TASKFORCE JEUGDWERKLOOSHEID

Taskforce Jeugdwerkloosheid: 7.743 extra jeugdbanen

Taskforce Jeugdwerkloosheid haalt target: 7.743 extra jeugdbanen Aandacht voor aannameproblematiek allochtone jeugdwerklozen

Den Haag, 7 december 2004 - Vandaag maken de Taskforce Jeugdwerkloosheid en CWI bekend dat het target voor dit jaar - 7.500 extra jongeren aan een baan helpen - gehaald is. In totaal zijn 7.743 extra jongeren aan een baan geholpen. Hans de Boer, voorzitter van de Taskforce, viert dit feit vandaag samen met Bert Kolkman, bestuurslid van de Nederlandse bakkerijbranche, André Timmermans (lid Raad van Bestuur CWI) en de vaste kamercommissies van SZW en OCW. De actie wordt ondersteund door een aantal jongeren dat dit jaar door regionale actiedagen een baan heeft gevonden.

Marsepeinen schoenen
Een jaar geleden maakte Hans de Boer, voorzitter van de Taskforce Jeugdwerkloosheid, bij de start van de Taskforce bekend dat hij 'zijn schoen op zou eten als het target van 7.500 extra jeugdbanen, niet gehaald zou worden'. Nu dit doel bereikt is, biedt de Taskforce de leden van de Tweede Kamer een marsepeinen schoen aan om zo op ludieke wijze aandacht te vragen voor jeugdwerkloosheid; nu mogen zij een schoen opeten.

Jeugdbanen en overheid
Een aantal jongeren dat dit jaar door een van deze regionale actiedagen een baan heeft gevonden, is ook aanwezig om schoenen uit te delen aan leden van de Tweede Kamer. Een van deze jongeren - Shurjen Dielingen - heeft een baan gevonden als management-assistent van de bodedienst van de Tweede Kamer. Ook Konça Aras is werkzaam voor de overheid. Zij heeft een leerwerkplek als administratief medewerkster op het ministerie van VROM. Dikra Hamdaoui en Jerney Goselink volgen beide een JOP-stage bij een gemeente. Dikra bij de gemeente Enschede en Jerney bij de gemeente Haaksbergen. Ook de overheid laat zich dus niet onbetuigd als het gaat om het creëren van jeugdbanen.

Aandachtspunt
De discussie die ontstond naar aanleiding van de moord op Theo van Gogh over het wel of niet aannemen van allochtone jeugdwerklozen, heeft ook de aandacht van de Taskforce. Volgens Hans de Boer is dit niet zozeer een probleem van allochtonen, maar een probleem van alle groepen die afstand hebben tot de arbeidsmarkt en die door werkgevers als 'risicovol' worden aangezien. Volgens De Boer zou het voor werkgevers minder risicovol gemaakt moeten worden kansarmen aan te nemen. Werkgeversrisico's in de loondoorbetalingsfeer en de ontslagbescherming zouden bijvoorbeeld voor langere duur geëlimineerd moeten worden. De Sociaal Economische Raad (SER) zou hierover een advies kunnen uitbrengen.

Regionale aanpak
In samenwerking met partijen als Centrum voor Werk en Inkomen (CWI), Regionale Opleidingscentra (ROC), gemeenten, Regionale Platforms Arbeidsmarktbeleid (RPA), Regionale Meld- en Coördinatiefunctie voortijdig schoolverlaten (RMC), uitkeringsinstantie UWV en werkgevers heeft de Taskforce het afgelopen jaar door het hele land diverse regionale actiedagen georganiseerd. Doel van deze actiedagen: jongeren en werkgevers met elkaar matchen. Alle partijen hebben hier in grote mate aan bijgedragen, waardoor het target van 7.743 extra jeugdbanen ook aan hen te danken is.

Over de Taskforce Jeugdwerkloosheid
De Taskforce Jeugdwerkloosheid is ingesteld door de staatssecretarissen van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Doelstelling van de Taskforce is om in vier jaar tijd 40.000 jeugdbanen te realiseren en een sluitende aanpak voor jongeren: iedere werkloze jongere binnen zes maanden weer terug op school of aan het werk. Om dit te bereiken stimuleert en faciliteert de Taskforce werkgevers, intermediairs, opleiders en gemeenten om optimaal samen te werken. Ook roept de Taskforce werkgevers op hun vacatures gratis te melden bij de CWI-vestiging in de buurt of via de gratis CWI Vacaturelijn 0800 8001.

Over het jongerenproject voor de bakkerijbranche 2005 Het Jongeren-werklozenproject van de bakkerijbranche bestaat uit het verzorgen van een 'voorschakeltraject' naar de bakkerijbranche c.q. bakkerijopleidingen toe, door middel van een zogenaamde instapopleiding. Dit wordt georganiseerd door het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) in Wageningen, in opdracht van de Sociale Partners. Dit traject beslaat twee tot drie maanden met een combinatie van theorie en praktijk, zowel op school als in een bedrijf. Het project is in de opstartfase in samenwerking met het Albeda College te Rotterdam, Sociale Zaken Gemeente Rotterdam, CWI Rotterdam en het Servicepunt Arbeidsmarkt van MKB Nederland. Doel is jongeren op een praktische wijze te laten kennismaken met het bakkersvak, waarbij uiteindelijk een contract bij een bedrijf, liefst in combinatie met een BBL-opleiding, het gewenste resultaat is. De bedoeling is dat de opleiding, bestaande uit zo'n 12 tot 15 jongeren, in Rotterdam start in maart 2005.