Provincie Drenthe

Subsidie voor promotie en acquisitie

Glastuinbouw Rundedal in de startblokken

Assen, 7 december 2004
Persberichtnummer 04-180

De ontwikkeling van het nieuwe glastuinbouwcentrum bij Emmen verloopt voorspoedig. Aanleiding voor gedeputeerde staten van Drenthe om aan de Stichting Tuinbouw Emmen 73.000 euro beschikbaar te stellen als bijdrage in de promotie- en acquisitiekosten. De verwachting is dat binnen enkele maanden de eerste aanvragen voor de bouw van kassen binnenkomen. Het glastuinbouwcentrum in ontwikkeling ligt in het Rundedal in Barger-Compascuum en is na voltooiing ongeveer 180 hectare groot en levert minimaal 600 fte aan werkgelegenheid op.

Bij de bouw van het glastuinbouwgebied in het Rundedal worden hoge eisen gesteld aan duurzaamheid, kwaliteit en innovatie. Het collectieve Energiebedrijf Rundedal is daar een onderdeel van. Dat betekent onder meer dat tuinders gezamenlijk gas en elektra kunnen inkopen, waardoor een aanzienlijke besparing mogelijk is. In het kader van de herinrichting van de Drentse veenkolonie wordt de loop van het oude veenriviertje de Runde, midden door het nieuwe kassengebied, hersteld. Daarbij wordt veel aandacht besteed aan alle aspecten van de waterhuishouding. Zo wordt het schone regenwater, dat van de kassen stroomt, naar een plas geleid voor hergebruik.

Het Rundedal is met name bedoeld voor glastuinders, die in het kader van de landelijke Stimuleringsregeling Duurzame Glastuinbouwgebieden willen verhuizen. Uit zogeheten overdrukgebieden, zoals het Westland, zijn in 2003 zeventien bedrijven naar Emmen gekomen en vorig jaar zes. In totaal beslaan die ongeveer 20 hectare.

Het te ontwikkelen tuinbouwgebied is opgenomen in het tweede Provinciaal Omgevingsplan (POP II), de Agenda voor de Veenkoloniën en in de rijksnota Ruimte voor Ruimte.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl