Gemeente Oirschot

Wandelroutenetwerk primeur voor Oirschot

De bewegwijzering van het wandelroutenetwerk

Je eigen wandeltocht uitstippelen waarbij je kunt kiezen uit 180 kilometer aan wandelroutes: met haar wandelroutenetwerk heeft de gemeente Oirschot een landelijke primeur. Maar het wandelroutenetwerk biedt niet alleen voordelen voor wandelaars. Wethouder Toon van den Oord ziet het ook als een stimulans voor de lokale economie en als een sterke impuls voor plattelandsvernieuwing.

In zijn carrière als doelman was hij het niet gewend, maar dit keer mag Hans van Breukelen toch echt een aftrap verzorgen. Op woensdag 8 december presenteert hij namelijk de officiële opening van het gloednieuwe Wandelroutenetwerk Oirschot aan pers en genodigden. Voor wethouder Toon van den Oord is dat een bijzonder moment, samen met zijn ambtenaren is hij immers bijna twee jaar bezig geweest met de totstandkoming van het project.

Het wandelroutenetwerk bestaat uit drie onderdelen: routepaaltjes die de wandelaar op elke kruising de weg wijzen, een routekaart waarop alle paden en wegen van het netwerk staan aangegeven, en een boekje met daarin een beschrijving van bijna veertig bezienswaardigheden, van monumentale boerderijen tot natuurgebieden. De route heeft bovendien zeven officiële startpunten waar bezoekers hun auto kwijt kunnen en zich kunnen oriënteren door middel van een informatiebord. De routekaart en het boekje zijn onder meer bij de VVV Oirschot verkrijgbaar; de kaart kost 3,50, het boekje 5,-.

Plattelandsvernieuwing

"Het idee voor dit project ontstond eigenlijk toen de VVV zich bij onze gemeente beklaagde over de verouderde wandelroutes die we hier hadden", aldus Van den Oord. "Dat is zonde, zo vonden we allemaal. Oirschot is immers een prachtige gemeente. Dat zeg ik niet alleen omdat ik er zelf woon, je kunt het ook objectief vaststellen. Oirschot telt maar liefst elf natuurgebieden binnen haar gemeentegrenzen en we hebben de hoogste monumentdichtheid per inwoner van heel Nederland. Daarmee zetten we zelfs steden als Amsterdam en Delft in de schaduw. Het is niet alleen logisch dat je dat wilt laten zien aan de wereld, maar je kunt er een zeker profijt uit halen. Het economisch belang van recreatie wordt immers ook voor Oirschot steeds groter. Van daaruit kwamen onze ambtenaren op de gedachte van een wandelroutenetwerk op basis van een knooppuntensysteem, in combinatie met toeristische informatie. Als we het doen, laten we het dan gelijk maar goed doen, zo was het idee."

Een dergelijk groots opgezet wandelroutenetwerk was in Nederland nog niet eerder vertoond? "Dat klopt", zegt Van den Oord. "Maar we meenden dat de tijd er rijp voor was. Ten eerste is wandelen een groeiende vrijetijdsbesteding voor steeds meer Nederlanders. Er zijn zat Oirschottenaren die graag een blokje om gaan, of gezinnen die met hun kinderen het bos in trekken. Daarbij zijn er steeds meer mensen die het plichtmatige rondje van drie of vier kilometer te beperkt vinden. Zij maken met behulp van kaarten hun eigen routes en wandelen dan rustig een kilometer of twintig. Ten tweede zijn grondeigenaren tegenwoordig welwillender ten opzichte van wandelaars. Zo hebben terreinbeheerders en de gemeente Oirschot zelf meer aandacht voor recreatie dan vroeger. Maar ook hoop ik dat agrariërs wandelaars in de toekomst graag zien komen. De ontwikkelingen in de agrarische sector dwingen veel van hen immers om naar extra bronnen van inkomsten te zoeken."
Toerisme en recreatie bieden daarbij volgens Van den Oord interessante mogelijkheden. "Het zou een uitdaging zijn als we hier in de toekomst met zn allen vervolgprojecten op loslaten. Dan denk ik bijvoorbeeld aan het verrichten van zogenaamde groene diensten, waarbij de agrariër tegen betaling een aantrekkelijk stukje landschap creëert en onderhoudt. Of het tegen betaling toestaan van een stukje recreatief medegebruik op zijn perceel. Die omslag, dat zoeken naar extra zakelijke mogelijkheden is een belangrijk onderdeel van wat we plattelandsvernieuwing noemen. En Oirschot loopt daarbij in een aantal opzichten voorop, bijvoorbeeld wanneer het gaat om het stimuleren van die groene diensten."
Dus alle terreineigenaren doen mee aan dit project? "Ja, iedereen, soms na enig onderhandelen over de voorwaarden. Voor de terreineigenaren was de omvang van het project ook aantrekkelijk. Een groot aantal paden zorgt dat het aantal wandelaars per kilometer laag blijft. Bovendien hebben we afspraken gemaakt over het ontlasten van de gevoelige stukjes natuur."

Benenwagen

Is Van den Oord zelf ook een wandelliefhebber? "Ik heb een agrarisch bedrijf en daar wandel ik behoorlijk wat af", lacht hij. "Maar het Wandelroutenetwerk ga ik zeker ook uitproberen." En de VVV heeft nu iets om zich mee te vertonen? "Dat dacht ik wel ja. In plaats van een oude skoda kunnen ze onze gasten nu een limousine aanbieden. Zij het dat het wel een benenwagen is."

Uit het boekje Wandelroutenetwerk Oirschot:

BoterpadHier wandelt u over het zogenaamde Boterpad. Dit is een oud handelspad dat de dorpen ten zuiden en noorden van de Oirschotse Heide al eeuwenlang met elkaar verbindt. Via dit pad liepen de mensen vanuit de Kempen naar de botermarkt in Oirschot. Markten hadden vroeger een andere functie dan tegenwoordig. Vaak werden ze gebruikt om de handel te reguleren: door goederen centraal te laten verhandelen kon het gemeentebestuur controleren of de kwaliteit en het gewicht wel aan de normen voldeed. Bovendien kon de gemeente op deze manier door middel van belastingen en heffingen een aantrekkelijk stukje van de boter afromen (het Kwartje van Kok is al zo oud als de weg naar Rome, of ouder). Ook Oirschot ging behoorlijk ver in zijn controlerende taak: op straffe van hoge boetes was het boeren verboden om boter te verhandelen anders dan op zaterdag tussen 9 en 12 en wel op de marckt aen de boterlinde ofte wel onder de 4 boomen van de botermerckt, zo vertelt ons een Publicatie tot welstandt van de botermarckt uit 1766. De boter mocht daarbij uitsluitend gewogen worden door een beëdigde wachtmeester. Dat deze regels boeren dwongen om wekelijks met hun goederen vaak lange afstanden te moeten afleggen, werd kennelijk voor lief genomen.

Gratis kaarten af te halen bij VVV Oirschot

We geven 500 wandelkaarten weg!

Lijkt het u wel iets, dat wandelroutenetwerk? De kaart en het boekje zijn vanaf donderdag 9 december verkrijgbaar bij de VVV Oirschot. De kaart kost 3,50, het boekje 5,-.

Ter ere van de opening van het wandelroutenetwerk hebben we daarnaast een wel héél aantrekkelijk aanbod. We geven namelijk 500 wandelkaarten gratis weg! De eerste geïnteresseerden die zich donderdag 9 december vanaf 10.00 uur melden bij de VVV Oirschot, gaan naar huis met een gratis kaart, waarop het complete wandelroutenetwerk is aangegeven. Dit aanbod is overigens alléén geldig voor inwoners van onze gemeente; bovendien ontvangt u slechts één kaart per persoon.