Ondernemersorganisatie voor Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten

Belastingplan 2005 aangenomen door Tweede Kamer

De Tweede Kamer heeft het Fiscaal Pakket 2005 - de wetsvoorstellen Belastingplan 2005 en overige Fiscale Maatregelen 2005 - aangenomen. Slechts op een aantal kleine punten werden de plannen van de staatssecretaris Wijn (Financiën) nog gewijzigd. Zo brachten de coalitiepartijen CDA, VVD en D66 de verhoging van de energiebelasting voor het bedrijfsleven iets naar beneden en versoepelden zij het fiscaal regime bij bedrijfsoverdrachten. Half december moet de Eerste Kamer nog haar goedkeuring geven aan het Belastingplan, zodat de meeste maatregelen per 1 januari 2005 kunnen ingaan.

Een overzicht van de belangrijkste maatregelen uit het Belastingplan:


- het tarief van de vennootschapsbelasting wordt verlaagd van 34,5 naar 31,5 procent.

- de fiscale voordelen voor particulieren van het grijs kenteken, het belastingvoordeel voor bedrijfswagens, verdwijnen. Hiervoor zullen geen overgangsmaatregelen worden getroffen. Het grijs kenteken blijft wel bestaan voor ondernemers en gehandicapten met aangepaste wagens.
- de energiebelastingen voor bedrijven gaan met ongeveer 300 euro omhoog.

- er komt een soepeler regime bij bedrijfsoverdrachten.
- de vrijstelling van ondernemingsvermogen in het Successierecht wordt verhoogd tot 60%.

- de algemene heffingskorting stijgt met 43 euro.
- de aanvullende kinderkorting gaat met 135 euro omhoog.
- de ouderenkorting gaat omhoog met 30 euro. De aanvullende ouderenkorting met 35 euro.

- de eerste tariefschijf in de inkomstenbelasting wordt verlengd met 400 euro. Het tarief van de tweede schijf wordt 0,6 procent hoger.
- het dubbel spaarloon voor mensen met twee of meer banen verdwijnt.
- het pc-privéregeling, de fiscale stimulering voor de aanschaf van een computer, is afgeschaft (met onmiddellijke ingang per 27 augustus 2004).

- verlaging BPM-tarief met 600 euro voor dieselauto's met roetfilter.
- accijnsverhoging met 0,01 euro voor andere dan zwavelvrije diesel.

Daarnaast zijn tijdens de behandeling in de Tweede Kamer de volgende amendementen aangenomen:

- Amendement nummer 42 (gewijzigd amendement Voornhoven-Kok): de in het Belastingplan 2005 voorgestelde verkorting van de driejaarstermijn die geldt voor de geruisloze doorschuiving van een IB-onderneming aan een medeondernemer of een werknemer, gaat niet door.
- Amendement nummer 45 (amendement Vroonhoven-Kok): het wijzigen van de voorwaarden van het aandelenoptierecht en het omruilen van het aandelenfusie, een splitsing van een rechtspersoon, een fusie van een rechterspersoon of een overname van 50 procent of meer van de aandelen in de inhoudingsplichtige of een met de inhoudingsplichtige verbonden vennootschap, wordt niet meer aangemerkt als een uitoefening of vervreemding van het oude aandelenoptierecht.

- Amendement nummer 58 (amendement gewijzigd amendement Dezentjé Hamming): wijziging van de regeling voor de aftrekbaarheid van gemengde kosten. Op grond van artikel 3.15 Wet IB 2001 zijn bepaalde kosten, indien daarvoor wordt gekozen, slechts voor 90 procent aftrekbaar. Wanneer hier niet voor wordt gekozen, geldt de hoofdregel dat 1.600 euro niet aftrekbaar is. Het amendement bereikt dat het genoemde percentage 75 en het genoemde bedrag 4.000 euro wordt. Daarnaast wordt de verhoging van de energiebelasting met 100 miljoen verminderd en wordt de vrijstelling van het ondernemingsvermogen in het Successierecht getrapt verhoogd tot 75 procent in 2007.

Bij het wetsvoorstel Overige Fiscale Maatregelen 2004 (29.758) gaat het onder andere om:

- Amendement nummer 15 (amendement Dezentjé Hamming): de regering krijgt een ruime bevoegdheid om bij AmvB bepaalde afvalstoffen buiten het afvalstoffenbegrip te plaatsen