Gemeente Utrecht


Secretarie
Communicatiebureau/Bestuur
persbericht
|7 december 2004                   |Postbus 16200                              |
|                                  |3500 CE  UTRECHT                           |
|                                  |Telefoon: (030) 286 11 32                  |
|                                  |Fax: (030) 286 11 43                       |
|                                  |Internet: www.utrecht.nl                   |

Integratie in Utrecht: doorzetten en verbeteren

Het interculturalisatiebeleid, dat in Utrecht sinds 1997 wordt gevoerd, werkt goed. Dat blijkt uit een uitgebreid evaluatie-onderzoek. Het beleid wordt dan ook voortgezet, met een aantal aanscherpingen en verbeteringen. De algemene term voor het lokale beleid zal voortaan integratiebeleid zijn, met nadruk op de tweezijdigheid van processen. Verder is gekozen voor drie nieuwe hoofdlijnen van het beleid in de vorm van 'drie T's': toerusting, toegankelijkheid en toenadering. Integratie heeft betrekking op alle gemeentelijke beleidsterreinen, van onderwijs, arbeidsparticipatie en sport tot gezondheidszorg, huisvesting en cultuur. Om het beleid meer resultaatgericht te maken, komen er onder meer een jaarprogramma (zodat de doelstellingen ieder jaar aangescherpt kunnen worden), een jaarlijkse rapportage en eens in de drie jaar een 'integratiethermometer'. Wethouder Hans Spekman: "We laten ons in Utrecht niet leiden door acties van idioten; ons beleid is primair gericht op toenadering en het voorkomen van een klimaat van haat. Zo organiseren we, op het moment dat er in de stad of in bepaalde woonwijken spanningen ontstaan, bijeenkomsten om met elkaar in gesprek te blijven".

Utrecht voert sinds 1997 het interculturalisatiebeleid, waarbij de nadruk ligt op tweezijdigheid. Doel van het beleid is: organisaties en instellingen toegankelijk maken voor allochtonen en de ontmoeting tussen allochtonen en autochtonen stimuleren. Afgesproken is dat het interculturalisatiebeleid voor eind 2004 geëvalueerd zou worden. Dat is nu gebeurd in de vorm van de notitie "Integratie in Utrecht: doorzetten en verbeteren". Deze notitie is gebaseerd op het evaluatie-onderzoek van een extern bureau ("De kracht van de MIX. Evaluatie interculturalisatiebeleid van de gemeente Utrecht") en op het hierover door het college van burgemeester en wethouders gevraagde advies van het Stedelijk Adviesorgaan Interculturalisatie Saluti.
De Utrechtse MIX (een verwijzing naar het mixen van culturen) is de naam van het bureau dat het interculturalisatiebeleid binnen de gemeente coördineert.

Nieuwe accenten in beleid
Het interculturalisatiebeleid wordt aangescherpt en verbeterd. Door de introductie van de algemene term integratiebeleid en 'de drie T's' moet het beleid éénduidiger worden.
Integratie is een tweezijdig proces: van nieuwkomers wordt verwacht dat ze bereid zijn te integreren, de Nederlandse samenleving moet die integratie mogelijk maken.
Bij Toerusting ('de eerste T') krijgt de inburgeraar Nederlandse les en oriëntatie op de Nederlandse maatschappij. Utrecht schept de voorwaarden voor de inburgeringstrajecten.
Bij Toegankelijkheid ('de tweede T') gaat het om het multicultureel worden van het personeelsbestand en de producten en diensten van organisaties. Hierbij zijn zowel de overheid betrokken als het bedrijfsleven en gesubsidieerde organisaties op allerlei terreinen, zoals onderwijs, arbeidsmarkt, huisvesting en gezondheid.
Toenadering ('de derde T') staat voor uitwisseling, dialoog en ontmoeting van verschillende culturen. Het is hierbij ook belangrijk om fysieke scheiding van groepen (op scholen en in woonwijken bijvoorbeeld) tegen te gaan. Doelstellingen, actieplannen en projecten - die zich over alle beleidsterreinen uitstrekken - zullen voortaan op grond van de drie T's geordend worden.
Om het integratiebeleid meer resultaatgericht te maken komen er onder meer: een jaarprogramma, betere afspraken (binnen de gemeente en bij het subsidiebeleid) en eens in de drie jaar een onderzoek naar de situatie van allochtonen in de stad, de zogenaamde 'integratiethermometer'. Dit onderzoek heeft in 2003 plaats gevonden en zal in 2006 worden herhaald.
Tenslotte worden de verankering van het beleid en de coördinatie binnen de gemeente verbeterd. Ook zal meer worden samengewerkt met maatschappelijke organisaties, om het draagvlak voor het integratiebeleid te vergroten.

Interculturalisatiebeleid heeft goed gewerkt
Belangrijke conclusies uit het evaluatie-onderzoek zijn:
* Het interculturalisatiebeleid heeft een grote bijdrage geleverd aan het proces van interculturalisatie in de stad en binnen de gemeentelijke organisatie.
* Na 2000 zijn veel projecten met organisaties en instellingen in de stad uitgevoerd. Deze projecten sluiten over het algemeen goed aan bij de doelstellingen. De nadruk heeft hierbij gelegen op beeldvorming, onderwijs en arbeidsparticipatie. Gezondheidszorg, huisvesting en leefbaarheid hebben minder aandacht gekregen.
* De activiteiten hebben zich vooral gericht op Utrechtse wijken met een hoge concentratie allochtone bewoners: Hoograven, Kanaleneiland, Overvecht, Zuilen, Lombok en Leidsche Rijn.

Sinds 1997 is de positie van allochtonen in Utrecht verbeterd. Uit onderzoek blijkt dat de kloof op diverse terreinen (onder meer arbeid, onderwijs, gezondheidszorg) kleiner is geworden. Dit vergemakkelijkt ontmoeting en interculturalisatie. Ongeveer éénderde van de Utrechtse bevolking is van allochtone afkomst; dit zal naar verwachting in de komende vijftien jaar zo blijven. In vergelijking met de andere grote steden is de groei van de immigratie in Utrecht betrekkelijk laag.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sylvia Borgman, bestuurscommunicatie, telefoon 030-286 10 55.


---- --