Gemeente Apeldoorn

Apeldoorn zet in op veilige verkooppunten vuurwerk

Een groot deel van de vuurwerkverkooppunten in Apeldoorn voldoet nog niet aan de voorwaarden van het Vuurwerkbesluit van het ministerie van Vrom. Willen deze ondernemers dit jaar alsnog vuurwerk opslaan en verkopen dan dient de aanwezigheid en certificering van een automatische brandmeld- en een sprinklerinstallatie geregeld te zijn. Op dit moment is dat het geval bij twee van de dertien bedrijven die bij de gemeente hebben aangegeven vuurwerk te willen verkopen, een aantal anderen is nog steeds druk om een en ander bijtijds te regelen.

Om de Apeldoorners aan vuurwerk te helpen, is het prettig als er voldoende vuurwerkverkooppunten zijn en daarom doet het college een beroep op de ondernemers om de laatste zaken die hen scheiden van een vergunning tijdig te regelen. Bedrijven die nu reclamemateriaal verspreiden, doen dat op eigen risico, de daadwerkelijke verkoop kan alleen als de veiligheidsregels goed zijn toegepast.

De bedrijven hebben van de gemeente tot 1 maart 2004 de tijd gehad om aan de nieuwe regels van het Vuuwerkbesluit te kunnen voldoen. De grootste veranderingen in de opslag van vuurwerk zaten voor bedrijven met name in het aanbrengen van een gecertificeerd sprinkler- en een brandmeldinstallatie. Daarnaast hanteert het besluit strikte veiligheidsafstanden tussen de opslagruimte en de aanliggende woningen.

Door middel van een uitgebreid communicatietraject zijn de verkopers door de gemeente afgelopen anderhalfjaar regelmatig geïnformeerd over de nieuwe regelgeving en de gevolgen hiervan voor hun bedrijfsvoering. Bij controles in oktober van dit jaar bleek dat het grootste deel van de verkooppunten de voorzieningen nog niet in orde heeft.

Op 14 en 15 december bezoekt de gemeente alle vuurwerkverkooppunten opnieuw. Indien bij het bezoek vuurwerk wordt aangetroffen en blijkt dat de ondernemer niet voldoet regelgeving, dan wordt hij gedwongen de goederen terug te geven aan de leverancier. Gebeurt dit niet dan zal de gemeente het opgeslagen vuurwerk in beslag nemen en een proces-verbaal uitschrijven. Verdere verkoop van vuurwerk is hierdoor onmogelijk.

De vuurwerkramp in Enschede heeft geleid tot het opstellen van het Vuurwerkbesluit door het ministerie van Vrom. Het besluit is in maart 2002 in werking getregetreden. Ook in andere gemeenten is het aantal verkooppunten drastisch gedaald.

Voor het laatst bijgewerkt op: 7-dec-2004 01:59