Programma 'Hoezo tweedeling? Moslims aan het woord'
Debat in De Rode HoedAMSTERDAM, 20041202 -- De Rode Hoed te Amsterdam organiseert op dinsdag 7 december 2004 het programma 'Hoezo tweedeling? Moslims aan het woord'. Moslims zijn boos over de moord op Theo van Gogh, maar ze voelen zich wel vermalen. Ze krijgen het ene verwijt na het andere. Niemand vraagt hun wat hun bijdrage is en kan zijn aan de sociale cohesie, waar we allemaal zo naarstig naar op zoek zijn. De Rode Hoed organiseert een bijeenkomst waarin moslims zelf aan het woord komen.
Hoe kijken zij aan tegen de nieuwe tweedeling in de samenleving? Klopt het denken in ´wij en zij´ nog wel?
Organisatie: De Rode Hoed i.s.m. moskeekoepels UMMON, Milli Görüs, het Amsterdams Centrum Buitenlanders en De Bussy Consult.
Gespreksleider: Radi Suudi.
Aanvang: 20.00 uur.
Sprekers
Sprekers zijn onder meer Haci Karacaer (directeur Milli Görüs), Dris El Boujouffi (voorzitter UMMON), Fuad Yavaz (imam Aya Sofya Moskee), Abdellah Marzouk (conrector islamitische universiteit van Europa), Ali Ware (Somalische Vereniging Amsterdam en Omstreken), Canan Uyar (voorzitter Vrouwenfederatie Milli Görüs), Rachid Jamari (PvdA-gemeenteraadslid), Ahmet Alticulac (Sultan Ahmet Moskee) en vele anderen.
Verontwaardiging
Politici en opiniemakers buitelen na de moord op Theo van Gogh meer dan ooit over elkaar heen. Bijvoorbeeld om te verklaren wat moslims al dan niet moeten doen om hun positie in de Nederlandse samenleving waar te maken. De ingezonden-brievenrubrieken druipen van verontwaardiging. Nederland is in shock. Maar waar blijft het protest uit islamitische hoek? Dat protest is er luid en duidelijk, vanaf de eerste minuut na de moord. In moskeeën klonk het letterlijk: `De vrijheid van meningsuiting van Theo van Gogh is dezelfde vrijheid, die het mogelijk maakt dat wij ons geloof in al zijn rijkdom kunnen beleven´. Maar blijkbaar vangen de witte, opiniemakende mannen die signalen niet op.
De bijeenkomst is gratis toegankelijk en wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Amsterdam.
Ingezonden persbericht