China Steeds meer activisten komen op voor mensenrechten, ondanks de risico's

"Het aantal mensenrechtenactivisten in China groeit, terwijl het steeds gevaarlijker voor hen wordt om zich uit te spreken", zo zegt Amnesty International in een nieuw rapport dat verschijnt aan de vooravond van de top tussen de Europese Unie en China, op 8 december in Den Haag.

"We zien steeds meer individuen en organisaties zich bezig houden met de bescheming van mensenrechten in China",aldus Amnesty International. "Tegelijkertijd moeten zij werken in een klimaat van wantrouwen en vijandigheid en lopen ze elk moment het risico om gearresteerd te worden".

De afgelopen 18 maanden zijn ten minste 5 mensenrechtenactivisten gevangen gezet omdat ze informatie over mensenrechten verzamelden en naar het buitenland gestuurd hebben. Meestal gaat het om vaag gedefinieeerde klachten als ' het openbaar maken van staatsgeheimen'.

Dit overkwam: * Abdulgani Memetemin, een 40 jarige journalist en leraar. Hij reporteerde over mensenrechtenschendingen tegen de Oeigoeren,in de Xinjiang Autonome regio in noord-west China. * Liu Penggang (45) schreef een aantal rapporten over de vernieling van Protestantse kerken en de slechte behandeling van leden van ondergrondse kerken. * Zheng Enchong,een 54 jaar oude advocaat,die de familie van gezinnen die in Shanghai gedwongen uit hun huis gezet zijn vertegenwoordigd. Hij werd beschuldigd van het faxen van documenten naar een organisatie in New York.

"Deze 3 mannen vertegenwoordigen een groeiend aantal Chinezen die in opstand komen tegen repressieve wetten om basisrechten van de bevokling te verdedigen". Amnesty International vraagt de Chinese regering om Zheng, Liu, Abdulghani Memetemin, en alle andere activisten die gevangen zitten vanwege hun vreedzame mensenechtenactiviteiten, onmiddelijk vrij te laten.

De Chinese wet bevat definities van misdaden zoals 'subversie' en 'het stelen van staatsgeheimen', die gebruikt kunnen worden om mensen gevangen te zetten wegens deelname aan legale mensenrechtenactiviteiten. Daarnaast hebben activisten vaak te maken met willekeurige arrestatie en intimidatie.

In maart van dit jaar amendeerde China zijn grondwet en werd de clausule 'de staat respecteert en beschemd mensenrechten' opgenomen." De beste manier om te laten zien dat het land deze grondwetswijziging serieus neemt is om een eind te maken aan het intimideren en gevangen houden van activisten",aldus Amnesty International.

Amnesty International afdeling Nederland