Gemeente Apeldoorn

Negen evenementen in 2005 ondersteunen beeldvorming Apeldoorn

Het College van B&W van de gemeente Apeldoorn heeft besloten welke evenementen in 2005 in aanmerking komen voor subsidie vanuit Versterking Beeldvorming. Voordat het College tot dit besluit is gekomen, heeft zij advies gevraagd aan de Adviescommissie Stadspromotie. Voor het verkrijgen van subsidie moeten evenementen voldoen aan een aantal criteria. Zo moeten de evenementen toegankelijk zijn voor een breed publiek en ook aantrekkelijk zijn voor mensen van buiten Apeldoorn. Bij de afweging heeft het College daarnaast gekeken naar de continuïteit en een evenwichtig aanbod aan evenementen in 2005.

Het College heeft de geadviseerde subsidiebedragen afgewogen tegenover het totaal te vergeven subsidiebudget. Dit budget is ontoereikend om alle aanvragen te kunnen honoreren. In deze afweging is een keuze gemaakt in het subsidiëren van zoveel mogelijk bestaande evenementen ten nadele van nieuwe initiatieven. De gemeente is momenteel aan het onderzoeken hoe zij in de toekomst met dergelijke aanvragen om kan gaan.

Evenementen die subsidie krijgen:

* Stichting Apeldoorn Atletiekstad. Ook in 2005 wil deze Stichting de volgende evenementen organiseren: Midwinter Marathon, Croon 24-uurloop, Asperge-estafette en de NK Meerkamp.
* Jazz in the woods. Dit jazzevenement draagt bij aan de verlevendiging van de binnenstad. Het evenement trekt veel publiek uit en buiten Apeldoorn.

* Honk- en Softbalseries. Dit evenement met internationale, jeugdige deelnemers, wordt gehouden op een van de mooiste honkbalvelden van Nederland in het park Orderbos.

* Internationale Menwedstrijden: dit grootschalige paardenevenement in Beekbergen trekt een breed publiek.

* De Apeldoornse Wandelvierdaagse. Het alternatief voor de Vierdaagse van Nijmegen, bedoeld voor liefhebbers van de prachtige omgeving en natuur van Apeldoorn.

* Erfgoedtiendaagse. De Stichting Apeldoorn Monumenten (SAM) heeft in 2004 de landelijke Monumentendag zodanig weten te organiseren dat monumenten tot leven kwamen en op belangstelling van een breed publiek kon rekenen. In 2005 wil de SAM dit uitbreiden naar een Erfgoedtiendaagse waar meerdere dagen op vele terreinen aandacht wordt gevraagd voor de vele monumenten die Apeldoorn rijk is.
* Nacht van de Architectuur. Dit evenement vraagt aandacht voor de architectuur in Apeldoorn.

* Concours dElegance. Dit internationale evenement trekt jaarlijks vele liefhebbers van antieke autos naar Paleis Het Loo. Tijdens het evenement worden de meest bijzondere autos ter wereld beoordeeld door een jury.

* CAIT Rijtuigen op het Loo. CAIT staat voor 'Concours d'Attelage International de Tradition'. CAIT combineert de kunst van het aangespannen rijden (paarden en koetsen) met het historisch correct presenteren van de equipage (rijtuig, paardentuigen, kleding en samenhang). Zo'n 40 deelnemers uit 8 Europese landen worden uitgenodigd. Het evenement vindt voornamelijk plaats op het terrein van Paleis Het Loo. Dit is een nieuw evenement.

Evenementen die geen subsidie krijgen:

Oranjepark Concert, Moonlightshoppen Eglantier, Zandsculpturen Berg en Bos, Openlucht Filmfestival, Beachvolleybal, Bluesfestival, Zwaailichtendag Politiemuseum, en het Promsconcert Kanaal.

Overig:

Sinterklaasintocht
De Stichting Apeldoornse Sinterklaas Kommissie wil in november 2005 wederom een levendige Sinterklaasintocht organiseren. Omdat de gemeente hierover eerst wil overleggen met de Binnenstad Ondernemers Apeldoorn (BOA) is nog geen besluit genomen over het al dan niet toekennen van een subsidiebedrag.

Tempo Doeloefestival
De Stichting Evenementen Apeldoorn (SEA) wil in 2005 voor de tweede keer een Tempo Doeloe festival organiseren. Het eerste festival was in 2004 en kreeg veel publiciteit. Tijdens het festival wil SEA laten zien welke positieve invloed de Indische Nederlanders op muziek- en dansgebied op de Nederlandse cultuur hebben (gehad). Diverse Indische dans- en muziekgroepen zullen optreden in de binnenstad. Het is een ander evenement dan de bekende Pasar Malam. Het College verzoekt de organisator eerst actief op zoek te gaan naar andere financierders.

Stichting Koninklijk Apeldoorn
Evenals in 2002 wil deze Stichting in 2006 een koninklijk evenement organiseren. Het College is van mening dat het thema koninklijk past bij Apeldoorn. Uit zowel het budget van 2004 als uit het budget 2005 is een bedrag gereserveerd voor dit evenement dat in 2006 zal worden georganiseerd.

Voor het laatst bijgewerkt op: 7-dec-2004 12:35