Partij van de Arbeid


Den Haag, 7 december 2004


PvdA: koopkrachtcijfers vertellen halve waarheid


De PvdA is zeer teleurgesteld over de meest recente koopkrachtcijfers van dit kabinet. De mensen gaan er volgend jaar fors meer op achteruit dan het kabinet eerder beloofde. Bovendien vertellen de kale cijfers van het kabinet maar de helft van de waarheid. 'Zowel de korting op de huursubsidie als de stijging van de ziektekosten is niet opgenomen in de koopkrachtplaatjes. Als die kostenstijgingen wel worden meegerekend, wordt het koopkrachtverlies voor chronisch zieken en gehandicapten op het sociaal minimum is zelfs


-3¾ procent', aldus PvdA-woordvoerder Saskia Noorman - Den Uyl.


In de koopkrachtberekeningen die vandaag door het kabinet gepresenteerd zijn, ontbreken een aantal belangrijke specifieke maatregelen van dit kabinet, met grote inkomensgevolgen:


1. De extra huursubsidiekorting is niet meegenomen in de koopkrachtcijfers. Het gaat hierbij om 1 miljoen huishoudens. Dit zorgt voor een extra inkomensverlies van -0,8% voor mensen op het minimumniveau.


2. In deze koopkrachtcijfers is alleen de gemiddelde no-claim teruggaaf verwerkt (¤ 83). Chronisch zieken en gehandicapten krijgen géén no-claim terug. Hun koopkrachtverlies valt daardoor -1,2% hoger uit, dan uit de koopkrachtcijfers van de minister blijkt.


3. In de nieuwe koopkrachtberekeningen is uitgegaan van een gemiddelde stijging van de particuliere ziektekostenpremies van 8%. Bij het opstellen van de begroting Sociale Zaken en Werkgelegenheid was nog uitgegaan van 4,5%. Zorgverzekeraars Nederland gaan echter uit van een stijging tussen de 8% tot 13%.


Afgelopen zomer heeft minister De Geus nog toegezegd dat hij de hogere inkomens zwaarder wil belasten om het koopkrachtverlies van de minima te beperken. Dit is niet terug te zien in de laatste koopkrachtcijfers van het kabinet, aldus de PvdA-fractie.


Bij de begrotingsbehandeling Sociale Zaken en Werkgelegenheid (woensdag) zal Saskia Noorman - den Uyl voorstellen doen om de koopkracht van minima, chronisch zieken en gehandicapten op het minimumniveau en AOW'ers met een klein pensioen te verbeteren.




Partij van de Arbeid