| |Nr. |2004-536 | | |Arnhem|8 december 2004| | |, | |22 miljoen in 2005 voor Gelders Sociaal beleid
22 MILJOEN IN 2005 VOOR GELDERS SOCIAAL BELEID Ptovincie Gelderland investeert in sociale samenleving
Versterken van de sociale infrastructuur in de provincie zodat iedereen kan deelnemen aan de samenleving, niemand buiten de boot hoeft te vallen, en hulp voorhanden is voor degenen die dat nodig hebben. Dat is het uitgangspunt van de eerste meerjarenvisie sociaal beleid 2005-2008 van de provincie Gelderland.
In het sociale beleid is o.a. aandacht voor de vergrijzingsproblematiek, de positie van patiënten en consumenten in de zorg, bestrijding van de dak- en thuislozenproblematiek en een goede ambulancezorg voor alle inwoners van Gelderland. Maar ook voor het stimuleren van sociale samenhang door sport en vrijwilligerswerk. Voor 2005 en de hieropvolgende jaren is ieder jaar zo'n 22 miljoen euro beschikbaar. De inspraak-editie van de meerjarenvisie sociaal beleid ligt ter inzage tot eind januari 2005 in de bibliotheek van het Huis der Provincie. Ook is de meerjarenvisie in te zien via de website van de provincie: www.gelderland.nl
Een meerjarenvisie sociaal beleid waarin de beleidsterreinen zorg en welzijn worden gecombineerd is nieuw voor de provincie Gelderland. In de meerjarenvisie worden de hoofdlijnen voor het beleid van de komende vier jaren uitgezet. Het provinciaal sociaal beleid vloeit voort uit wettelijke taken bijvoorbeeld de ambulancezorg maar ook niet wettelijke taken zoals bijvoorbeeld de dak- en thuislozen problematiek. De provincie Gelderland hanteert op sociaal beleid dus een brede taakopvatting: een aantal urgente sociale problemen worden aangepakt omdat politiek de keuze is gemaakt daarop in te zetten, zonder dat er een wettelijke verplichting aan ten grondslag ligt.
Ondersteuningsinstellingen
Provinciale Staten hebben al eerder aangegeven dat in de komende beleidsperiode de nadruk vooral moet liggen op voortzetting van het bestaande beleid en het behalen van concrete resultaten. In de meerjarenvisie wordt daarom veel aandacht gegeven aan het de concrete doelstellingen voor de komende jaren. Op een aantal terreinen was het nodig om nieuwe accenten te leggen vanwege maatschappelijke trends als de toenemende vergrijzing en verkleuring van de Gelderse samenleving. Aan de hand van de prioriteiten die in de meerjarenvisie zijn genoemd worden met de provinciale ondersteuningsinstellingen afspraken gemaakt over hun aanbod. Dit aanbod moet aansluiten op zowel maatschappelijke problemen als vragen van Gelderse gemeenten, maatschappelijke organisaties en burgers. Vanuit het sociaal beleid worden onder andere de Biblioservice Gelderland, Spectrum, Osmose, de Provinciale Patiënten en Consumentenfederatie en de Gelderse Sportfederatie gesubsidieerd.
Prioriteiten
De meerjarenvisie sociaal beleid strekt zich uit over tal van beleidsterreinen. Een greep uit de thema's die onder het sociaal beleid vallen:
- Openbaar Bibliotheekwerk: In 2007 maximaal 20 zogenaamde basisbibliotheken in Gelderland
- Sport: Bevorderen van beweeg- en speelruimte voor jeugd en toegankelijkheid van sportvoorzieningen voor zowel lichamelijk als verstandelijk gehandicapten.
- Kulturhusen: het realiseren in Gelderland van 25-30 Kulturhusen voor 2008
- Vrijwilligerswerk en mantelzorg: instandhoudenvan vrijwilligerswerk en vrijwilligersinfrastructuur
- Weer meedoen: beter aanbod vrijetijdsbesteding (sport) voor mensen met een handicap
- Dak- en thuislozen: betere opvang voor dak- en thuislozen, vermindering aantal zwerfjongeren, meer reële beeldvorming van dak- en thuislozen.
- Ontgroening en vergrijzing: inspelen op de gevolgen van vergrijzing door realiseren van voorzieningen die inspelen op de vraag naar wonen, welzijn en zorg;
- Ambulancevervoer: betere spreiding ambulances en realisering aanrijdtijden van 15 minuten
- Verkeer en vervoer: vervlechten van gehandicaptenvervoer in regulier openbaar vervoer
Regionale sociale agenda
In de Meerjarenvisie Sociaal Beleid wordt, behalve het schetsen van kaders en doelstellingen , ook een voorzet gegeven voor regionaal werken: een nieuwe manier van (samen)werken op sociaal gebied met gemeenten en instellingen. Hiermee wordt ook invulling gegeven aan de wens van Provinciale Staten om integraal, interactief en gebiedsgericht te werk te gaan. Met het regionaal werken speelt de provincie, net als andere provincies, in op de adviezen van de commissie Simons. Simons stelde in het in 2002 verschenen rapport dat het sociale beleid van de provincie nog veel gebreken kent zoals de verkokering in beleid en bestuur. Hierdoor sorteert het beleid nog te weinig effect.
Provincies kunnen een schakelende en integrerende rol spelen bij het verbeteren van de afstemming tussen de vragen en problemen van burgers, gemeenten en (bovenlokale) instellingen op sociaal gebied. Met het ontwikkelen van regionaal sociaal beleid hoopt de provincie ook de samenhang te benutten met andere regionaal gerichte beleidsterreinen bijvoorbeeld op het terrein van ruimtelijke ordening (bijvoorbeeld streekplannen), economie (bijvoorbeeld zorg voor werkgelegenheid) of op het gebied van verkeer en vervoer (vervlechten gehandicapten vervoer in regulier openbaar vervoer). In het voorjaar van 2005 worden regionale debatten georganiseerd waarin de knelpunten met de regio worden besproken. Per regio wordt gekeken waar de prioriteiten liggen op sociaal gebied. Zo vormt zich een sociale agenda waarin de problemen benoemd worden en afspraken gemaakt kunnen worden over oplossingen tussen gemeenten en provincie.
Noot voor de pers
Meer informatie over dit persbericht krijgt u bij de Ben Lampe, beleidsmedewerker (026) 3599292 of bij Barbara Veltrop, afdeling communicatie (026)3599028. De Meerjarenvisie Sociaal Beleid ligt ter inzage tot 28 januari in de bibliotheek van het Huis der Provincie. De meerjarenvisie is ook te bekijken op de website van de provincie www.gelderland.nl
---- --