreek en de GHOR (Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen) willen komen tot één organisatie voor openbare gezondheidszorg in Zuid-Limburg. In maart 2004 is de gemeenteraad akkoord gegaan met een onderzoek naar de mogelijkheden om tot een dergelijke centrale organisatie te komen. Daarbij werd wel vanuit Brunssum een aantal voorwaarden gesteld, zoals de eis dat de nieuwe organisatie niet mag leiden tot meerkosten voor de gemeente. De Stuurgroep Fusie GGDen en GHOR Zuid-Limburg laat de gemeente weten in te kunnen stemmen met merendeel van de voorwaarden en doet een voorstel voor projectfinanciering en voor de (financiële) kaders voor de nieuwe fusieorganisatie. De raad wordt gevraagd met dit voorstel in te stemmen.

Algemene Plaatselijke Verordening (APV)
De huidige Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente Brunssum is vastgesteld in september 2000. Inmiddels heeft zich een aantal wijzigingen (onder meer in wetgeving) voorgedaan, waardoor de APV herzien dient te worden. De raad wordt gevraagd akkoord te gaan met de herziene APV en deze vast te stellen.

5^e Begrotingswijziging
De raad wordt gevraagd de 2^e Programmarapportage en de 5^e Begrotingswijziging vast te stellen.

Enquêteverordening
De gemeenteraad heeft het wettelijke recht om een onderzoek in te stellen naar het door college van Burgemeester en Wethouders of de burgemeester gevoerde bestuur. Daarvoor is het wel nodig dat er eerst een verordening wordt vastgesteld door de raad waarin nadere regels met betrekking tot deze onderzoeken zijn verwoord, bijvoorbeeld regels over de wijze waarop ambtelijke bijstand wordt verleend aan de ingestelde onderzoekscommissie. De raad wordt gevraagd de Enquêteverordening van de gemeente Brunssum vast te stellen.

Onderzoekscommissie Emma De raad wordt gevraagd akkoord te gaan met het instellen van een onderzoekscommissie die een intern onderzoek zal instellen naar het verloop van het bestuurlijk, procedurele en financiële proces met betrekking tot de sanering van de woonvlek I van het Emmaterrein. De raad wordt verder gevraagd de raadsleden Gordijn, Van Oppen, Van der Linden en Jeuring te benoemen tot lid van die commissie, onder voorzitterschap van de heer Van Oppen. De commissie dient vóór januari 2006 het eindrapport aan de raad aan te bieden.

Plan van aanpak Rechtmatigheidscontrole Met ingang van de gemeentelijke jaarrekening 2004 wordt de gemeente geconfronteerd met een rechtmatigheidsoordeel van de externe accountant. De accountant zal beoordelen of baten, lasten en balansmutaties in de jaarrekening in overeenstemming met relevante wet- en regelgeving tot stand zijn gekomen. De raad wordt gevraagd het plan van aanpak voor een dergelijke rechtmatigheidscontrole vast te stellen.

Participatie NV Holding Business Park Luchthaven Maastricht

De NV Luchthaven Maastricht heeft de gemeente Brunssum uitgenodigd om te participeren in de NV Holding Businesspark Luchthaven Maastricht. De raad wordt gevraagd de NV Luchthaven Maastricht mee te delen dat Brunssum niet voornemens is om te participeren, deels vanwege de financiële positie van de gemeente Brunssum, deels vanwege de opvatting dat deelname niet als wezenlijk wordt ervaren voor de bevordering van de werkgelegenheid in Brunssum.

Let op! Gedurende het eerste half uur van de vergadering, van 18.30 tot 19.00 uur, is er een inspreekuur. Burgers hebben het recht om tijdens dit inspreekuur het woord te voeren (maximaal 5 minuten) over een onderwerp dat op de agenda staat.
Wilt u het woord voeren over een te behandelen onderwerp van de vergadering van 14 december 2004, dan dient u dit uiterlijk vrijdag 10 december, 12.00 uur, kenbaar te maken aan de griffie (telefoon 573 57 34, of per e-mail, harrie.van.de.roer@brunssum.nl Het eerstvolgende spreekuur is op dinsdag 21 december 2004.