Gemeente Zwolle

Milieuvisie: een visie op het milieu van Zwolle

Als een van de bijdragen aan het structuurplan voor Zwolle, heeft de gemeente een milieuvisie opgesteld. Deze visie laat, kort samengevat, zien wat er allemaal speelt op het gebied van milieu in en om Zwolle. Want wat is milieu eigenlijk? Je denkt daarbij al gauw aan afval, het leefmilieu of de kwaliteit van je woon- en leefomgeving: veel of weinig groen, rommel, veiligheid. In de milieuvisie staat beschreven wat we daaraan doen; nu en in de toekomst. Ook wil de gemeente Zwolle graag bijdragen leveren aan ´duurzaamheid´, maar wat is duurzaamheid eigenlijk en hoe doe je dat als individu, als huishouden of als stad? En wat komt daar eigenlijk allemaal bij kijken? In dit artikel geven we een korte samenvatting van de Milieuvisie van de gemeente Zwolle. De volledige tekst van de Milieuvisie ligt ter inzage op het gemeentelijk Informatiecentrum in het Stadhuis van Zwolle.

Milieu wordt vaak onderscheiden in groen milieu en grijs milieu. Groen milieu is vooral landschap, natuur; inclusief water, parken, maar ook groenstroken en bermen. Als je daar wat aan wilt doen als gemeente gaat het vaak om het verbeteren van de kwaliteit. Dat wil zeggen het bewaren of ontwikkelen van cultuurhistorisch belangrijke plekken of buurten en het zorgen dat de ´ecologische samenhangen´ worden hersteld.

Ecologische samenhang
Wat zijn dat dan ´ecologische samenhangen´? Ecologie is de kennis van de samenhang van planten en dieren en hun natuurlijke omgeving. Als de bodem of het water vervuilt, is de kans groot dat sommige dieren en plantensoorten er verdwijnen omdat ze het niet volhouden; ziek worden of doodgaan. Dat kan gebeuren wanneer hun woonplaats te klein wordt, er geen ruimte genoeg is om in de buurt eten te vinden of een gebrek aan schuil en woonplekken. In de milieuvisie staat voor het groene milieu aangegeven dat Zwolle in de komende tien jaar in wil zetten op schoon water voor natuur, het herstellen van groene zones en van interessante landschappen waarin zowel plek is voor natuur als voor recreatie. Dat geldt ook voor voldoende groen in de stad. Er is aangetoond dat mensen gezonder blijven en sneller genezen als ze groen in de buurt hebben.

Grijs milieiu
Met het grijze milieu wordt bedoeld de bodem, de (kwaliteit van de) lucht (stank, stof) geluid (herrie) en veiligheid (bijvoorbeeld risico's voor brand, gifstoffen en dergelijke) en afval. Al deze zaken worden milieuthema's of sectoren genoemd. Door naar al deze grijze 'sectoren' te kijken ga je je afvragen hoe we omgaan met al die stromen van grondstoffen, verwerking en afval en wat dat betekent voor duurzaamheid? Hoe verantwoordelijk zijn wij voor wat wij op deze plek produceren en transporteren en wat dat met zich meebrengt aan productie van stof, lawaai, vieze stoffen, CO2, stikstof?

Bronnen
Vergunningverleningen zijn dan ook bedoeld om de milieuoverlast en de effecten daarvan, zoveel mogelijk te beperken. Het is namelijk beter als burgers, bedrijven en overheden zelf de verantwoordelijkheid nemen om zo min mogelijk het milieu te belasten, dus aan de bron te beginnen. Over die ´bronnen´ gesproken, wat is eigenlijk onze 'ecologische voetafdruk´ of met andere woorden, uit welk energiebronnen putten wij elders in de wereld door onze manier van leven, werken, transport en productie?

Herstellen of voorkomen?
In Nederland zijn we vooral bezig met het herstellen van de vervuiling die al opgetreden is en nog weinig met het voorkómen. Alle gemeenten hebben daarvoor sectoraal beleid (dus per milieusector) om te zorgen dat ons milieu zo schoon en veilig mogelijk wordt en met bijvoorbeeld zo min mogelijk geluidsoverlast. Daar wordt ook door de landelijke overheid aan bijgedragen. Door bijvoorbeeld subsidiegeld voor bodemsaneringen beschikbaar te stellen voor een saneringsprogramma van twintig jaar. Andere methoden zijn idee-ontwikkeling voor een handige aanpak van maatregelen zoals bijvoorbeeld 'stad en milieu' en monitoring van het milieu.

Milieuvisie
In de milieuvisie staat voor het eerst een goed overzicht van al die verschillende maatregelen en wie waarvoor verantwoordelijk is wat betreft de financiering en de uitvoering. De gemeente Zwolle doet namelijk veel in samenwerking met anderen, zoals waterschap en de Regio IJssel Vecht (RIJV). Ook laat de milieuvisie zien hoe de gemeente per sector haar eigen middelen in wil zetten, vanwege de eigen verantwoordelijkheid in de komende jaren en op een afgewogen manier, vanuit het overzicht over al die sectoren.

Integrale aanpak.
Wat doen we aan voorkómen, aan het bij de bron beginnen? Daarvoor is bijvoorbeeld energiebeleid, waterbeleid en duurzaam bouwen beleid in ontwikkeling. Over dat laatste staat meer in een ander artikel in deze Milieuwijzer. Ook de ruimtelijke ordening, de manier waarop we met verkeer en stedenbouw omgaan en de manier waarop we gebruik maken van watersystemen, kan grote effecten hebben op het milieu. In de milieuvisie staat daarom voor het eerst aangegeven dat we meer gebiedsgericht willen gaan werken; dat wil zeggen dat we per 'gebied', per wijk naar alle milieuaspecten in hun onderlinge samenhang kijken. Eigenlijk een soort ecologie maar dan van de mens in zijn omgeving. In plaats van ´te zorgen voor´ willen wij als gemeente graag samen met de inwoners, ondernemers en gebruikers van Zwolle ´zorgen dat´ die 'leefomgeving' gezond blijft en een goede kwaliteit krijgt en houdt.


---