Het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie


---

07-12-2004 http://www.eu2004.nl/
Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken | Persberichten


---

Sociale Raad: aanwezigheidsdiensten gelden niet als werktijd

De Raad voor Werkgelegenheid en Sociaal Beleid heeft voor een deel overeenstemming bereikt over een herziening van de zogeheten Arbeidstijdenrichtlijn. De lidstaten zijn het erover eens dat zogeheten aanwezigheidsdiensten (bijvoorbeeld in de gezondheidszorg) niet volledig moeten worden beschouwd als werktijd. Ook vinden de lidstaten dat de compenserende rusttijd pas binnen zeven dagen na de aanwezigheidsdienst moet worden opgenomen. De Europese Commissie had een voorstel gedaan voor herziening van de Arbeidstijdenrichtlijn waarin ook herziening van de zogeheten ' opt out' is opgenomen. Dit is de mogelijkheid dat in individuele gevallen wordt afgeweken van de maximale werktijd van 48 uur per week. De Raad is hierover verdeeld. Dit betekent dat over de herziening van de Arbeidstijdenrichtlijn als geheel nog geen akkoord is gesloten in de Raad.

Herziening van de Arbeidstijdenrichtlijn is nodig om de consequenties te ondervangen van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie dat rusttijd tijdens zogeheten aanwezigheidsdiensten ook telt als werktijd. Bovendien stelt het Hof dat de compenserende rusttijd, die zoals gebruikelijk volgt op werktijd, onmiddellijk na de aanwezigheidsdienst moet ingaan. Hierdoor wordt sneller de maximale werktijd van 48 uur per week overschreden. Als de richtlijn niet wordt aangepast, leidt dit voor lidstaten tot hoge kosten en personele problemen.

Begin volgend jaar wordt een advies verwacht van het Europees Parlement over herziening van de Arbeidstijdenrichtlijn.

De Raad heeft verder een akkoord bereikt over een Europese richtlijn die werknemers moet beschermen tegen blootstelling aan optische straling. Volgens deze richtlijn zijn werkgevers verplicht maatregelen te nemen als werknemers veelvuldig worden blootgesteld aan straling van onder andere ultraviolet en laser. Het gaat om de bescherming van ogen en huid; blootstelling aan te veel optische straling kan blindheid of kanker veroorzaken. Werkgevers moeten de risico's voor de werknemers in kaart brengen, de blootstelling zoveel mogelijk beperken, bij hoge risico's zorgen voor gezondheidskundige begeleiding en de werknemers informatie verstrekken of eventueel trainingen aanbieden.

Doel van het Nederlandse voorzitterschap was om bouwstenen aan te dragen die de Europese Commissie volgend jaar kan gebruiken bij het opstellen van een nieuwe Europese Sociale Beleidsagenda. In dit kader zijn het afgelopen jaar een aantal conferenties gehouden. Volgens het voorzitterschap moet de nieuwe sociale beleidsagenda in het teken staan van de doelstelling die in 2000 in Lissabon is geformuleerd, namelijk dat de EU in 2010 de meest dynamische en concurrerende kenniseconomie ter wereld moet zijn. Om dat te bereiken moeten volgens het voorzitterschap de volgende prioriteiten worden gesteld: activering van mensen die nu nog aan de kant staan op de arbeidsmarkt, investeren om mensen met een zeer grote afstand tot de arbeidsmarkt bij de maatschappij te betrekken, scholing, vergroten van de flexibiliteit van bedrijven en werknemers en tegengaan van discriminatie. Belangrijk is volgens het voorzitterschap dat lidstaten zich gebonden voelen aan de gemaakte afspraken. De Raad toonde zich positief over deze aanbevelingen van het voorzitterschap.

http://www.eu2004.nl/20041207-173538-Z