Provincie Overijssel

College wil inwoners betrekken bij beleid

Een grotere betrokkenheid van burgers bij de provinciale politiek, dat is het streven van Gedeputeerde Staten van Overijssel. De plannen hiervoor (in de nota 'Burgerparticipatie in Overijssel') legt het college voor aan Provinciale Staten. Meer digitale dienstverlening, brede debatten, en opnieuw een Dag van Overijssel.

Burgers kunnen op verschillende manieren meewerken aan provinciaal beleid: in de voorbereiding, de vaststelling en uitvoering. Gedeputeerde Gert Ranter (Zorg en Participatie): "Het gaat om zaken in de directe leefomgeving van mensen. Bijvoorbeeld de aanleg van een provinciale weg, de woningbouw in stad en platteland en de aanleg van nieuwe natuur. Maar ook voor het provinciebestuur is het belangrijk. Door zoveel mogelijk mensen te betrekken bij de beleidsvorming, hopen wij dat het beleid nog beter aansluit bij de wensen van de bevolking."

Digitaal

Ook een grotere digitale dienstverlening, minder regels en brede debatten moeten bijdragen aan het dichter bij elkaar brengen van burgers en bestuur. Hierbij gaat het onder andere om het verder ontwikkelen van de digitale overheid via bijvoorbeeld E-loketten, discussieforums en elektronische meldpunten. Daarnaast komt er opnieuw een 'Dag van Overijssel', waarop inwoners kunnen kennismaken met het werk en beleid van de provincie.

Een ander opmerkelijk voorstel van GS is het structureel en breed organiseren van debatten over diverse onderwerpen. Ranter: "Daarbij denk ik onder meer aan een Overijssels debatcentrum, zoals de Rode Hoed of de Balie in Amsterdam."

Meepraten

De basis voor de nota Burgerparticipatie is gevormd door bijdragen die de provincie van inwoners heeft ontvangen via de site www.prv-overijssel.nl/meepraten. Daaruit bleek dat de Overijsselaars met name belangstelling hebben voor ruimtelijke onderwerpen en wonen en bij voorkeur via internet en (digitale) nieuwsbrieven geïnformeerd en betrokken willen worden.

De Statencommissie Economie en Bestuur bespreekt het voorstel in haar vergadering van 8 december aanstaande.

U kunt de nota Burgerparticipatie hieronder downloaden.

Meer informatie: nieuwsredactie@prv-overijssel.nl Open burgerparticipatie.pdf burgerparticipatie.pdf

© 2004 Provincie Overijssel