AVVV

GGz-verpleegkundigen bezorgd over het aantal separaties

Federatie pleit voor gerichte aanpak


De verpleegkundigen die werkzaam zijn in de geestelijke gezondheidszorg zijn zeer bezorgd over de uitkomsten van het vandaag gepubliceerde onderzoek naar gedwongen separaties. Dit zegt de Federatie Verpleegkunde Geestelijke Gezondheidszorg (FVGGz) bij monde van haar voorzitter Grace Herrmann. Met name de discrepantie tussen het aantal geregistreerde separaties en het werkelijke aantal baart haar zorgen. Zij pleit daarom voor een gerichte aanpak van de knelpunten.

Ernstig signaal
Het vandaag gepubliceerde onderzoek naar separatie in de GGz laat zien dat er het aantal werkelijke separaties in de geestelijke gezondheidszorg veel groter is dan het aantal dat wordt gemeld aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De FVGGz vindt dit een ernstig signaal. Een ingrijpende dwangmaatregel als separatie mag in de ogen van de FVGGz nooit genomen worden buiten de wettelijk omschreven kaders.

Betere registratie
De FVGGz roept alle verpleegkundigen in de Geestelijke Gezondheidszorg op om voortaan zorgvuldig te registreren in geval van separatie. Om beroepsbeoefenaren hiertoe te stimuleren zal de FVGGz de resultaten van het onderzoek ruim verspreiden onder haar achterban.

Terugdringen separatie
Daarnaast wil de FVGGz een bijdrage leveren aan een multidisciplinaire discussie rond separatie. Het terugdringen van het aantal separatiegevallen staat hierbij voor de FVGGz hoog op de agenda. Dit moet mogelijk zijn door te zoeken naar andere - meer patiëntvriendelijke - vormen van agressiehantering.

Het structureel terugdringen van het aantal separaties zal geen eenvoudige opgave zijn. Zo zal onderzocht moeten worden of hiervoor wijzigingen noodzakelijk zijn in de beleidsmatige en organisatorische context waarbinnen verpleegkundigen hun beroep uitoefenen.

Kansen voor de toekomst
Tegelijkertijd benadrukt Herrmann dat de uitkomsten van het separatie-onderzoek ook kansen bieden voor de toekomst. 'De urgentie van de separatieproblematiek is opnieuw hoog op de agenda gezet. Dit kan een enorme stimulans zijn voor de ontwikkeling en implementatie van goede richtlijnen rond separatie'.