CP-schending als verklaring voor het falen van de oerknaltheorie
Promotie Elementaire-deeltjesfysica
woensdag 8 december 14.00 uur
Materie en antimaterie zijn in veel opzichten identiek en in andere opzichten precies tegengesteld. Er zijn echter ook eigenschappen waarin sommige vormen van materie en antimaterie niet gelijk of exact tegengesteld zijn, maar waarin kleine afwijkingen waargenomen worden. Dit verschijnsel wordt aangeduid als CP-schending. Door de levensduur van verschillende typen beautymesonen te vergelijken, kunnen parameters bepaald worden die iets zeggen over de mate waarin CP-schending in de natuur voorkomt. De meting die Paul Balm verrichtte is een eerste stap in deze richting. Hij mat de levensduur of halfwaardetijd van het B0d-meson. Natuurkundigen zijn geïnteresseerd in CP-schending, omdat de geldende theorie van het ontstaan van het heelal - de oerknaltheorie - voorspelt dat er evenveel materie als antimaterie in het universum is. Astronomen observeren echter dat de hoeveelheid antimaterie slechts een kleine fractie is van de hoeveelheid materie. CP-schending zou verantwoordelijk kunnen zijn voor dit (schijnbare) falen van de oerknaltheorie.
P.W. Balm: Measurement of the B0d lifetime using B0d ' J/y K0S at DØ. Promotoren zijn prof. dr. M.W.J.M. Demarteau en prof. dr. F.L. Linde.
Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail:
Universiteit van Amsterdam