Provincie Limburg

Onplanbare zorg 24 uur per dag bereikbaar Inzet ondersteunende technologie

Een slimme combinatie van het leveren van zorg aan huis mét de inzet van moderne technologie (ICT). Met een subsidie van ruim 680.000,- steunen Gedeputeerde Staten (GS) het project ICT en Onplanbare zorg voor Noord- en Midden-Limburg. Dankzij deze technologie krijgen de mensen die ongeplande zorg nodig hebben, de zekerheid dat nà een oproep binnen 20 minuten een zorgverlener in huis is. Het is een middel om mensen die zorg nodig hebben zo lang mogelijk thuis te laten wonen als ze dat zelf willen, aldus gedeputeerde Odile Wolfs. Met dit project is er nu een provinciedekkend systeem ontstaan.

Begin 2005 wordt een begin gemaakt met de installatie van de technische hulpmiddelen bij 400 à 500 cliënten in Noord- en Midden-Limburg. In het project staan vier activiteiten centraal:


1 - Organisatie van de 24-uurs zorgopvolging Met de zorginstellingen in de regio worden afspraken gemaakt over de inzet van personeel voor het geven van de onplanbare zorg bij de mensen aan huis. Daartoe zijn alle zorginstellingen (AWBZ-breed) benaderd met de vraag of en in welke mate zij personeel kunnen inzetten en voor welk geografisch gebied. Dit wordt vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst van de zorgaanbieders onderling.


2 - Inzet van ondersteunende technologie
Er komt één centraal telefoonnummer voor de hele regio. Hierbij wordt aansluiting gezocht bij een bestaande 24-uurspost in de regio. Op dit moment is er nog geen technisch geschikte centrale aanwezig is in de regio. Aanschaf en installatie van een geschikte centrale maakt deel uit van het project. Bij de cliënten die in aanmerking komen voor onplanbare zorg komt een zorgtelefoon met spreek-luister contact en éénknops-afstandsbediening en een electronische deuropener. Per cliënt betekent dit een investering van ongeveer 1.200,-.


3 - Inzet van onplanbare zorg voor andere doelgroepen Voor de subregio Helden wordt onderzocht of de onplanbare zorg behalve voor ouderen ook voor andere doelgroepen (verstandelijk gehandicapten, lichamelijk gehandicapten en mensen met psychiatrische problemen) kan worden ingezet. In samenwerking met de zorgaanbieders is nagegaan of er afwijkende vormen van zorgverlening voor deze doelgroepen nodig zijn en wat de omvang is van potentiële deelnemers. Gebleken is dat 95 % van de te verwachten vragen van andere doelgroepen hetzelfde zijn als de vragen van ouderen.

Tevens wordt in deze subregio onderzocht in hoeverre een koppeling van het systeem van onplanbare zorg aan bestaande systemen van sociale alarmering mogelijk is. Daarbij is er bijzondere aandacht voor de inzet van vrijwilligers en mantelzorgers.


4 - Specifieke zorgvragen
Naast de invoering van dit systeem is er nog een proef voor twee doelgroepen van elk 20 cliënten met meer specifieke zorgvragen. De twee groepen zijn: ouderen die vereenzamen en dementerenden en hun mantelzorgers. Aan ouderen die vereenzamen wordt een persoon gekoppeld die op afgesproken tijdstippen contact opneemt met de cliënt. Het contact gebeurt via een videoterminal met spreek- en luisterverbinding. Het contact wordt ondersteund met huisbezoek door zorgverlener(s) en/of vrijwilligers. De partner van een thuiswonende dementerende is degene die in eerste instantie toezicht houdt. Het zorgaanbod is erop gericht om de partner te ontlasten bij zijn vaak zware taak. In de woning worden bij de buitendeur sensoren geplaatst, die de partner waarschuwen indien de dementerende de woning wil verlaten. Een bedsensor geeft een alarmsignaal naar de partner/huisgenoot die in een andere kamer slaapt, indien de cliënt s nachts het bed verlaat. Als de partner zelf de woning wil verlaten, bijvoorbeeld om een boodschap te doen, kan de zorgcentrale de bewaking overnemen. Voor deze bewaking worden in enkele vertrekken in huis videocameras aangebracht. De partner kan op afgesproken dagen met specifieke vragen of problemen over de situatie van de cliënt via de zorgcentrale een expert (geriatrisch verpleegkundige) consulteren via videoconferencing. De proef wordt uitgevoerd door de Zorggroep Noord-Limburg, Thuiszorg Westelijke Mijnstreek en IRV Hoensbroek.

8-12-2004 11:14