Ingezonden persbericht
Persbericht
Levende paspoppen zetten dierenleed in de etalage:alles moet weg!
Mobiele etalage voor Haagse bontwinkels; '1 halen, 20 betalen !'
Amsterdam, 8 december 2004 - Bont voor Dieren voert vandaag, woensdag 8 december actie in de Haagse binnenstad tegen de verkoop van bont. Levende paspoppen prijzen in een mobiele etalage bontjassen, -sjaals en -mutsen aan vóór de etalage van bontwinkels. Een actiemedium dat een boodschap toevoegt aan de wervingsboodschap die winkeliers uitdragen. Reclameborden met teksten als; '1 halen, 20 betalen' en 'De koop van hun leven', maken het (winkelende) publiek duidelijk dat bont afkomstig is van dieren die speciaal voor hun vacht worden gedood.
Actievoerders vragen het publiek een protestkaart te ondertekenen met een oproep aan winkels om de bontverkoop te staken. De actie richt zich op de zaken Tintoretto, Pauw, Bobbe, Maison de Bonneterie, Max Mara en Mody Mary waar tussen de gewone kleding jassen met kragen en randjes bont hangen. De consument is er vaak niet op bedacht dat het echt bont betreft omdat productinformatie veelal ontbreekt. De actie vindt plaats op woensdag 8 december vanaf 13.00 u. in de Gravenstraat voor de etalage van de Bonneterie in Den Haag.
Op de internationale catwalks en in de bladen steekt bont opnieuw de kop op. Maar in Nederland krijgt de bonthandel bij grote trendvertalers als H&M en Zara gelukkig geen voet aan de grond. Uit opiniepeilingen blijkt keer op keer dat een grote meerderheid van de Nederlanders bont afwijst. En dat heeft invloed op wat er in Nederlandse winkels wordt verkocht. Hoewel de bonthandel jaarlijks de laatste krachten verzamelt om te roepen dat er meer bont wordt verkocht zijn er voor ons land geen cijfers die dat staven. Integendeel; steeds meer merken kiezen ervoor geen echt bont in hun ontwerpen te verwerken en veel modewinkels nemen geen kleding met echt bont meer op in hun collectie. Bont voor Dieren heeft een lijst opgesteld met bontvrije modewinkels en kledingmerken om de consument te informeren:
Geheel bontvrij zijn: Agnes B. Another Woman, C&A, Canadian Stock, Claudia Sträter, Cool Cat, Cora Kemperman, Björn Borg Cottonfield, De Bijenkorf, Dept, Didi, Esprit, Expresso, Fooks, Forecast, H&M, Hoiut-Brox/Duthler, Inwear, Jackpot, Just-B, Kuyichi, Laundry Industry, Mango, Matinique, Mexx, Morgan, Noa Noa, Oilily, Only, Part Two, Raymond Linhard, Sandwich, Sissy Boy, SPS-Superstar, Steps, Turnover, V&D, Vanilia, Vero Moda Wet, We, X'-as, Zara. De bontvrij lijst groeit nog steeds.
In ons land alleen al sterven op fokkerijen elk jaar 3,5 miljoen nertsen en 20.000 vossen. Deze roofdieren lijden in gevangenschap aan tal van welzijnsproblemen omdat hun natuurlijke gedrag niet past in een kooitje. Het fokken van vossen wordt dan wel in 2008 verboden, de handel gaat door. Voor de garnering van kleding wordt veel vossenbont gebruikt.Zelfs bont afkomstig van honden en katten is geen uitzondering. Ook wordt in Nederland bont verkocht afkomstig van dieren die in Amerika of Rusland met gruwelijke wildklemmen zijn gevangen en vervolgens door de pelsjager worden doodgeschopt of doodgeslagen. Een voorgenomen wet om de nertsenfokkerij te verbieden, werd door het Kabinet Balkenende van tafel geveegd.
De herkomst van bont is de afgelopen 20 jaar geen spat diervriendelijker geworden. Bont is een ethisch onverantwoord, kill product waar veel mooie en warme alternatieven voor bestaan.
Een wijdverbreid misverstand is dat konijnenbont wel acceptabel zou zijn omdat er ook konijnenvlees wordt gegeten. Die vlieger gaat echter niet op; konijnen die voor vlees worden gehouden worden al na 11 weken geslacht. De vachtjes zijn niet geschikt om te verwerken in kleding. Voor bont wordt een speciaal soort konijnen gefokt - het Rex konijn - met een steviger haarinplant, deze dieren worden gedood na een kort en ellendig leven van een half jaar. Presentatrice Linda de Mol kondigde op basis van dit gegeven onlangs aan nooit meer bont te zullen dragen, nadat ze eerst in verwarring was gebracht door het bericht van de bonthandel dat konijnenbont een "restproduct" zou zijn.
Inzet van de actie van Bont voor Dieren is dat ook de laatste modewinkels in Nederland die nog bont verkopen aan de bontvrij lijst toegevoegd kunnen worden.
Meer informatie:
Lieke Keller tel. (020) 676 66 00 of (06) 12 66 71 07
Directeur