Bevolking vindt De Geus niet geloofwaardig en wil meer solidariteit
8 december 2004
De bevolking wil meer solidariteit tussen rijk en arm. Dat blijkt uit een onafhankelijk onderzoek dat Groenlinks heeft laten uitvoeren. Ruim 70% van de bevolking vindt dat het kabinet ouderen, gehandicapten, chronisch zieken en minima te hard aanpakt. 70% vindt De Geus niet geloofwaardig als minister van Sociale Zaken.
'Ik weet dat veel mensen dit beleid steunen', zei minister De Geus in een interview over de hervorming van de sociale zekerheid. GroenLinks heeft laten uitzoeken of dat zo is. Het tegendeel is het geval. Bijna 90% van de bevolking vindt dat minister De Geus geen idee heeft hoeveel moeite minima hebben om rond te komen. Tweederde vindt dat het kabinet de solidariteit in Nederland verwaarloost. Bij de begroting van Sociale Zaken zal Ineke van Gent daarom pleiten voor een rigoureuze koerswijziging.
Koopkracht lagere inkomens moet omhoogDe koopkracht van mensen met lage en middeninkomens staat fors onder druk, de meest recente cijfers wijzen op een nieuwe tegenvaller. De lonen en uitkeringen zijn bevroren, de huur gaat omhoog en de huursubsidie omlaag. Het ziekenfonds wordt duurder en er komt een no-claim van 255 euro. En ook de energierekening zal flink stijgen. Het is begrijpelijk dat mensen zich grote zorgen maken. De bevolking wil een eerlijker verdeling tussen arm en rijk, tussen huurders en kopers, en tussen ziek en gezond, zo blijkt uit de GroenLinks enquête.
Investeren in solidariteit
GroenLinks constateert dat de solidariteit in Nederland nog springlevend is. De mensen in het land zijn sociaal, maar het kabinet breekt de verzorgingstaat af. De cijfers zijn helder: de helft van de bevolking wil zelfs meer belasting betalen voor een verhoging van de uitkeringen, driekwart bezuinigt liever op hypotheekrenteaftrek dan op huursubsidie, 85% vindt dat zieken financieel niet gestraft mogen worden door de invoering van een no-claim in de zorg. Het kabinet kan deze signalen niet negeren.
Nieuwe belastingmaatregel: de Voor-elkaar-tax
GroenLinks wil daarom dat minima, chronisch zieken, gehandicapten en ouderen komend jaar buiten schot blijven. De koppeling tussen lonen en uitkeringen moet worden hersteld. Iedereen met een laag inkomen krijgt in 2005 een extraatje van 400 euro. Dit wordt betaald uit de Voor-elkaar-tax: een eenmalige belastingheffing voor mensen met een hoog inkomen. Daarnaast wil GroenLinks de bezuinigingen op de huursubsidie terugdraaien en de AOW voor ouderen met weinig of geen pensioen met ruim honderd euro verhogen. Wie veel ziek is, wordt vrijgesteld van de no-claim.
Meer banen aan de onderkant van de arbeidsmarkt
Het kabinet moet naast een eerlijke inkomensverdeling zorgen voor meer banen. De kabinetten Balkenende hebben de subsidie voor laaggeschoolde arbeid afgeschaft. Daardoor is de werkloosheid aan de onderkant fors toegenomen. En nu willen CDA en VVD de werklozen zélf laten inleveren om die arbeid goedkoper te maken met een lager minimumloon. Dat is onrechtvaardig en leidt ertoe dat velen nog moeilijker rond kunnen komen. Bovendien levert het plan geen nieuwe banen op. In de notitie 'GroenLinks werkt!' doet Ineke van Gent voorstellen die wél leiden tot meer banen aan de onderkant van de arbeidsmarkt.
GroenLinks sluit met deze voorstellen aan bij de resolutie van het CDA-partijcongres. Ineke van Gent verwacht daarom ook gesteund te worden door minister De Geus en de CDA-fractie in de Tweede Kamer.
De resultaten van de solidariteitsenquête zijn te vinden op:
http://www.groenlinks.nl/2ekamer/notities/Notitie.2004-12-08.5532/publication/download_file
De notitie 'GroenLinks werkt!' op:
http://www.groenlinks.nl/2ekamer/notities/Notitie.2004-12-08.5056/publication/download_file
Ineke van Gent
--===============0203677607==--
GroenLinks